You are here

Najčešća pitanja devojaka u vezi proteina

 

Sve je veći broj žena koje koriste protein kao dodatak ishrani. Za one koje aktivno treniraju već duže vreme protein sigurno nije nepoznat pojam. Svakako, ima i dosta onih kojima su proteinski dodaci ishrani novina, ili im je ukusan proteinski šejk na nekoj od Pansport degustacija u fitnes centrima ili sportskim događajima širom Srbije privukao pažnju svojim ukusom, sastavom i praktičnošću. Stoga sam u nastavku izdvojila neka od najčešćih pitanja koje devojke postavljaju kada razmišljaju o kupovini proteina. Na prvom mestu je briga za zdravlje, što je potpuno opravdano. Još jednom bih napomenula da je Pansport ovlašćeni uvoznik i distributer prirodnih dodataka ishrani i da svi naši proizvodi prolaze kontrole, poseduju sertifikate eminentnih ustanova i bezbedni su za korišćenje. Jednostavnije rečeno, znate šta kupujete.

Zbog čega mi je potreban protein?

Nije redak slučaj da devojkama manjka proteina u ishrani. Namirnice bogate kompletnim proteinima su pretežno životinjskog porekla (meso,jaja,mlečni proizvodi) ali ima i biljnih izvora proteina, dok je dilema oko njihovog (ne)kompletnog sastava amino kiselina. Proteini nisu samo gradivni materijal za naše mišiće. Proteini su sastavljeni od amino kiselina. U prirodi je poznato oko 200 amino kiselina, ali ne ulaze sve u sastav organizama živih bića. Proteini čine osnovu života tako što ulaze u sastav ćelija i njihovih opni kao osnovni sastavni deo (gradivna uloga); oni, takođe, čine enzime (fermente) koji obezbeđuju kataboličke i anaboličke procese. Proteini ulaze u sastav svih mišića kostiju, kože, unutrašnjih organa i dr, regulišu aktivnost ćelija, kao i brzinu svih biohemijskih reakcija, imaju i zaštitnu ulogu (antitela su, u stvari, proteini), transportuju razne materije tamo gde su potrebne, a naročito gasova - kiseonika i ugljendioksida, održavaju ravnotežu između kiseline i baze, ali svakako ono što je nama najbitnije je njihova gradivna uloga – tj.treba ih svatiti kao gradivni materijal za naše mišiće bez kojih je nemoguć njihov oporavak i izgradnja.

Da li ja smem da koristim protein u prahu?

Da. Protein nije potreban samo muškarcima, već i ženama. Pogotovo ako se uzme u obzir da je osoba fizički aktivna i da unosi manje proteina putem ishrane. Devojke i žene mogu jednako da uzimaju protein kao dodatak ishrani, baš kao i muškarci.

Da li je protein štetan?

Protein, kao ni bilo koji drugi preparat iz naše ponude ne sadrži bilo kakve nedozvoljene supstance koje mogu narušiti vaše zdravlje. Na protein možete gledati kao na hranu, jer je uglavnom u pitanju čist protein surutke (ili soje, ili mešavine soje, proteina iz mleka ili jaja, surutke) bez suvišnih ugljenih hidrata, laktoze ili masti. Svakako, ako postoji određeni zdravstveni razlog zbog kojeg ste ograničili unos proteina, konsultujte se sa Vašim lekarom.

Da li ću se ugojiti od proteina?

Protein sam po sebi vas neće ugojiti. Ugojićete se ukoliko budete u povećanom kalorijskim unosu, tj. da unosite više kalorija nego što potrošite. Protein po jednoj porciji sadrži nešto više od 100 kcal, od čega je veoma mali procenat kalorija iz masti i ugljenih hidrata. Stoga bilo da želite ili ne želite da se ugojite, obratite pažnju na vaš sveukupni kalorijski unos. Protein kao dodatak ishrani je dobrodošao u oba slučaja.

Da li mogu da koristim protein ako želim da smršam?

S obzirom na odličan sastav proteina u prahu - visok sadržaj proteina, nizak sadržaj šećera (ugljenih hidrata), masti - apsolutno možete da ga koristite čak i u periodu najstrožijih dijeta. Naravno, opet treba obratiti pažnju na ukupan kalorijski unos.

Da li ću dobiti na mišićnoj masi?

Najčešća asocijacija devojaka pri pominjanju proteina je velika mišićna masa. Svakako, za povećanje mišićne mase potreban je viši unos proteina što je često teško postići samo putem hrane (potrebne su izuzetno velike količine proteina iz hrane), a sa druge strane proteinu iz hrane je potrebno dugo vremena da se apsorbuje i upravo tu se nalazi još jedna velika prednost proteina u prahu. Međutim, sve ovo ne znači da ako budete uzele protein kao dodatak ishrani i konzumirale ga 1-2 puta dnevno, da ćete dobiti veliku mišićnu masu. Verujte mi, ovo je veoma teško izvodljivo, jer žene po prirodi imaju manje testosterona nego muškarci i vrlo je teško dobiti na mišićnoj masi.

Da li mogu da korstim protein kao zamenu za večeru?

Izbacivanje večere nije neophodno, ukoliko je večera kvalitetna i ne sadrži puno ugljenih hidrata. Povremeno, protein možete koristiti i kao zamenu za obrok. U tom slučaju predlažemo da bude neki proteinski blend sačinjen od više vrsta proteina, zbog sporije apsorpcije. U slučaju proteina surutke, protein pomešajte sa mlekom ili mu dodajte orašaste plodove koji će zbog sadržaja zdravih masti malo "usporiti" protein.

Da li postoji razlika između proteina za žene i za muškarce?

Ne postoji poseban protein namenjen ženama i poseban muškarcima. Stoga možete slobodno da kupite isti protein (ili da krišom probate protein od vašeg momka/muža?)

Kada bi trebalo da pijem protein?

Najbitnije je uzimati protein nakon treninga, zbog bržeg oporavka. Posle treninga naši mišići su kao sunđer i upijaju hranljive sastojke. Po potrebi možete uzimati protein kao dodatak i u toku dana, ne više od 1 -2 puta dnevno. Hrana ipak treba da bude osnova.

Koliko puta dnevno treba da uzimam protein?

Zavisno od potreba. Ukoliko je ishrana kvalitetna, protein posle treninga je sasvim dovoljan. Ukoliko aktivno trenirate više puta dnevno ili ne unosite dovoljno proteina putem hrane, dozvoljeno je i više.

Da li da uzimam protein sa mlekom ili vodom?

Mleko zbog masnoće "usporava" protein te ako ga koristite sa mlekom neka to bude između obroka, kao užina. Posle treninga je preporučljivo sa vodom.

Da li protein zamenjuje hranu?

Protein (whey) je dodatak ishrani i ne može da zameni hranu. Ishrana je 70% i izbalansirana ishrana treba da bude cilj svakog sportiste. Protein u prahu je tu da dopuni nutritivne potrebe organizma i da vam omogući da unesete potreban dnevni unos proteina na jedan lakši i ukusniji način.

Da li je potrebna pauza u konzumiranju proteina?

Nije potrebna pauza u konzumiranju proteina, protein nema štetnih efekata. Dakle, možete ga koristiti u kontinuitetu, zavisno od vaših potreba.

Koji protein odabrati?

Ukoliko ćete protein piti posle treninga, savetujem da to bude čist protein surutke (whey protein). U ponudi imamo više renomiranih svetskih proizvođača, tako da ćete moći da birate, kako proizvođača tako i ukuse. Jedan od veoma popularnih proteina među ženama je Scitec 100% whey protein professional (dostupni ukusi su: jagoda-bela čokolada, čokolada-lešnik, čokolada-kokos, vanila-šumsko voće, kapućino).

Imate još pitanja?

Imamo poseban podforum u okviru Pansport foruma namenjen ženskoj populaciji. Budite slobodni da nam se obratite tamo i postavite vaša pitanja.

 

Monika_profile_pic_copy

 

 

Galerija: omogućio Pansport Forum