You are here

Kako deluje kreatin?

 

 

Nauka iza suplementacije kreatinom

U svakom trenutku dana, našem telu je potrebna energija za funkcionisanje. Energija o kojoj ovde govorimo je energija na ćelijskom nivou, ATP (adenozin trifosfat). Telo dobija ovu energiju koristeći različite metaboličke mehanizme. Postoje tri energetska sistema odgovorna za proizvodnju ATP energije koja je potrebna telu. To su fosfageni sistem, glikolitički i oksidativni sistem. Svaki od ovih sistema se koristi u određenom stepenu svakog dana. Zavisno od aktivnosti (potrebe za energijom) telo se može osloniti primarno na jedan određeni sistem.

Energetski sistemi

Oksidativni sistem koristi primarno masnoće kao izvor energije. Ovom sistemu treba duže vremena za proizvodnju energije i aktivnost može trajati višečasovno (zaliha masti uvek ima na raspolaganju). To je razlog zašto stalno pominjemo da je produženi aerobni rad (minimum 45 minuta u aerobnoj kardio zoni) najbolji za skidanje masnoća. Proces oksidacije je relativno spor proces, i stopa oslobađanja masti/metabolizma veoma zavisi od nivoa preostale energije u glikolitičkom sistemu.

Glikolitički sistem je drugi energetski sistem u telu. Kao što mu ime kaže, on se zasniva na pretvaranju glukoze u ATP za mišićnu energiju. Ovo je relativno brz proces, s obzirom da konverzija šećera u ATP ne traje toliko dugo. Ovo omogućava telu da brzo nadoknadi korišćeni ATP bez stvaranja velikog energetskog „duga“.

 

Uopšteno (dosta zavisi od tipa aktivnosti), telo se oslanja primarno na glikolitički sistem za aktivnosti koje traju između 5 i 30 minuta. Telo može koristiti glikolizu pre 5 minuta, ali se i dalje primarno oslanja na fosfageni sistem. Posle 30 minuta, telo se polako oslanja na oksidativni sistem.

Za aktivnosti kraće od 5 minuta, fosfageni sistem je primarni. Ovaj sistem omogućava bržu nadoknadu ATP u odnosu na bilo koji drugi sistem. Kada započinjemo intenzivnu aktivnost, kao što je dizanje tegova, telu je potrebna velika količina energije gotovo odmah. Ova potreba za energijom je suviše velika i suviše brza da bi se glikolizom stvorio ATP. Kada bi se telo oslonilo samo na glikolitički sistem u ovom slučaju, već nakon par setova bi „udarili u zid“.

Fosfageni sistem brzo obezbeđuje energiju potrebnu za intenzivnu aktivnost zbog jednog jedinjenja: kreatina. Kreatin je jedinjenje koje telo koristi za obnovu ATP energije. Ovo je ono što čini fosfageni sistem odličnim - umesto da se osloni na produkciju više ATP energije, fosfageni sistem zapravo uzima ADP (korišćeni ATP) i konvertuje ga ponovo u ATP. Ovo ima mnoge prednosti, uključujući produženo vreme mišićne kontrakcije, dozvoljavajući vam da trenirate duže i snažnije pre nego što nastane mišićni zamor.

Kako kreatin „zaista“ deluje na vas u teretani?

Pokušajte da zamislite situaciju - kako izvodite ponavljanja, dolazite do tačke gde počinjete da dostižete mišićni zamor. Težina kao da postaje još teža i borite se da završite svako ponavljanje. U ovom delu je uloga kreatina jako bitna. Kreatin učestvuje u obnovi ADP i dozvoljava vam da nastavite da trenirate jako i da dovršite ponavljanje. Nažalost, ovo traje svega nekih 15-ak sekundi pre nego što iskoristite sve rezerve kreatina i dođete do otkaza. Dali ste sve od sebe da uradite poslednje ponavljanje, ali mišići jednostavno ne mogu više. Ovo je „zid“ energetskog duga, u kojem mišići ne mogu da se „izbore“ sa energetskim potrebama koje im namećete.

Kreatin se formira u telu od aminokiselina Arginin, Metionin i Glicin. Organizam prosečne osobe proizvede dnevno oko 2 g kreatina. Dakle, ono što je za nas najbitnije, kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i „produženi rad“ tj. veću snagu i bolju izdržljivost. Za one bojažljive, korisna informacija, kreatin unosimo i putem ishrane i najviše ga ima u crvenom mesu i ribi. Uneti kreatin se 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina. Kreatin je jedan od najispitanijih preparata na tržištu i svakako jedan od najviše korišćenih suplemenata kako kod rekreativaca, tako i kod ozbiljnih sportista.

 

Monika_profile_pic_copy