You are here

Roditelji i dodaci ishrani

image

Nažalost većina našeg stanovništva se informiše o ovoj temi iz štampe ili sa televizije, gde (čast izuzecima) uvek dobijaju pogrešne informacije, pa, stoga, nije čudno da roditelji o ovoj temi ne znaju ništa ili poveruju ljudima koji često pričaju neistine ili poluistine. Ko iole logično razmišlja, shvatio bi važnost proteina i ostalih dodataka, ali lakše je poverovati već ustaljenim stereotipama da ono što je vezano za bodybuilding ili dizanje tegova nije zdravo!
Većina roditelja zabranjuje deci korišćenje ovih preparata, ne razmišljajući ili ni ne pogledajući od čega se zapravo sastoji taj preparat i za šta služi.
Što je najstrašnije, roditelj ne razmišljajući da je ovo sasvim legalna stvar (prodaje se u radnjama gde prolazi sve kontrole koje treba), dobiju fiskalni račun itd. Ovo nije droga, što se prodaje noću u zabačenim ulicama i kupuje od dilera. A nije ni doping sredstvo (jer doping sredstva izgledaju kao lekovi, ili su u formi tablete ili u ampulama, i ne pije se u turmixu, mešajuci ga sa vodom ili mlekom, i ne zaboravimo ključnu stvar - doping sredstva se prodaju ilegalno!).
A ne zaboravimo ni činjenicu da ako bi ovi preparati imali bilo kakvog neželjenog efekta ili bi bili štetni za organizam o tome bi uveliko pisali u svim novinama i odmah bi zaključali dotičnu radnju!roditelji_-tinejdzeri_3S pravom se pitaju roditelji da alkohol i cigarete imaju loše dejstvo na organizam, a ipak se prodaju u radnjama, tu su delimično u pravu, ali da napomenem da na tim artiklima se navodi da je to štetno za zdravlje i kakve sve negativne posledice imaju na organizam! One (alkohol i cigarete) se ne prodaju kao ishrana ili dodaci ishrani i izazivaju zavisnost, dok dodaci ishrani ne izazivaju nikakvu zavisnost, a mnogo pomažu sportistima da postignu svoj željeni cilj!
Dodaci ishrani moraju da odgovaraju zakonima o dijetetskim dodacima i ishrani i uvek prolaze sve testove koje sprovode nad njima pre nego što dospeju na police prodavnica. Druga važna činjenica je i to da trebamo razmisliti o tome šta sadrži taj dodatak i čemu služi.
Belančevina je najpotrebnija organizmu da bi normalno funkcionisao, a činjenica da se u dodacima ishrani mogu naći najpotrebniji elementi, u idealnoj koncentraciji za organizam, može biti samo pozitivna, jedino sto su u obliku praha, pa roditelji misle da je to nešto strašno... Zbog toga što nećemo pojesti više kilograma mesa da bi zadovoljili svoj unos belančevina nego ćemo popiti jedan protein, to nije štetno za organizam!
Ne razumem ni zabrinutost roditelja zbog toga što se dodaci ishrani nalaze uglavnom u obliku praha i u tim / takvim kutijama, kada znamo da dodaci ishrani za bebe (Bebelac) nalaze se u istim / sličnim kutijama i isto u prahu, ili recimo dodaci ishrani za ljude posle opreacije. Zbog toga što se na nekim kutijama nalaze bilderi ili dizači tegova umesto bebe, zbog toga oni neće biti više opasniji-verujte mi na reč.
Da ne pričam onda o supi u kesicama ili krompir pireu, gotovim jelima ili o raznim začinima (vegeta npr.) koji se pripremaju u istim fabrikama pod istim ili sličnim metodama kao i dodaci ishrani.whey-proteinSuština proteina je da u što kraćem mogućem roku obezbede organizmu što kvalitetnije proteine sportisti da bi mogao da funkcioniše najbolje što može i postiže sportske rezultate. Protein nije ni zamena za izvore belančevina kao što su: meso, riba, jaje-samo ga upotpunjuje. Kako i samo ime kaže, to je samo dodatak ishrani. Proteini (bilo da se radi o visoko proteinskom napitku ili gejneru) se koriste da bi pojedinac posle napornog treninga mogao u što kraćem vremenskom periodu u organizam unese što kvalitetnije belančevine da bi mogao normalno da funkcioniše (raste,regenerira), ili u posebnim slučajevima (kad nismo u mogućnosti da pojedemo kuvanu hranu ili putujemo negde ili se radi o dodacima ishrani kad hoćemo da skidamo višak telesne mase) može da posluži i kao zamena za obrok. Govorim sada o proteinima iz razloga što je to jedan od osnovnih suplemenata.

Zbog toga što neko postane roditelj to još ne znači da će automatski postati stručan za sve, ali treba o svemu logično razmišljati i sve činjenice uzeti u obzir. Treba decu naučiti o zdravoj ishrani, a ne im samo davati bombone, čokolade, brzu hranu, itd. Zato roditelji pre nego što donesu bilo kakav zaključak o dodacima ishrani treba dobro da razmisle o ovim stvarima i, roditelji_-tinejdzeri_2ako vide da se njihovo dete bavi bilo kojim sportom, i hoće da koristi bilo kakav proteinski preparat, da im ne otežavaju ili zagorčavaju život, nego da zajedno sednu i izaberu preparat koji odgovara tom detetu i ciljevima koje dete ima i zajedno odu na internet, edukuju se, a na posletku odu zajedno u Pansport prodavnicu, gde se mogu posavetovati sa prodavcem. Na kraju krajeva, ovo može biti pretvoreno u zajedničku aktivnost deteta i roditelja, u periodu kada deca za tim „nisu baš luda“ – u tinejdžerskom dobu.

Miki_profile_pic_copy

Branka Patić Macan
urednik
Povezani i slični tekstovi