You are here

Šta treba da znate o kolagenu?

Tetive, ligamenti, hrskavice, mišići i kosti su osetljivi na oštećenja usled redovne ili intenzivne fizičke aktivnosti. Kolagen je ključni protein koji obezbeđuje elastičnost i regeneraciju ovih tkiva.

Iako postoji mnogo različitih tipova kolagena, tipovi I, II i III su najčešći koje ćete naći u suplementima. Kolagen tipa I je najrasprostranjeniji tip kolagena u telu. Nalazi se u koži, kostima, mišićima, tetivama i krvnim sudovima.  Iako je nešto manje rasprostranjen u telu, kolagen tipa II je izuzetno važan. To je glavna komponenta hrskavice, i izuzetno je značajan za koštani sistem. Kolagen tipa III se nalazi u retikularnim vlaknima, kao što je koštana srž.

Izvori kolagena

Kolagen se nalazi u ribi, piletini, jajima, pasulju, zelenom povrću (kelj, spanać, brokoli), belom luku. Orašasti plodovi, poput badema, oraha, mahunarki i semenki su bogati aminokiselinama, koje su značajne za sintezu kolagena. Svako voće koje sadrži dosta vitamina C (kao što su borovnice i kivi) je važno za produkciju kolagena. Narandže, paprika i jagode su takođe bogate vitaminom C, koji je potreban za proizvodnju kolagena. Jogurt je značajan izvor riboflavina, a on je neophodan za produkciju kolagena. Tamno lisnato povrće (spanać, kelj i blitva) sadrže dosta vitamina A i C, što je opet značajno za sintezu kolagena. Beli luk sadrži taurin i lipidnu kiselinu koji omogućavaju zarastanje oštećenih kolagenih vlakana. Šargarepa i slatki krompir su bogati vitaminom A, koji obnavlja oštećena kolagena vlakna.

 

Eliksir za organizam

 

Kolagen se normalno proizvodi u našem telu, ali se od 25-te godine produkcija smanjuje (za 1.5% svake godine). Štaviše, nedostatak kolagena može dovesti do naborane kože, sporog zarastanja rana i bolova u zglobovima.

- Artritis - Suplementacija kolagenom ne samo da smanjuje upalu u zglobovima, već i sprečava gubitak hrskavice u zglobovima.

- Kod sportista, kolagen se može koristiti za prevenciju povreda ligamenata, mišića i drugih tkiva.

- Suplementacija kolagenom može biti od pomoći u jačanju i regeneraciji kostiju.

- Kolagen je efikasan kod osteoporoze. Osobe sa osteoporozom su pod povećanim rizikom od preloma (najčešće kuka), povreda kičme, oštećenja zglobova.

- Kolagen se koristi za jačanje tetiva. Tetive su debele, vlaknaste niti napravljene od kolagena. One povezuju mišiće sa kostima i odgovorne su za kretanje. Povrede tetiva su česte među sportistima. Obezbeđivanje jakih tetiva je važno, kako bi se sprečile povrede.

- Studije su pokazale da suplementacija kolagenom može biti od pomoći onima sa celulitom i borama, jer podstiče brzo zatezanje i revitalizaciju kože lica i tela. 

- Ovaj protein može poboljšati regeneraciju i rast kose, i kvalitet noktiju.

- Peptid kolagena je koristan kao dodatak ishrani za suzbijanje oštećenja kože izazvanog UV- zračenjem.

- Suplementacija kolagenskim peptidima je efikasna za ublažavanje starenja kože.

- Kolagen takođe može biti koristan za normalno funkcionisanje srca.

- Ovaj protein je takođe odličan za poboljšanje zdravlja creva.

 

Suplementacija kolagenom

 

Preporučene dnevne doze kolagena su u rasponu od 2 do 10g, a optimalno 5 g. Dnevna doza suplemenata kolagena zavisi od tipa kolagena koji se konzumira, kao i u koju svrhu se primenjuje. Vitamin C je najbolji pratilac suplemenata na bazi kolagena, jer pospešuje njegovu pravilnu izgradnju.

Suplementacija ovim proteinom odgovarajućom dozom biće vam od velike koristi.

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu