You are here

Suplementacija testosteronom – Istina i zablude

Da se na samom početku ogradimo od reklamiranja nedozvoljenih sredstava iz grupe anaboličkih steroida. Poenta našeg izlaganja neće biti doping, odbrana istog, već jedan možemo reći hit u svetu anti-aging medicine, tzv. TRT, zamenska terapija testosteronom.

Svima nama kada se pomene reč testosteron prve asocijacije su povećanje mišićne mase, snage, bolji oporavak od treninga. Zaboravimo da testosteron utiče i na libido, „uredne“ erekcije, pažnju, pamćenje, raspoloženje, osetljivost na insulin, distribuciju masnih naslaga, gustinu kostiju. Naravno, moramo se jasno ograditi od supstitucione terapije testosteronom u slučajevima „kastracije“ raznih uzroka (povrede testisa, operativno uklanjanje istih zbog maligniteta…), poremećaja vezanih za hipofizu i produkciju gonadotropina (utiču na produkciju testosterona, tzv. hipogonadizmi) i sl.

Elem, u prvom planu nam je ona grupa sredovečnih muškaraca sa značajnim padom prirodne produkcije testosterona raznih uzroka i jasno ispoljenim simptomima „sindroma niskog testosterona“ – nekvalitetna ishrana, hronična izloženost stresu, pušenje, alkoholizam, problemi sa jetrom…sa težim hormonskim disbalansom koji posledično utiče na ukupni i slobodni testosteron (prolaktin, estradiol…). Naglasimo da „otpadaju“ slučajevi koji su posledice realne patologije.

U nekim slučajevima promene životnih navika uz natural stimulaciju ašvagandom, makom, triblusom i ZMA mogu se postići odlični rezultati u pogledu optimizacije nivoa testosterona, kao i sniženog libida i erektilne disfunkcije.

Naglašavamo da je poenta TRT održavanje ukupnog testosterona u granicama referentnih vrednosti , ali blizu „idealne“ gornje granice. Moramo napraviti jasnu demarkaciju između suprafizioloških doza testosterona koje se unose u toku „kure anaboličkih steroida“ i optimizacije normalnih vrednosti. Bitna stavka je i odabir „leka“, tj oblika aplikacije. Kod nas na tržištu imamo testosteron-enantat, poznatiji kao testosteron depo, koji se aplikuje muskularno( na 2-6 nedelja). Tu je i oralna, bezbedna, ali malo „potentna varijanta“, kapsula testosteron unedekanoata (unosi se svakodnevno). Naime, formulacija „leka„ omogućava apsorpciju preko limfnog sistema creva, tako da nema stresa za jetru kao npr kod 17 alfa alkilisane verzije metil-testosterona. Imamo i isti estar samo namenjen muskularnoj apikaciji.

U svetu je prava pomama za oblicima sa transdermalnom apsorpcijom što je najmanje traumatično ako uzmemo u obzir nekada jako neprijatne muskulane injekcije ili pak obavezu uzimanja kapsula testosteron undekanoata 2-4 puta dnevno.

Pored ukupnog jako bitna stavka je i slobodni testosteron koji direktno deluje na ciljana tkiva, a usko je vezan za nivo ukupnog testosterona, aktivnost enzima aromataze, tj nivo estradiola, kao i unos estrogen like supstanci ishranom.

Ne zaboravimo da enzim 5-alfa reduktaza utiče na konverziju u DHT, koji je zadužen za probleme sa prostatom, pojačanu maljavost, kao i muški tip ćelavosti. Održavanje estradiola i DHT dovoljno nisko uz „gornju granicu“ ukupnog testosterona je ključ uspeha TRT, kao i bezbednosti upotrebe.

Mnogi upiru prstom na TRT zbog kardiovaskularnih rizika koji se tiču odnos HDL/LDL,  što je donekle opravdano, ali ipak normalne vrednosti testosterona će čak prevenirati većinu kardiovaskularnih rizika. Novija istraživanja pokazuju da nizak nivo testosterona i IGF-1 su u direktnoj vezi sa insulinskom rezistencijom (dijabetes tipa 2) i kardiovaskularnim oboljenjima...METABOLIČKI SINDROM X !

Da li je moguće stvoriti idealan hormonski milje koji će nam dati sve benefite suplementacije testosteronom i u poznim godina ili je to samo stvar adekvatnog doziranja, ili samo sređene ishrane i „must have“ suplementacije? Da li tu i suplementi mogu pomoći ili pak i lekovi iz grupe inhibitora aromataze i blokatori 5-alfa reduktaze? A tu je čak i dilema da li su sintetčki i „prirodni“ testosteron idealno ekvivalentni? Svi znamo odgovor abjuzera AAS…

Da li „belosvetski“ puleni ovog tretmana imaju za pravo da kažu da je TRT „fontana mladosti“? Sve u svemu, bez zaletanja u nepoznato, dok god nema pouzdanih istraživanja na ovu temu lična preporuka će biti natural-testosteron busteri.

 

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranuomogućio Pansport Forum