Proteini se sastoje od amino kiselina koje se dele na esencijalne i neesencijalne amino kiseline. Proteini su sastavljeni od 20 različitih amino kiselina od kojih osam ne mogu da se sintetišu u telu pa se moraju unositi putem hrane. Glavna uloga proteina u telu je da gradi i obnavlja telesna tkiva, mišiće, ligamente i tetive. Proteini su, takođe, važni za sintezu hormona, enzima i antitela i transport tečnosti kao i energiju.
Proteini koje unosimo razlikuju se po sadržaju amino kiselina, ugljenih hidrata, masti i raznih mikrohranljivih sastojaka. Kvalitet proteina se određuje prema amino kiselinskom sastavu gde je najvažniji sadržaj esencijalnih amino kiselina. Niskomasni mlečni proizvodi, belo meso i riba spadaju u najbolje izvore niskomasnih proteina iz ishrane. Proteini mleka (kazein i protein surutke ) i iz jaja predstavljaju najkvalitetnije proteine životinjskog porekla. Protein mleka sastoji se od oko 80 % kazeina i 20 % whey proteina. U proteinskim preparatima kazein se nalazi u vidu kazeinata koji se dobija obradom, izdvajanjem kazeina od proteina surutke, sušenjem i preradom u rastvorljiv prah. Whey protein se u preparatima nalazi u formi koncentrata i izolata. Visoko proteinski koncentrati surutke sadrže oko 80 % proteina a izolati preko 90 %. U svom originalnom obliku surutka je tečnost koja se uglavnom sastoji od vode i veoma malim procentom proteina. Ona prolazi nekoliko faza obrade da bi se stvorila surutka koja je skoro sva od proteina. I sa što većom obradom veća je koncentracija protina u njoj. Koncentrovana surutka nije čist protein iz razloga što se manje obrađuje, ali spada u visokokvalitetne proteinske prahove sa malim procentom masti i ugljenih hidratra. Protein surutke ima visoku biološku vrednost jer se brzo vari i apsorbuje. Bogata je amino kiselinama leucin, izoleucin i valin. Posebno je važan sadržaj leucina u proteinu surutke neophodnog za rast mišića jer pokreće proces sinteze proteina.Whey protein ima veću koncentraciju esencijalnih amino kiselina u odnosu na kazein i zbog toga se smatra kvalitetnijim proteinom. Još jedna razlika između kazeina i whey proteina je u brzini absorpcije. Osim odličnog amino kiselinskog sastava whey proteina jako je bitan i način na koji se whey i drugi proteini absorbuju i koriste u telu. Kazein se absorbuje sporije pa dovodi do manjeg ali dugotrajnijeg porasta nivoa amino kiselina u krvi i do sedam sati. Iz tog razloga kazein je dobar izbor proteina između obroka kada znate da nećete jesti duže vreme zbog obaveza ili pred spavanje. Sa druge strane whey protein je idealan u periodu nakon treninga. Određene aminokiseline i bio aktivna jedinjenja iz whey proteina daju aktivnim osobama i zdravsvene koristi, prvenstveno povećanje imuniteta što je jako važno kod osoba koje intenzivno treniraju. Izolat je čistiji protein od koncentrovanog proteina surutke jer prolazi kroz dodatne obrade. Dodatna obrada omogućava stvaranje surutke sa većom koncentracijom proteina, a sa manje ugljenih hidrata i masti. On ima veću biolosku vrednost od koncetrovane surutke. Hidroizolat proteina surutke se dobija kada koncentrovana surutka i izolat prođu hidrolizu. To ga čini najbržim mogućim proteinom za apsorbciju. Hidroizolat može da ima 3 %-50 % lanaca amino kiselina koje se razgrađuju za vreme procesa hidrolize. Ovakvi proteinski prahovi zbog manje količine proteinskih fragmenata uglavnom imaju gorči ukus.
U svakom slučaju svaki proteinski izvor je dobar da izgradi mišić samo je pitanje kvaliteta proizvoda odnosno iskoristljivosti unetih proteina.


