Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Stiglo je proleće i pravo je vreme za sveže povrće koje je zdravo, ukusno i preporučljivo svima. Povrće pruža esencijalne vitamine, minerale i vlakna i odličan je izvor energije i podrške za regeneraciju tela, što je naročito važno za aktivne sportiste. U nastavku ćemo se fokusirati na povrće koje je najbolje jesti u proleće i njegove koristi za ljudsko zdravlje, kao i specifične prednosti za sportiste.
Sve je više ljudi sa zdravstvenim problemima usled stresa, nepravilne ishrane i nedovoljnog kretanja.
Za sve one kojima je zdravlje na prvom mestu, treba znati da ishrana ima veliki značaj za organizam. Jedan od načina za rešavanje problema je korišćenje prirodnih preparata, kao što je maka.
Optimalno funkcionisanje zglobova je važno za kretanje, ali i za adekvatan kvalitet života. Naše telo zaslužuje najbolje. Nemojte odlagati da se bavite zdravljem zglobova i pre nego što dođe do upale. Održavanje zdravlja zglobova je potrebno za nesmetano kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i prevenciju poremećaja, kao što je artritis.
Kazein je protein koji se nalazi u mleku, i čini oko 80% proteina koji se nalaze u ovom životinjskom proizvodu. Dobijanje dovoljno proteina je važno, jer proteini imaju mnogo funkcija. Neke od njih su: učestvovanje u procesu varenja, zaštita od mikroorganizama, obezbeđenje ćelijske strukture.
Postoji 20 aminokiselina koje su organizmu potrebne da bi pravilno funkcionisalo. Devet esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može da proizvede moraju se dobiti iz hrane.
Bromelain je vrsta enzima koji se naziva proteolitički enzim (razgrađuje proteine), Ekstrahovan iz ploda ananasa, posebno njegove stabljike, pomaže u ublažavanju brojnih tegoba. Istraživanja su pokazala da bromelain ima antiinflamatorna, antikancerogena, antimikrobna i antitrombotička svojstva.
- Deluje antiinflamatorno (protiv zapaljenja), što je značajno kod reumatoidnog artritisa.
- Poboljšava varenje i resorpciju jedinjenja iz hrane. Takođe utiče na pravilno odvijanje metaboličkih procesa.
- Ostvaruje povoljan efekat na cirkulaciju krvi.
Aktivni ugalj je crni prah bez mirisa i ukusa koji se od davnina koristi za lečenje raznih bolesti.
Danas se najčešće koristi u medicinskim ustanovama za lečenje predoziranja lekovima ili u eliminaciji toksina.
U organizmu dolazi do nakupljanja toksina i slabljenja imunog sistema iz više razloga.
Fleksibilnost ima jednu od ključnih uloga u svim sportovima, a pogotovo u borilačkim sportovima. Današnji borilački sportovi, kao što je mma, na koji ćemo se danas fokusirati, zahtevaju široke aspekte delovanja koji podrazumevaju snagu, eksplozivnost, pravovremenost, cardio izdržljivost itd. Međutim, nije retkost da veći broj boraca ne radi dovoljno na svojoj fleksibilnosti i time direktno spada u grupu koja je sklonija povredama i smanjenim tehničkim sposobnostima.
Prethodni članak završili smo napomenom da se pri pravljenju kardio programa, moraju uzeti u obzir raspoloživo vreme, oprema, mogućnost povreda i specifičnosti vežbi.
Za većinu vežbača u teretani, krajnji cilj dizanja tona i tona tereta je zdravije, snažnije i mišićavije telo. Većina, nažalost, ostaje nezadovoljna rezultatom tolikih napora, čak i ako su pritom izgradili impresivnu količinu mišića. Za pravog bodibildera, mišićavost je besmislena ako je skrivena slojem masnoće: bez vidljive definicije mišićnih partija, često se stiče utisak da je u pitanju obična gojaznost. Ono što se traži je čvrst, isklesan izgled mitskog heroja. Traži se, ali retko i postiže.
Maline su bobičasto voće izuzetnog ukusa i mirisa koje imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
Sadrže obilje antioksidanasa. Antioksidativna aktivnost ostaje i kada su maline smrznute ili pripremljene kao džem.
Antocijanini su najviše odgovorni za antioksidativne aktivnosti, a poseduju i antimikrobna svojstva. Oni su odgovorni za crvenu boju malina.