You are here

N – Acetilcistein (NAC) – Novi heroj suplementacije

Cistein spada u red uslovno esencijalnih amino kiselina. Razlog za ovu klasifikaciju cisteina leži u činjenici da se u našem telu može proizvesti iz metionina i serina. Kada ove dve amino kiseline postanu deficitirane u ishrani, tj. unos istih je neadekvatan osnovnom ishranom, nastaju problemi. Inače, cisteina ima svakako u namirnicama, naročito u piletini, ćuretini, jogurtu, siru, semenu suncokreta i mahunarkama.

Jedna od naprednijih suplement formulacija cisteina sa povoljnom bioraspoloživošću je N-acetilcistein (NAC). Sa istim se često susrećemo kod respiratornih infekcija gde se upotrebljava kao mukolitik („razređivanje“ sekreta u disajnim putevima i lakše iskašljavanje), poznat kao Fluimucil, ACC i sl.

Pored značajnog mukolitičkog efekta NAC se koristi i kao antidot kod trovanja paracetamolom. Ključna amino kiselina u produkciji glutationa, master antioksidanta našeg tela je cistein. NAC je oblik cisteina sa većom bioraspoloživošću pa je tako i značajan za produkciju glutationa. Podsetimo se da se glutation smatra peptidom dugovečnosti (čine ga glutaminska kiselina, glicin i cistein), a naročito je značajan za neutralisanje slobodnih radikala, produkata kiseoničnog metabolizma naših ćelija. Neutralisanjem istih omogućava se adekvatan imuni odgovor našeg tela, kao i obnova ćelijskih oštećenja uzrokovanih raznim agensima (abuzus lekova, trovanje teškim metalima). NAC preko „podizanja“ nivoa glutationa u našem telu doprinosi i kardiovaskularnom zdravlju, plodnosti i boljem raspoloženju.

NAC značajno doprinosi zdravlju jetre i bubrega. U današnje vreme uz silimarin je najčešći sastojak suplemenata za detoksikaciju i zaštitu jetre. NAC isto tako „reguliše“ nivo glutamata u mozgu (ekscitatorni neurotransmiter). Previše glutamata uz snižen nivou glutationa doprinosi oštećenju moždanih ćelija. Relavantna istraživanja pokazuju povoljan uticaj NAC kod bipolarnih poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, tretmanu raznih oblika zavisnosti (kokain, marihuana, nikotin), shizofrenije. Antioksidativna zaštita koju pruža moždanim ćelijama, uz balansiranje glutamata, olakšava stanje i kod Alchajmerove demencije i Parkinsonove bolesti.

Pored već pomenutog mukolitičkog efekta kada je respiratorni trakt u pitanju, NAC podiže, preko glutationa i kapacitet antioksidativne zaštite pluća. Pokazalo se da višegodišnja suplementacija NAC ima pozitivan učinak kod hronične opstruktivne bolesti pluća (manje kašlja, manje „vizinga“, manje gušenja). Isto tako benefite od suplementacije NAC možemo uočiti i kod hroničnog bronhitisa, kao i kod tzv. pušačkih pluća. Ima indicija da suplementacija NAC može povoljno uticati i kod cistične fibroze, astme, kao i plućne fibroze. Novija istraživanja ukazuju na olakšanje nazalne i sinusne kongestije kod alergija i respiratornih infekcija.

Suplementacija NAC  se pokazala jako efikasnom u tretmanu muške neplodnosti uzrokovane varikocelom. Kod žena je NAC bio jako uspešan kod policistične bolesti jajnika.

Ne zaboravimo da u procesu sinteze cisteina u našem telu pored amino kiselina metionina i serina, značajnu ulogu imaju i vitamin B12, folna kiselina i vitamin B6. Uobičajeno doziranje NAC se kreće od 600 -1800 mg dnevno, podeljeno u 2-3 doze.

NAC spada u red bezbednijih suplemenata (lekova), ali su pri megadoziranju mogući znaci digestivnog diskomfora – mučnina, povraćanje, flatulencija, zatvor. Kontraindikovan je kod postojećeg čira na želucu i dvanaestopalačnom crvevu pri pre os aplikaciji.

 

 

Materijal za text...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739574/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17364286/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27117852/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9727078/

https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits

 

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu