You are here

Suplement koji apsolutno „RADI“ - N-acetilcistein

Prema tvrdnjama renomiranih stručnjaka iz oblasti sportske suplementacije 4 suplementa koja apsolutno rade su – „fish oil“ omega-3, vitamin D3, kreatin i NAC (N-acetilcistein).

Većina laika se sa NAC susrela sasvim slučajno, u terapiji „produktivnog kašlja“ koji se javlja u skopu raznih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta, i kao „pomoćna terapija“ u sklopu hroničnog opstruktivnog bronhitisa. NAC je mukolitik koji će pomoći eliminaciju zgusnutog sekreta iz disajnih puteva, ali priča o NAC je ipak duža…

NAC je antioksidans, ima neuroprotektivna svojstva, može pomoći u terapiji nekih psihijatrijskih stanja – razne vrste zavisnosti (od kokaina, nikotina, marihuane, kockanja, pa i alkohola),neuroza i psihoza, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, demencije, a ima indicija da može pomoći i kod sindroma policističnih jajnika. NAC se u novije vreme smatra i „čuvarem“ zdravog srca!

Dakle, NAC zapravo ima 2 bitne funkcije – kao antioksidans i utiče na neurotransmitere u našem mozgu (dopaminergički sistem pre svega).

NAC je prekursor amino-kiseline L-cisteina, koja uz glutamin i glicin učestvuje u produkciji glutationa – najjačeg antioksidansa u našem telu. L-cistein takođe modulira i balansira glutaminergički sistem u mozgu koji je zadužen za „ponavljajuće ponašanje koje se nagrađuje“ i u bliskoj je vezi sa zavisnošću od raznih supstanci, kao i impulsivnim i kompulzivnim (prisilnim radnjama), među kojima je i trihotilomanija (opsesivno čupanje kose/dlake), grickanje noktiju, pušenje,kao i patološko kockanje.

Ne bi trebalo zaboraviti da za razliku od suplementacije L-cisteinom, koji ne prolazi „u dovoljnoj meri“ krvno-moždanu barijeru, NAC ostvaruje mnogo jači učinak, baš zbog bolje „distrubucije“ do ciljanih tkiva, kao i svrsishodnije apsorpcije iz digestivnog trakta.

NAC obiluje i „tiol“ grupama koje poseduju visok afinitet za teške metale, tako pomaže eliminaciju istih iz našeg organizma.

NAC se uspešno koristi u terapiji oštećenja jetre, kao i prevenciji istog usled prekomerne upotrebe paracetamola (febricet).

NAC spada u bezbedne suplemente, a neželjeni efekti su retki i uglavnom se tiču digestivnog diskomfora – mukolitički efekat na „mukus“ želudačne sluznice („nadražaj želuca“, oprez kod gastritisa i „čira“), kao i gasove i nadutost pri neumerenom doziranju.

Preporuka je uzimati 400-1200 mg NAC dnevno podeljeno u 2-4 doze, a preporuka je uzimanje neposredno posle obroka, mada ima i onih koji preporučuju uzimanje „na prazan želudac“ zbog moguće interakcije sa proteinskim sadržajem obroka (problem apsorpcije). Preporuke za dužinu uzimanja se kreću od 7 dana do 4-6 nedelja u zavisnosti od tolerancije i indikacija.

Jako bezbedno, a provereno radi – N-acetilcistein!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu