You are here

Koenzim Q -10

image
Koenzim Q10
KoenzimQ10 je kao prirodna supstanca prisutan u svakoj ćeliji tela i ima važnu funkciju u energetskom metabolizmu ćelije. Kao jak antioksidant, koenzim Q10 povoljno utiče na imunološki sistem, a istraživanja ukazuju i na mogućnost prevencije raznih oblika raka.

Istorijski
Nakon što je 50-ih godina prošlog veka identifikovan CoQ10, sredinom 60-ih godina prošlog veka počinje da se koristi u Japanu prilikom terapije nekih srčanih oboljenja. 1978. Peter Mitchell dobija Nobelovu nagradu na temu energetskog prenosa u biološkim sistemima, čime je ujedno potrvđena uloga CoQ10 u prenosu energije.

Koenzim Q10 u organizmu čoveka
Koenzim Q10 je esencijalna, vitaminu slična supstanca rastvorljiva u mastima. Srce, jetra, bubreg i pankreas su ogani koji ga sadrže u najvećoj koncentraciji. Q10 omogućuje nastanak energije u ćelijama tih organa, pa njihova sposobnost da obavljaju svoje fiziološke zadatke zavisi o dovoljnoj količini CoQ10. Starenjem telo gubi sposobnost sinteze potrebnih količina CoQ10, a prema nekim saznanjima proizvodnja se smanjuje za čak 80%.

Važnost uzimanja CoQ10
CoQ10 se danas često primenjuje u terapiji sindroma hroničnog umora koji bi se mogao okarakterisati čestim osećajem umora nepreciziranog porekla, koji nije uzrokovan fizičkim naporom i ne prestaje u mirovanju. Suplementacija CoQ10 omogućuje adekvatnu proizvodnju ATP-a, a time i stvaranje dovoljne količine energije te se u ovom stanju preporučuje njegovo dodatno uzimanje. Uzimanje CoQ10 danas se često savetuje i kod srčanih oboljenja. Njegov dodatak standardnoj terapiji može poboljšati zdravlje srca, povećati fizičku sposobnost, poboljšati kvalitet života.

Kako osigurati dovoljnu količinu CoQ10?
Do određene starosne granice, ukoliko se čovek pravilno i raznovrsno hrani svoje dnevne potrebe za koenzimom Q10 će podmiriti iz hrane i sopstvene proizvodnje u jetri.  Međutim jednolična ishrana, izloženost stresu, razne bolesti i duži životni vek stvaraju potrebu za dopunom tog koenzima u svakodnevnoj ishrani. Danas je, naime, pouzdano utvrđeno da se koncentracija koenzima Q10 u ćelijama sa starošću smanjuje. Kod 40-godišnjaka umanjena je za oko 30%, a kod osoba starijih od 60 godina čak i do 60% u odnosu na 20-godišnjake. Uzroci koji dovode do manjka CoQ10 u organizmu mogu biti različiti. Stres i infekcije takođe smanjuju njegovu količinu u organizmu. Manjak CoQ10 u organizmu na jednostavan način se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata koji sadrže CoQ10.

Koenzim Q10 i sportisti
Pozitivno delovanje koenzima Q 10 do punog izražaja dolazi kod sportista opterećenih svakodnevnim iscrpljujućim treninzima. Eksperimenti u istraživanju koje je sprovedeno u Bologni (Italija) pokazali su obećavajuće rezultate, naime dobro utrenirani trkači istrčali su dugu trku do potpunog iscrpljenja. Sledećih 7 nedelja primali su 100 mg koenzima Q 10, a neki od njih placebo. Kada su ponovno testirani, utvrđeno je da grupa koja je dobijala koenzim Q10 ima potencijal trčanja veći za 12% i izdržljivost veću za 8% u odnosu na kontrolnu grupu. Koenzim Q10 pokazao je potizivne rezultate kod tzv. sindroma hroničnog umora (fatigue syndrome).
Doziranje i sporedni učinci
Istraživači u svojim radovima navode različite doze. Uglavnom se pominju preventivne doze od 30 do 50 mg CoQ 10 dnevno. Pouzdano se zna da aktivni sportisti uzimaju i mnogo više. Do sada nisu zabeleženi nikakvi sporedni učinci, a interakcije nisu opisane.

U ponudi Pansport-a nalazi se koenzimQ10 firme Natrol, u dozama 30,50 ili 100mg (sa postepenim otpuštanjem).  Natrol je kalifornijska firma koja proizvodi preparate na bazi lekovitog bilja i svoju proizvodnju vrši pod pečatom The National Nutritional Foods Association (NNFA) kao znak kontrolisanog kvaliteta.
NATROL Inc. je član svih većih svetskih organizacija koje vrše edukaciju i kontrolu kvaliteta dodataka ishrani.

fit-body-fit-mind_1