You are here

Osnove korišćenja suplementacije

Gotovo da nema sportiste ili rekreativca koji ne koristi suplementaciju kako bi poboljšao svoje performanse i rezultate. Takođe i oni koji se ne bave sportom sve češće koriste suplementaciju kako bi nadoknadili sve ono što ne unose svakodnenom ishranom a našem telu je neophodno za pravilno funkcionisanje. Pored vitamina i minerala sve je više onih koji počinju da koriste redovno i antioksidanse i omega 3 masne kiseline kako vežbači tako i oni koji to nisu. U današnje vreme s obzirom na kvalitet hrane koju kupujemo kao i rasprostranjenog načina ishrane brzom hranom, suplementacija postaje gotovo neophodna i svi postajemo toga svesni.

Uvek volim da započnem sa osnovama bilo da se radi o treningu, ishrani ili, u ovom slučaju, suplementaciji. Zato uvek svima preporucujem da u odnosu na svoju ishranu razmisle šta im je potrebno od osnovih suplementa koji su važni za zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma bez obzira na trening. Neki kompleks vitamina i minerala kao i omega3 ako ih ne unosite dovoljno putem ishrane bi bio prvi korak ka uvođenju suplementacije u vašu svakodnevnicu. Nakon toga počinjemo priču o proteinu i aminokiselinama kao gradivnom elementu neophodnom za igradnju mišića. A zatim i o suplementaciji za poboljšanje performansi, brži oporavak i sagorevanju viška masti.

Ovo bi bio neki vodič kako ja savetujem svoje prijatelje kada započnemo priču o suplementima. Međutim esto oni koji počnu sa treningom budu vođeni raznim opisima i reklamama suplemenata kao i pričama iz teretane pa prvo na šta pomisle je NO reaktor ili kompleksni sagorevač masti. I sada u toj celoj priči o neverovatnoj pumpi mišića, porastu snage i mišićne mase, kombinaciji nekoliko raznih supstanci koje zajedno stvaraju neverovatne rezultate ili brzom sagorevanju masti priča o vitanimina, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama ode u drugi plan. Tako se obično napravi velika greška jer bez sređene ishrane, osnovne suplementacije kao i uvežbane tehnike izvođenja vežbi, pripremljenog i utreniranog tela koje može da odradi malo zahtevniji trening, gore pomenuti kompleksni suplementi jednostavno nemaju smisla i neće dati očekivane rezultate.

U ponudi Pansporta imate veliki izbor vitamina i minerala ali kako bih vam olakšao i pojednostavio izbor daću vam par preporuka i napisati ono sto je ujedno i moj izbor prilikom kupovine. U ovom slučaju to su uglavnom My Favorite Multiple® Energizer i DualTabs. Twinlab DualTabs koji je nešto skuplji te ako imate ograničen budžet ili kako bi vam ostalo više para za ostale suplemente tu je Energizer, odličan suplement i najčešći je moj izbor.

Kod odabira omega 3 masnih kiselina tu je manje više sve jedno koji proizvod odaberete jer su svi podjednako dobri, moj najčešći izbor bude Natrol Omega 3. Ne znam da li mogu reći ali možda je samo navika da kompleks vitamina i minerala,omega 3 i kofein uzmem od ovog proizvođača. Pokazali su se odli

no, a ja sam neko ko voli da se drži proverenih stvari na koje sam navikao barem kada je u pitanju suplementacija.

Najzad dolazimo do teme koja interesantnija i kao vežbače vas mnogo više zanima a to su proteini. Samim uvođenjem treninga, potreba za proteinima se povećava, takođe ako želite da dobijete na mišićnoj masi morate unositi dovoljnu količinu proteina, a isto tako ako želite da izgubite kilograme protreini su vam potrebni da sačuvate i izgradite mišićnu masu dok gubite masti. Takođe i veliki broj “dijeta” i planova ishrane koje mnogi od vas primenjuju zasnivaju se na povećanom unosu proteina uz deficit ugljenih hidrata te je i logično zašto možemo reći da je protein top 1 suplement. Ovde je izbor mnogo veći i po svojim prijateljima i poznanicima čak i nakon nekoliko godina postoji dilema koji protein kupiti, da li ga piti sa mlekom ili vodom, da li samo posle treninga ili i pred spavanje, da li može biti zamena za obrok i tako dalje i tako dalje. Milion puta ponovljena priča ali i dalje postoji puno dilema što je i logično, novi ljudi ulaze u svet fitnesa i žele da rade na sebi. Svi vole nove vesti i nove tekstove jer “možda se nešto promenilo” i ne vole puno da pretražuju po starim tekstotekama pa nije loše da se malo podsetimo ovih osnova. Ali pošto ovog puta pričamo o osnovama nećemo puno komplikovati priču vec samo olakšati izbor onima koji se dvoume.

Da li će vam biti potrebna jedna merica proteina ili više njih u toku dana to najviše zavisi od vaše ishrane i fizičkog napora kojem ste izloženi u toku dana(trening,posao). Moj savet je da uvek akcenat bude na ishrani i bolje 100g mesa više ili par jaja umesto jedne dodatne merice proteina. Međutim nekad je jednostavno lakše i praktičnije uzeti protein, što i sam radim tako da vas u potpunosti razumem. Jedna merica proteina nakon treninga je sasvim dovoljna za one koji pre toga nisu koristili suplemente i to bi bio moj savet za početak.

Kod izbora proteina koji ćete koristiti nakon treninga gledajte da to bude Whey protein, nebitno da li je u pritanju koncentrat, izolat ili hidroizolat vama to neće igrati neku presudnu ulogu. Obratite pažnju samo da to bude kvalitetan proizvod od proverenih proizvođača. Često bude raznih akcija na kojima bude kvalitetnih proteina, tako da pratite akcije na sajtu i možete malo uštedeti na tome. Ja nemam neki omiljeni protein iako sam neko kome je i ukus veoma bitan ali mogu preporučiti 100% Whey Protein Professional i 100% Whey Protein od Scitec-a, odlična kombinacija ukusa, kvalitetan protein i lako se rastvara. Međutim kada planiram kupovinu većeg pakovanja proteina to je uglavnom Pansport-ov Whey Isolate koji je izvanrednog ukusa, kvalitetan i po veoma dobroj ceni. Jednostavno ako planirate kupovinu većeg pakovanja proteina to je moj savet jer je cena za takav proizvod prosto neverovatna. Naravno mericu proteina nakon trneinga uvek konzumirajte sa vodom. Za korišćenje u toku dana ili pred spavanje možete i sa mlekom ako želite.Takođe ako birate protein za korišćenje u toku dana ili pred spavanje onda bi to trebalo da bude neki kazein i proteinska mešavina poput Pansportovog power protein.

Po pitanju izbora aminokiselina, njihovog korišćenja u odnosu na vaš cilj i ostale bitne stvari poput ishrane i treninga, priča je malo kompleksnija pa ne bih ni započinjao u ovom tekstu već ih ostavio za neku narednu priču i tekst.

Takođe ono što vas zanima su suplementi koji utiču na performanse i brže postizanje rezultata. Tu je najpolularniji kreatin i to sa razlogom. Odličan suplement, jako povoljna cena, a rezultati njegovog delovanja se mogu videti već posle mesec dana korišćenja uz pravilan trening i ishranu. Ja sam imao prilike da probam gotovo sve proizvođače kreatina, međutim na kraju sam ostao na BioTech-ovom Monohidratu, odlično se rastvara u vodi, daje rezultate i pritom je cena odlična.

Zatim kod odabira No reaktora i sagorevača masti odabir proizvoda može biti komplikovan mada i ne mora. Ako želite da probate neki sagorevač masti, a nemate puno iskustva sa njima savetujem vam da za početak uzmete neki l-karnitin ili neki “običan” sagorevač bez psihostimulansa i kofeina. Kasnije kad malo uđete u trening, probate neke suplemente, vidite šta vama odgovara pređete na neki “ozbiljniji” i kompleksniji suplement ove vrste. Ista stvar je i sa No reaktorima gde je po mom iskustvu stvar prilično individualna i svi su imali različita iskustva, neko je više zadovoljan ovim, a neko onim proizvodom. Neki vežbači bolje reaguju na psihostimulanse poput kofeina, neki slabije, a nekom pak uopšte ne prijaju pa u zavisnosti od toga svako pronađe suplement i NO rekator koji mu odgovara. Moj savet, probajte sa slabijim i jeftinijim NO reaktorima. Znam veliki broj vežbaca koji su jako zadovoljni Pansport Power Pumpom i Biotech Supernovom dok meni prija i odgovara Launch 4350 Reloaded kako po pitanju efekata i rezultata tako i zbog blagog ukusa koji ima. Možda zvučni smešno ali meni na primer pre treninga nije odgovarao jak ukus mnogih NO reaktora. Tako da tu dolazimo do onoga što sam pomenuo, a to je da kod ove vrste suplemenata morate malo da “istražujete” i pronađete proizvod koji će vam odgovarati po više kriterijuma. Ne mogu da ne pomenem da dosta vežbača koje znam koristi i Shock Therapy koji je odličan međutim on je nešto skuplji od gore pomenutih proizvoda, a ne znači da će vama biti bolji.

Na kraju teksta mogu samo da dodam i da vam dam savet da ne žurite sa kupovinom i da posetite nas forum jer je to mesto gde poptuno besplatno možete dobiti sve potrebe savete po pitanju ishrane, treninga i suplementacije od našeg tima doktora i sportista. Ne žurite ni sa čim i iskoristite priliku da na pravom mestu od stručnjaka dobijete potrebne savete potpuno besplatno.

Galerija: 
Dušan Miletić
Powerlifting i benchpress takmičar