You are here

HMB – Moćniji od leucina? Odlučite sami?!

Pored kreatina, jedan od suplemenata kome je posvećena velika pažnja u relevantnim naučnim istraživanjima je HMB (β-Hidroksi β-Metilbutirat). HMB je jedan od metabolita amino kiseline LEUCINA, koji uz ostale metabolite – KIK (α keto-izokaproat) i izovaleril-CoA, ostvaruje anaboličke i antikataboličke efekte LEUCINA.

Uvek bi trebalo naglasiti da LEUCIN, kao najbitnija od amino kiselina razgranatog lanca (BCAA), poseduje anabolički i antikatabolički učinak, da bi jasnije sagledali „upotrebnu vrednost“ pomenutih metabolita, pre svega HMB.

Dakle, kada kažemo anabolički efekat mislimo na prefinjene mehanizme koji dovode do aktivacije procesa sinteze mišićnih proteina (tzv. MPS), a sa druge strane antikatabolički efekat bi predstavljao sprečavanje/prevenciju razgradnje mišićnih proteina. HMB ostvaruje mnogo jači anti-katabolički efekat, u odnosu na sam LEUCIN, ali u procesu oksidacije leucina, samo 5% istog „prelazi“ u HMB. Sa druge strane, „sam“ HMB nije tako moćan kao „anabolički agens“!

Istraživanja pokazuju upotrebnu vrednost HMB u slučajevima oštećenja mišića nastalih u toku treninga kod sportova snage (pre svega powerlifting i olimpijsko dizanje tegova), u slučajevima rizika od drastičnog gubitka telesne/mišićne mase (HIV wasting syndrome, tumorska kaheksija, sarkopenija, mišićna distrofija, dugotrajna nepokretnost, kosmonauti-bestežinsko stanje) i sl.

Isto tako, HMB je moćan saveznik u togu rigoroznih takmičarskih dijeta u bodibildingu i fitnesu, gde je veliki rizik od gubitka mišićne mase.

Ukazno je da HMB značajno smanjuje indikatore mišićnog oštećenja „u krvi“(pre svega kreatin-kinaza i laktat dehidrogenaza), kao i da olakšava stanje kod upale mišića. Smatra se da HMB doprinosi bržem oporavku od napornih treninga snage, a˙da ima pozitivan efekat i kod sportova koji zahtevaju izdržljivost – trčanje, veslanje, biciklizam, a naročito borilački sportovi.

U relevantnim istraživanjima se pokazalo da HMB utiče indirektno na povećanje čiste mišićne mase (lean muscle mass), kao i da smanjenje telesne masti. I LEUCIN i HMB utiču na sekreciju insulina što doprinosi anaboličkom ambijentu.

Pokazano je da kreatin i HMB imaju idealan sinergetski učinak u pogledu povećanja mišićne mase i snage, kao i oporavka mišićnog tkiva od napornih treninga.

Preporučena dnevna doza HMB je 1-3 gr dnevno (za „naprednije potrebe“ preporuka 3-6 gr) podeljeno u dve doze, pre i posle treninga. Suplementi HMB u slobodnoj formi imaju prednost po pitanju bioraspoloživosti u odnosu na soli kalcijuma.

Suplementi HMB su jako skupi, tako da se većina odlučuje za stari, dobri LEUCIN, ali ne bi trebalo zaboraviti da je 1-3 gr HMB ekvivalentno dozi od 20-60 gr LEUCINA.

Ko je pobedio? Otac ili sin?

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu