
Šta je resveratrol?
Resveratrol je biljno jedinjenje koje deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oštećenja zbog procesa oksidacije. Izvori koji sadrže najviše resveratrola su crveno vino, grožđe, bobičasto voće, kikiriki i crna čokolada. Resveratrol je koncentrisan u pokožici i semenkama grožđa. Crveno vino se dobija fermentacijom upravo ovih delova grožđa i zbog toga je ono bogato resveratrolom.
Ima snažan antiinflamatorni, antibakterijski, antialergijski i antivirusni efekat.
Omogućava pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema
Resveratrol stimuliše stvaranje azot-oksida. Ovo jedinjenje dovodi do širenja krvnih sudova i na taj način smanjuje krvni pritisak.
Štiti mozak i stimuliše moždanu aktivnost
Prema pojedinim studijama, konzumiranje crvenog vina može pomoći u usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa godinama. Ovaj efekat nastaje delom zbog antioksidativne i antiinflamatorne aktivnosti resveratrola.
Smatra se da deluje inhibitorno na proteinske fragmente koji se nazivaju beta-amiloidi, i koji su ključni za nastanak Alchajmerove bolesti. Pored toga, resveratrol može poboljšati koncentraciju i pamćenje.
Snižava nivo šećera u krvi
Resveratrol povećava osetljivost ćelija na delovanje insulina i na taj način sprečava pojavu insulinske rezistencije. Takođe, utiče i na smanjenje nivoa glukoze u krvi.
Antioksidativno dejstvo resveratrola može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje određene komplikacije dijabetesa.
Ublažava bolove u zglobovima
Rezultati studija su pokazali da resveratrol može pomoći u zaštiti hrskavice od propadanja i time sprečiti bol u zglobovima koji je jedan od glavnih simptoma reumatskih bolesti.
Usporava rast kancerogenih ćelija
Resveratrol može da promeni ekspresiju gena u ćelijama raka i da tako inhibira njihov rast. Istraživanja pokazuju da resveratrol može sprečiti razvoj kancera dojke, prostate, želuca, debelog creva i kože.
Pomaže u regulisanju telesne težine
Resveratrol dovodi do efikasnijeg i bržeg sagorevanja masti. To omogućava smanjenje viška kilograma.
Mere opreza
Resveratrol može stupiti u interakciju sa nekim lekovima. Moguće je da poveća krvarenje ili pojavu modrica kada se uzima sa lekovima protiv zgrušavanja krvi, kao što su heparin ili varfarin, ili nekim lekovima protiv bolova.
Svi mi želimo da vodimo zdrav život i da živimo što duže. To svakako podrazumeva da praktikujemo zdravu ishranu i da smo fizički aktivni. Resveratrol može pomoći na putu dugovečnosti, jer omogućava zaštitu od oksidativnog stresa i tako dovodi do optimalnog funkcionisanja organizma. Zbog ovoga je važno konzumirati namirnice koje sadrže resveratrol. Takođe, možemo koristiti suplemente resveratrola koji će ostvariti izuzetno koristan efekat na naše zdravlje.
Literatura
-
Baur J. A., Sinclair D. A. Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nat. Rev. Drug Discov. 2006.
-
- Smoliga J.M., Baur J.A., Hausenblas H.A. Resveratrol and health—A comprehensive review of human clinical trials. Mol. Nutr. Food Res. 2011.
-
- Zordoky B.N., Robertson I.M., Dyck J.R. Preclinical and clinical evidence for the role of resveratrol in the treatment of cardiovascular diseases. Biochim. Biophys. Acta. 2015.

