You are here

Kreatin - razlikujte monohidrat i kreatin alkalin

image

Kreatin je suplement koji je veoma popularan među vežbačima i, uveren sam, da skoro da nema mladog vežbača koji ga nije probao, jer je pristupačna cena, a daje snagu i „veličinu“ skoro svakome za poprilično kratko vreme. Šta je kreatin, kako se koristi, jel on zaista toliko moćan? Na sva ova pitanja i još neke nedoumice rešićemo u nastavku teksta.

Osnovno o kreatinu:
U organizmu kreatin se sintetiše u jetri i sastoji se od tri aminokiseline: arginina, glicina i metionina. Kreatin unosimo putem ishrane i dodataka ishrani, namirnice bogate kreatinom su: crveno meso (konjetina, govedina, junetina) i riba. Uneti kreatin se do 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i testisima. Višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina.

Kako kreatin deluje? Kreatin u mišićnom tkivu ima ulogu kao energetska rezerva, pošto potpomaže obnavljanje molekula ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića. Tokom treninga od kreatina naše telo ima mnogostruke koristi. Kreatin sprečava upalu mišića neutrališući mlečnu kiselinu koja se nagomilava tokom rada mišića. Takođe, podstiče sintezu proteina i mišićni rast, odnosno, ima anabolički efekat. Kreatin povlači vodu u mišiće, povećavajući tako njihov obim. Tokom upotrebe preparata na bazi kreatina potrebno je unositi dovoljnu količinu tečnosti da ne bi efekat povlačenja vode u mišiće, naporan trening i preznojavanje doveli do dehidratacije.
Što se tiče uzimanja kreatina moja je preporuka 5g pre i 5g posle treninga. Mada i tu imate dosta varijanti i kombinacija. Uveren sam da će vam svako reći drugačije, a ovo što sam naveo je neka najčešća opcija uzimanja. Ranije se morala raditi i faza punjenja, a to je bilo zato što ranije generacije kreatina nisu imale tu savršenu čistoću kao danas što imaju, mada je punjenje kod Kreatina monohidrata i dalje aktuelno. Jedna stvar koja se često vezuje za upotrebu kreatina jeste brzo dobijanje na težini. To je normalna pojava koja se dešava zbog prirodne osobine kreatina da povlači vodu u mišić što doprinosi njegovom volumenu i snazi, ali je zabluda da je dobijena težina čista mišićna masa za koju je potreban kontinuiran rad, što podrazumeva izbalansiranu ishranu, trening i suplementaciju.Kozma_crno-bela

Takođe jedno od čestih pitanja koja mi postavljaju je da li početnici mogu da koriste kreatin kako bi dobili mišićnu masu. Odgovor je da mogu, ali da ne zaobiđu i ostale suplemente koji se nalaze na listi prioriteta – protein, esencijalne amino kiseline i vitamini i minerali.Tu se opet vraćam na onaj pretodni deo gde sam spomenuo da, ukoliko zaista želite napredak, morate sve uklopiti u jednu celinu.

Potreban je materijal za izgradnju mišića kao i pune rezerve energetskog goriva – tj. ugljenih hidrata i dobrih masti. Kreatin je svakako dobrodošao, ali treba, najpre, krenuti od onoga što je primarno.

Postavlja se i pitanje da li kreatin mogu da koriste one osobe koje rade na smanjenju masnih naslaga, takođe je odgovor pozitivan, ali to početnicima baš i ne preporučujem, iz razloga što još nemaju iskustva sa varijacijama UH i može doći do naduvavanja, tj. nagomilavanja potkožne vode, a to nikome nije cilj.

Kreatin koji je najpopularniji, kako zbog cene tako i zbog brzih rezultata, je svakako monohidrat i ako ste na masi, željni snage i bržeg oporavka, on je svakako za vas. Kreatin alkalyn je nešto, relativno, novo, i zaista sjajan suplement, ali, treba biti realan, jer je i to, ipak, samo kreatin, a ne svetsko čudo.

krealkalinKre-Alkalyn je jedini kreatin na tržištu, pH vrednosti 12.
Puferisani kreatin prolazi kroz krvotok “netaknut” da bi nahranio mišiće punom snagom.
Istraživanja su pokazala da od pH vrednosti zavisi brzina transformacije kreatina u neupotrebljivu formu kreatinin. Što je pH vrednost niža, veća je brzina transformacije u kreatinin, a oko 12 pH jedinice ova transformacija je sprečena. S obzirom na ove činjenice dizajniran je Kre-Alkalyn pH vrednosti 12, što omogućava stabilnost u tečnostima i maksimalnu bioraspoloživost. Puferisani kreatin deluje 10 puta jačom snagom u odnosu na običan kreatin, pa se preporučuje upotreba svega 1,5g dnevno.
Kre-Alkalyn neutralizuje mlečnu kiselinu i time omogućava bolje performanse, sprečava zamor i upalu mišića.
Jedna od značajnijih prednosti puferisanog kreatina je što ne izaziva kreatinsku nadutost, niti stomačne tegobe u odnosu na druge kreatinske proizvode.

Ali važno je da zapamtite jednu jako bitnu stvar koju konstantno ponavljam svakom vežbaču ako traži savet od mene. Prvo hrana, pa sve ostalo - ko je shvatio, napredovaće!

KOzma_profile_pic_copy