You are here

Nadoknadite najbitnije

Kada govorimo o „listi prioritetnih suplemenata“ za aktivne sportiste jedna od najbitnijih grupa suplemenata namenjenih unapređenju performansi i oporavku su izotonični napici. Mnogi od nas zaborave da je normalno funkcionisanje našeg tela prvenstveno neophodna voda, koja čini čak 70% našeg tela, a da i minimalna dehidratacija ostavlja ozbiljne posledice na naš sportski učinak i normalno funkcionisanje uopšte!

Koja je svrha sportskih izotoničnih napitaka?

- Nadoknada izgubljene tečnosti (vode)

- Nadoknada izgubljenih ključnih elektrolita (Na, K, Mg…)

- Obnova rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen)

- Poboljšanje performansi kod aktivnih sportista

Izotonični napici imaju jednaku osmolarnost kao krvna plazma zbog čega su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tečnosti. Jedna od najvažnijih karakteristika ovih napitaka je upravo brzina nadoknade izgubljene tečnosti, kao i ubrzani oporavak od trenažnih napora, stoga su glavni potrošači ovih napitaka sportisti izloženi dugotrajnijem naporu, a sve je više rekreativaca i fizički aktivnih ljudi, fitnes entuzijasta, koji posežu za ovakvim proizvodima.

Šta čini izotonične napitke tako važnim?

Voda ima osmolarnost manju od krvne plazme, odnosno nije u skladu sa telesnim tečnostima i samim tim se kratko zadržava u želucu, brzo se izlučuje mokraćom i sa sobom povlači i deo bitnih minerala iz organizma. Bilo da se bavimo fizičkom aktivnošću, radimo zahtevan fizički posao ili samo sedimo u kancelariji ili negde na suncu, naše telo se izlučivanjem znoja hladi i brani od visokih spoljnih temperatura. Samim procesom znojenja gubi se neophodna tečnost, ali i preko potrebni elektroliti poput natrijuma, kalijuma, magnezijuma, hlorida i dr.

Dakle, zajedno sa izgubljenom vodom nužno je nadoknaditi i izlučene elektrolite budući da imaju višestruke uloge u našem organizmu - učestvuju u acidobaznoj ravnoteži (pH), održavaju volumen krvi, kao i svake naše ćelije, tu je regulacija membranskog potencijala, transportni procesi u ćelijama, prenos nervnih impulsa... Ukoliko se ne uspostavi ravnoteža između vode i elektrolita organizam doživljava svojevrsni stres, tako da može doći do grčeva ili ozbiljnijih komplikacija. Nadoknada elektrolita, prvenstveno natrijuma je važna kako bi se tečnost zadržala u organizmu i ponovo uspostavila ravnoteža. Uz dodatak ugljenih hidrata kao izvora brzo-dostupne energije „ravnoteža“ neophodna za nastavak aktivnosti, kao i brži oporavak se lakše uspostavlja.

Scitec Nutrition se potrudio da asortiman suplementacije dopuni i izvrsnim izotoničnim napitkom – ISOTEC koji vam pruža sve potrebne sastojke – vodu, elektrolite, kao i mešavinu prostih i složenih ugljenih hidrata da izvučete maksimum iz vaših treninga. ISOTEC možete koristiti pre, u toku i posle treninga sigurni na vas neće izdati snaga i motivacija!

Bez umora, i u nove radne pobede sa ISOTEC od Scitec Nutrition.

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu