You are here

INFORMATIVNO O NO - REAKTORIMA

Ovo je jedna od omiljenih grupa suplemenata svakog naprednijeg vežbača ili ambicioznog početnika. Bolja mišićna pumpa, jači mentalni fokus na treningu, prividno smanjenje osećaja umora i „prolazna izdržljivost“ – čarobni napitak koji ipak ima svoja ograničenja i u pogledu dužine uzimanja, kao i jačine efekta.

Najčešće se radi o kompleksnim „mešavinama“ više različitih sastojaka čiju osnovu čine tzv. NO - matrice.

Prisetimo se šta je to NO (azot-monoksid)?

Pre tridesetak godina AZOT MONOKSID (NO ili azot oksid) je bio poznat kao nusproizvod ljudskog metabolizma, kao jedan od sastojaka smoga i kiselih kiša, ali je na kraju postao jedan od izvora zdravlja i snage? Dramatičan preobražaj?!

Naučni egzorcizam „demonskog gasa” koji se u ljudskom telu „razgradi” za 10 sekundi?!

NO nije samo gas nego je i slobodni radikal! Slobodni radikali su vrlo reaktivne materije, uzroci oksidativnog oštećanja naših ćelija, uzrok svih zala od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti do starenja?! Ali, neki slobodni radikali i nisu tako zli, ako ih naše telo iskoristi na pravi način ?!

NO – slobodni radikal u službi našeg zdravlja... Manje poznata osobina slobodnih radikala je da kao deo imunog odgovora pomažu u uništavanju uzročnika bolesti, kao što su neki infektivni uzročnici – npr. bakterije, kao i ćelije tumora.                                   

Azot - monoksid (NO) je prvi put uspeo da dokaze Joseph Priestley 1772. Azot - monoksidu nisu pridavali na značaju sve do 1987. godine. Tada je otkriveno da je NO značajan agens koji proširuje krvne sudove u našem organizmu.

Endotel je sloj ćelija koji sa unutrašnje strane oblaže sve krvne sudove u ljudskom organizmu. Ćelije endotela proizvode razne supstance koje utiču na glatke mišićne ćelije u zidovima krvnih sudova koje regulišu „tonus” istih. Za nas je svakako najbitniji NO (azot – monoksid) koji deluje „opuštajuće” na te glatke mišićne ćelije, a samim tim i na bolju prokrvljenost... tj. i na nivou krvnih sudova koji ishranjuju naše „cenjene” mišiće.

Bolji protok krvi = brži dotok hranljivih materija = brže uklanjanje nusprodukata mišićnog rada = bolja mišićna pumpa = brži oporavak i stimulacija za rast mišića!!!

Pored mišića, tj. njihove bolje prokrvljenosti, NO u mozgu aktivno učestvuje u komunikaciji između nervnih ćelija, kao i prevenciji nastanka krvnog ugruška (tromba), regulaciji krvnog pritiska, erekciji, lučenju hormona rasta i sl.

Koji su sve izvori NO sastojci NO - reaktora?

Arginin - U istraživanju koje je objavljeno 1998. u Biohemijskom žurnalu, istraživači sa Teksaškog univerziteta pokazali su da je L-arginin neophodan za sintezu NO u telu. Arginin je uslovno esencijalna amino kiselina (esencijalna za decu i sportiste), prekursor azot oksida. Namirnice bogate L-argininom su orašasti plodovi, meso (crveno meso, piletina, ćuretina), riba (poput lososa, tune i skuše), soja, žitarice, mahunarke, integralni pirinač, suvo grožđe, čokolada, belance, susam, mlečni proizvodi...

Pomenimo i to da arginin može biti u naprednijim oblicima koji omogućavaju jači i produženi efekat poput arginin alfa - ketoglutarata (AAKG), arginin etil-estra, arginin ketoizokaproata

Citrulin – blisko vezan za metabolizam arginina i produkciju NO. Smatra se da je citrulin jači NO - booster u odnosu na arginin, a istovremeno povećava aerobnu izdržljivost, smanjuje skupljanje mlečne kiseline u mišićima i ubrzava oporavak.

Pod uticajem NOS (enzima za proizvodnju NO) se u procesu pretvaranja argnina u citrulin na nivou krvnih sudova oslobađa NO!

Lubenica je bogat izvor amino kiselina – citrulina i arginina za koje je otkriveno da snižavaju krvni pritisak. U 120 g lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina, u najvećoj količini nalazi se u kori i središnjem delu lubenice.

Kao što vidimo većina NO - prekursora se nalazi u našim namirnicama, ali količine istih su često nedovoljne za željeni efekat.

Agmatin – derivat arginina koji preko efekata na enzime koji učestvuju u stvaranju, tj. razgradnji NO doprinosi boljem prometu ovog jedinjenja u našem telu uz niz pozitivnih efekata na zdravlje naših nervnih ćelija, modulaciju bola, bolje raspoloženje i sl.

Drugi bitan sastojak – KREATIN?

Glavna pomoć u „regeneraciji“ potrošenih molekula ATP je kreatin-fosfat. Dakle, prva i osnovna uloga kreatina je da bez povećanja „broja“ molekula ATP-a u mišićima, doprinese efikasnijem „recikliranju“ istih. Više ATP – više energije za naše mišiće! Pomenimo i druge značajne efekte kreatina – voluminizaciju, uticaj na pH mišića i posledičnu sintezu mišićnih proteina, oporavak…

Kreatin se u ovim kompleksnim suplementima nalazi u različitim oblicima – najčešće su to kreatin-monohidrat, nekada puferovana verzija („alkalin“), nekada su to i estri – kreatin-etil-estar, ili pak mešavine istih za maksimalni učinak.

Stimulansi i nootropici?

Jedna od bitnih stavki naprednih NO - reaktora je i kompleks prirodnih stimulanasa sa ciljem podizanja mentalnog fokusa i maskiranja osećaja umora. Neki od ovih sastojaka su poznati i priznati i u zvaničnoj medicini.

Kofein – poznat po svom jedinstenom i neponovljivom efektu, ekstrakt zelenog čaja - bogat katehinima (EGCG), esktrakt guarane, ginkgo, vinpocetin, ekstrakt korena rodiole, sinefrin (sve ređe) …

Taurin?

Većina taurin vezuje za energetske napitke i „eventualni“ boost učinak istog, ali istina je drugačija – on je neuroprotektor (dokazano pomaže kontrolu epileptičnih napada), stabilizator ćelijske membrane, balansero magnezijuma i kalijuma u našim ćelijama, zaštitnik našeg srca, ćelijski voluminizator, „blag sedativ“…

BETA - ALANIN?

Mnogi ga nazivaju naprednim kreatinom jer po svojim svojstvima mišićnog PH reagulatora, netralizatora mlečne kiseline (produkt mišićnog rada) i indirektnog uticaja na produkciju NO nadmašuje ubedljivo sve moći kreatina – i sa aerobnog i sa anaerobnog aspekta !

Korisni dodaci…

Često se ovim suplementima dodaju BCAA, glutamin, dekstroza, potencijatori insulina (alfa lipoinska kiselina), vitamini B-grupe (npr. niacinin), magnezijum, kalijum, sa ciljem postizanja maksimalnog učinka sastojaka ovih kompleksnih suplemenata, kao i zaštite od razgradnje, prevencije dehidratacije i sl.

Sve što slatko traje kratko…

Tako je i sa učinkom NO - reaktora. Smatra se da posle 10-14 dana redovnog uzimanja „reaktori“ gube svoju efikasnost (i pored povećavanja doze efekat izostaje) pa je potrebno napraviti pauzu od bar nedelju dana ne bi li se povratila „osetljivost“ na sastojke. Strategijski pristup uzimanju daje najbolje rezultate – uzmati samo pre prioritetnih treninga!

Ne prekoračujte propisane doze, obratite pažnju na stimulativne sastojke (kofein, teofilin, teobromin, sinefrin) – neki reaktori po dozi mogu imati veće doze pomenutih sastojaka (do 350 mg kofeina, 10 mg sinefrina i sl.), pa bi bilo preporučljivo krenuti sa „pola merice“ do utvrđivanja „tolerancije“.

Ne zaboravite da NO - reaktori moraju biti ispraćeni adekvatnim trenažnim planom i kvalitetnom ishranom da bi dali maksimalni učinak!

UPOZORENJE!!!

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, poremećajima srčanog ritma (aritmije), urođenom srčanom manom, problem sa krvnim sudovima mozga, kao i zgrušavanjem krvi - ova grupa suplemenata je kontraindikovana! Oprezno, ništa nije važnije od zdravlja! Pre uzimanja bilo kog suplementa iz ove grupe konsultujte se sa nekim dovoljno stručnim i odgovornim da Vas posavetuje i oko odabira, doziranja i mogućih neželjenih efekata!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu