You are here

Suplementacija gvožđem

image

 

Neretko u praksi srećem dosta rekreativaca i vrhunskih sportista i sportiskinja da imaju nizak nivo gvožđa u krvi, što direkto utiče na ceo trenažni proces i napredak. Naravno to je nemoguće utvrditi ukoliko prethodno nisu odrađene biohemijske analize krvi!

Gvožđe se proizvodi u obliku koji obezbeđuje 100 mg osnovnog gvožđa po dozi kao fero glukonat ili sulfat. Dodavanje gvožđa je odgovarajuća terapija kod deficita gvožđa 100 mg dnevno na prazan stomak sa vitaminom C tokom 12 nedelja dok se biohemijski i hematoliški parametri ne poprave.

Neki sportisti imaju snižen unos biološki dostupnog gvožđa zbog loše odabrane vegetarijanske dijete, hronično niske energetske dijete i drugih dijetetskih šema koje se zasnivaju na neredovnom unosu crvenog mesa i neadekvatnoj zameni drugom hranom. Sportisknje imaju povećanu potrebu za gvožđem zbog menstrualnog ciklusa, sportisti adolescenti koji prolaze kroz značajan rast, trudne sportiskinje, sportisti koji se prilagođavaju visini neki sportisti gube gvožđe zbog gastrointestinalnog krvarenja npr.čirevi. Suplementi gvožđa mogu pomoći u prevenciji deficita gvožđa kod sportista.

Rezultati istraživanja ukazuju da anemija usled nedostatka gvožđa pogoršava sposobnost zena_treningvežbanja i adaptacija na napor. Postoje dokazi da sportiskinje koje nisu anemične, ali imaju nizak nivo feritina manje od 20 ng po ml mogu pokazati napredak u nekim vežbama dodavanjem gvožđa. Teško je održati idealni nivo hemoglobina i feritina u serumu koji obezbeđuju optimalnu sportsku sposobnost. Smatra se da treba započeti lečenje kada vrednost feritina padne ispod 30 ng po ml.

Preteran unos gvožđa može kod nekih sportista dovesti do hemohromatoze, a neki preparati gvožđa mogu izazvati zatvor. Intravenozni i intramuskularni suplementi gvožđa nose dodatni rizik anafilaktičkog šoka.

Sami po sebi suplementi gvožđa ne resavaju probleme ishrane koja je energetski i nutritivno neadekvatna .u tim situacijama je potrebno omogućiti sportisti dodatno lećenje i dati mu dijetetski savet.

Marko_profile_pic_copy

 

Branka Patić Macan
urednik