You are here

Sjajni duo za zdravlje zglobova: Glukozamin Omega-3

image

Glukozamin i riblje ulje su veoma popularni suplementi, sa mnoštvom pozitivnih funkcija u našem organizmu. Efektivnost ovih suplemenata je dokazana višestrukim naučnim studijama. Međutim, postoji još nešto što možda niste znali: ova dva suplementa kada se uzimaju zajedno mogu imati izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje zglobova.

Sportisti su svakodnevno izloženi velikim naporima, što pored stresa za mišiće predstavlja i veliki teret za zglobove. Pored pravilne tehnike izvođenja vežbi, pravilna ishrana i adekvatna suplementacija mogu uticati na očuvanje zdravlja zglobova. Suplementi za zaštitu zglobova su neretko „zaboravljeni“ pored svih ostalih suplemenata na listi. Ipak, to ne bi trebalo da bude tako. Prevencija je najbolje rešenje pre nego što dođe do nastanka problema. Takođe, u zrelijim godinama zglobovi prirodno postaju podložniji oštećenjima, te je značaj suplementacije u tom periodu života takođe izuzetno visok.

Riblje ulje i omega-3 masne kiseline

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje se, s obzirom na to da se ne proizvode u ljudskom organizmu, karakterišu kao esencijalne za ljudsko zdravlje. Studije pokazuju da omega-3 masne kiseline pozitivno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, da mogu sniziti nivo „lošeg“ holesterola, smanjiti rizik od nastanka raka, poboljšati funkciju mozga, pomoći u održanju normalne telesne težine, uticati na raspoloženje i nivo energije, poboljšati cirkulaciju i generalno smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Takođe, uzimanje omega-3 masnih kiselina može smanjiti upalu koja je glavni uzrok bola u zglobovima kod osoba sa reumatoidnim artritisom.

glukom_1

glukom_2Glukozamin

Glukozamin je prirodna supstanca koja se nalazi u zdravoj hrskavici. Uzimanje suplemenata koji sadrže glukozamin pomaže obnavljanju i ponovnoj izgradnji oštećene hrskavice, samim tim uticajući i na smanjenje bola u zglobovima. Brojne studije pokazuju da glukozamin može pomoći da se poveća pokretljivost zglobova i smanje bolovi i upale u istim. Jedan od fizioloških uticaja glukozamina na zglobove je da stimuliše proizvodnju glikozaminoglikana (“kičmu” hrskavice) i promoviše uključivanje sumpora u hrskavicu. Prilikom starenja, dolazi do potrošnje hrskavice i površinskih slojeva zglobova, tako da može doći do oštećenja pa i do gubitaka delova hrskavice. Rezultat je da hrskavica gubi funkcionalni gel kao i svoju prirodu i sposobnost da deluje kao amortizer tj. da absorbuje velike sile koje su na zglobovima.

Glukozamin i hondroitin sulfat

Suplementi koji sadrže glukozamin često se proizvode u kombinaciji sa hondroitin sulfatom, koji pomaže elastičnosti hrskavice. Hondroitin je dokazano odlično sredstvo (u kombinaciji sa glukozaminom) za smanjivanje simptoma i zaustavljanje procesa na zglobovima – osteoartitisa. On pomaže u smanjivanju simptoma kao što su bol, smanjena funkcionalnost. Najbolje efekte hodroitin ispoljava nakon dugotrajne upotrebe (preko 6 meseci) mada su neke studije pokazale benefite i nakon samo mesec dana upotrebe.

glukom_3Kombinovanje suplemenata

Zbog anti-inflamatornog (antiupalnog) svojstva koje imaju omega-3 masne kiseline, osobe koje imaju problema sa zglobovima su primetile dodatne pogodnosti prilikom uzimanja ribljeg ulja u kombinaciji sa glukozaminom. Takođe, neki proizvođači suplemenata imaju gotove proizvode koji sadrže ovu kombinaciju. Svakako je bitno da obratite pažnju na poreklo i sastav suplemenata, kao i da ga kupujete na proverenom mestu, od proverenog uvoznika koji garantuje kvalitet.

Jedna nedavno sprovedena studija u Nemačkoj donela nam je interesantne podatke: Glukozamin u kombinaciji sa omega-3 ribljim uljem definitivno predstavlja odličan duo. 177 muškaraca i žena sa osrednjim nivoom bola u zglobovima je učestvovalo u studiji; Polovima je uzimala samo 1500 mg glukozamin sulfata dnevno, dok je druga grupa uzimala dodatno i 444 mg ribljeg ulja. Nakon šest meseci, grupa koja je uzimala i glukozamin i omegu pokazala je nešto bolje rezultate, manji stepen bola, kao i manji stepen bola u kukovima i kolenima od grupe koja je samo uzimala glukozamin. U čemu je najveća tajna? Naučnici kažu da je u tome što omega-3 masne kiseline smanjuju upalni proces, dok glukozamin sulfat podržava reizgradnju izgbuljene supstance hrskavice.

 

Pre upotrebe proverite da li ste alergični na neki od sastojaka i kupujte provereno!

 

Monika_profile_pic_copy

 

Povezani i slični tekstovi