You are here

Omega 3-6-9 masne kiseline

 

 

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja.

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.

Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Ulje boraža dobijeno je iz semena boraža (Borago officinalis), bilje sa zvezdastim plavim cvetovima koja se može naći po Evropi, Severnoj Africi i Severnoj Americi.
Ulje boraža sadrži gama linoleinsku kiselinu (GLA), masnu kiselinu koje telo konvertuje u susptancu sličnu hormonskoj, nazvanu prostaglandin E1 (PGE1). PGE1 ima antiinflamatorna svojstva i pomaže zdravlju krvnih sudova. Ulje boraža je najbogatiji izvor GLA, sadrži je u procentu oko 20-26%. Pored toga, utiče pozitivno i na zdravlje kože, smanjujući upalu, iritaciju i suvoću.