You are here

Leucin - aminokiselina koju ne smete da zaobiđete

image

Dokazano je da ukoliko želite da održite pozitivan proteinski balans nakon treninga – najbolja opcija je da konzumirate protein iz surutke, a posebno leucin. Saznajte kako unos BCAA aminokiselina, sa naglaskom na leucin, utiče na Vaše telo i to u najosetljivijem periodu – u toku i nakon treninga.

Šta je proteinska sinteza?

Proteinska sinteza – termin koji često srećete kada čitate članke koji su vezani za bodibilding i rast mišića. Šta je to? Jednostavno, to je sinteza mišićnih proteina.Kada dođe do nje u velikoj razmeri – dešava se pojava koja je poznata kao hipertrofija (povećanje veličine mišićnih ćelija) koja znači da mišići postaju snažniji i veći. Fokus u ovom tekstu je usmeren na to kako aminokiseline, a posebno leucin, učestvuju u regulaciji proteinske sinteze u mišićima nakon treninga.

 

Vežbanje i mišićna razgradnja

leu_2Različiti oblici vežbanja pogađaju mišić na više različitih načina. Vežbe izdržljivosti kao idugotrajne aerobne aktivnosti zapravo dovode do degradacije mišićnog proteina i smanjuju stopu proteinske sinteze. Vežbe koje uključuju opterećenje su jedinstvene u komparaciji sa ostalim formama vežbanja jer dolazi do povećanja proteinske sinteze, ali takođe može doći do degradacije usled prevelikog obima vežbi i usled slabe ishrane i suplementacije. Rezultujući efekat u oba slučaja je, neminovno – negativan proteinski balans (razgradnja mišića). Ukratko, vežbanje stvara kataboličko okruženje. Dugotrajno i kontinuirano vežbanje rezultuje u održanju ili povećanju mišićne mase na šta svakako utiče više faktora – način treninga i ishrane, a zajedno sa njima i suplementacija koja je od neizmerne važnosti u periodu oko treninga kada telo vapi za neophodnim nutrijentima i spremno je da ih iskoristi na najbolji način.

 

BCAA i Leucin

leuLeucin je jedna od tri aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) i jedinstvena je u svojoj sposobnosti da stimuliše proteinsku sintezu skeletnih mišića. Činjenica je da leucin ima čak 10 puta veći uticaj na proteinsku sintezu u odnosu na bilo koju drugu aminokiselinu!

BCAA (Branched Chain Amino Acids), odnosno aminokiseline razgranatog lanca, čine leucin,izoleucin i valin i oni zajedno sačinjavaju jednu trećinu mišićnog proteina.

Nakon iskorišćenja glikogena prilikom aktivnosti, u jednom trenutku će telo početi da koristi proteine, odnosno u najvećoj meri BCAA koje se glikoneogenezom u jetri pretvaraju u glukozu.Mišićni proteini su bogati aminokiselinama razgranatog lanca, i problem nastaje jer je organizam u mogućnosti koristiti ih direktno. Studije su pokazale da, grubo izloženo, set od 10 ponavljanja različitih vežbi u teretani uzrokuje pad i od preko 10 % mišićnog glikogena, iz čega postaje jasno koliko brzo može doći do potrošnje određenih zaliha glikogena, a to dalje dovodi i do početka i nastavka potrošnje BCAA.

BCAA (sa akcentom na leucin) stimulišu proizvodnju insulina, a takođe i hormona rasta (hGH)! Danas je uveliko poznato da je optimalan odnos leucina, izoleucina i valina u preparatima BCAA 2:1:1, i svi preparati se i proizvode u ovoj razmeri.

leu_1Kada je telo u fazi oporavka i kada dolazi do izgradnje mišićne mase najbitnija su dva faktora, od kojih je prvi insulinski nivo – ukoliko je on na primerenom, visokom nivou tada je telo dobilo prvi anabolički signal. Svakako, za izgradnju mišića neophodan je i proteinski unos, gde je od neizmerne važnosti nivo leucina, koji predstavlja meru telu koliko aminokiselina telo ima na raspolaganju. Ukoliko su jednako visoki insulinski nivo i nivo leucina – proteinska sinteza može da započne. Taj anabolički signal od insulina i leucina se posreduje kroz aktiviranje mTOR, jednog enzima koji pokreće proteinsku sintezu.

 

 

Monika_profile_pic_copy