You are here

Moj izbor suplementacije

Dodaci ishrani su preparati koji sportistima pomažu da se oporave malo brže nego što bi se inače oporavili. Oni ne spadaju u doping sredstva, nikada nisu i nikada neće biti zabranjeni...Zašto? Zato što nisu štetni, zato što ne kvare ugled sporta i zato što minimalno povećavaju performanse sportista! Zašto ih onda sportisti konzumiraju – zato što je taj minimum na vrhunskom nivou dosta veliki. Za početnika 10% ne znači ništa, ali za vrhunskog sportistu, 3% znači mnogo. Zamislite nekog powerliftera koji ima čučanj 200kg i nikako ne prevazilazi tu težinu. 3% u tom slučaju bi bilo 6kg preko njegovog maksimuma. Naravno stvar nije tako prosta. Dodatni problem je što neki ljudi suplemente izjednačavaju sa “hemijom”, odnosno pod time podrazumevaju steroide, pa onda sve zajedno trpaju u jedan koš, a svi vrhunski sportisti koriste suplemente. O dopingu neću da govorim, sada pričamo kako izvući maksimum pomoći na dozvoljen način.

Suplement broj jedan za svakoga ko kreće i za svakoga ko se duže vremena bavi sportom je protein. Možete uzeti koji god hoćete izvor, iz surutke, goveđeg mesa, jaja, mleka, pirinča, konoplje... Razlika je u brzini i stepenu apsorpcije. Kako bi najbrže delovao na oporavak mišića, posle treninga je najbolje uzeti protein iz surutke – whey – rastvoren u vodi (mleko usporava apsorpciju). Ja preferiram protein, mada je moguće nakon treninga uzeti i amino kiseline, BCAA, glutamin... i tu bi apsorpcija bila još brža. To je već stvar ličnog izbora.

Suplement broj dva je kreatin monohidrat. Ja ga uzimam oko 10gr dnevno, bez nekih faza punjenja, pražnjenja i sl. Uglavnom posle treninga zajedno sa proteinom. Njegov cilj je pokušaj nadoknade goriva koje se koristi prilikom rada sa većim težinama, odnosno fosfokreatina koji je osnovni izvor energije za kraće napore. Naravno to gorivo se ograničeno može dopuniti, neće značiti da ako pijete 100gr kreatina dnevno da ćete imati nenormalne količine fosfokreatina. Nema magije.

Suplement broj tri po mojoj preporuci je beta alanin. On povećava količinu karnozina u mišićima pa na taj način odstranjuje mlečnu kiselinu iz organizma. Na ovaj način povećaće se izdržljivost i smanjiće se upale mišića izazvane treningom. I beta alanin i kreatin morate unositi duži vremenski period kako bi došlo do odgovarajućeg rezultata, jer oni ne deluju trenutno.

Četvrta stvar koju bih preporučio, a meni najbitnija stvar za oporavak je suplement koji se zove GH MAX. Najbitnije supstance u njemu su ornitin i agrinin, aminokiseline koje međusobno deluju kao prekusori i imaju fantastičnu moć oporavka. Iz mog iskustva, najbolje je ovaj suplement piti pre spavanja, na prazan stomak, tako da se preko noći izluči mlečna kiselina, mada verovatno se dešavaju još neki procesi o kojima ja i nisam stručan da govorim, ali ono što je sigurno, to je da se ujutru osećam mnogo bolje. Ovo su potvrdili i drugi koji su po mojoj preporuci na ovaj način koristili ovaj suplement.

Peti suplement, preporučuje se u sportovima snage, a to je TRIBULUS MAXIMUS, odnosno biljka tribulus terrestis. Ova biljka utiče na povećanje količine testosterona u organizmu, prirodnim putem. To čini tako što šalje lažne signale mozgu da je potrebna dodatna proizvodnja testosterona, pa se upotreba ovog suplementa mora pauzirati nakon 8 nedjelja (na oko dve nedelje), jer u tom periodu telo je shvatilo da su signali lažni i do dalje povećane proizvodnje ovog hormona neće dolaziti. Preporučuje se upotreba jedne tablete dnevno, svakog dana tokom 8 nedelja, nakon čega se pravi pauza.

Šesti i sedmi suplement koje koristim su kofein i karnitin. Karnitin sagoreva masno tkivo dajući energiju iz masti, a kofein stimuliše centralni nervni sistem kako bi koncentracija na treningu bila maksimalna, a sportista maksimalno razbuđen. Ove suplemente pijem pre treninga oko pola sata, s tim što bi sa kofeinom trebalo da budete oprezni. On ne spada na listi doping sredstava, ali tokom vremena telo se adaptira i stalno je potrebna veća količina za isto dejstvo. Zato ne pijte kofein pre svakog nego samo pre bitnih treninga ili takmičenja.

Poseban suplement za pre treninga – NO reaktor, ne preporučujem, jer lično meni uopšte ne odgovara jer se uglavnom svodi na previše svačega u nedovoljnoj količini. Gotovo uvek mi je bilo muka odmah nakon konzumiranja i nikada nisam mogao da odradim trening kako treba.

Sve ovo pišem pod pretpostavkom da se solidno pravilno hranite, da unosite dovoljne količine voća i povrća kako bi se namirile sve potrebe za mikronutritijentima – vitaminima i mineralima. Ako to nije slučaj, onda na listu suplementa dodajte i neki kopleks vitamina i minerala.

I upamtite, ne morate ništa od ovoga piti, ili možete piti i više od toga, vaš napredak će zavisiti mnogo više od vaše volje, želje, motivacije. Svi ovi suplemetni meni pomažu samo što se tiče oporavka i recimo nekih 3-5% na performanse. Ali na mom nivou, to je neverovatna pomoć... Trenirajte pametno, koristite suplemente, hranite se zdravo i uživajte u životu!

 

 

 

 

 

Galerija: