You are here

Suplementi za povećanje energije pre treninga

image

Gotovo svakodnevno dobijam pitanje "koje suplemente bi mogao/mogla da koristim pre treninga za povećanje energije"?

Pre nego što se raspišem o suplementima, važno je imati na umu da je kvalitetna ishrana i dobar tajming unošenja hrane, od izuzetnog značaja kada je u pitanju energetski nivo. Naravno, na to utiče još mnoštvo drugih faktora, tako da pre nego što se odlučite za neki od suplemenata koje ću pomenuti u nastavku, preispitajte Vaš način treninga, ishrane, kao i to zbog čega nemate dovoljno energije (ako je nemate).

Suplementi mogu biti odličan stimulans pred trening, ali isto tako mogu "maskirati" umor i zbog toga bih naglasila da umor i druge prirodne znakove koje nam šalje naš organizam, pogotovo ako se ponavljaju, ne treba ignorisati.

Kofein

U pitanju je jedan od najpopularnijih suplemenata, koji je, pri tom, dostupan po veoma pristupačnoj ceni. Mnogi sportisti uzimaju kofein pre treninga i imaju odlične rezultate. Međutim, dok jedni odlično reaguju na kofein, drugi kao da ne osete kofein. Ovo se dešava iz razloga što se vremenom razvija tolerancija na kofein, te su preporučljive pauze. Ukoliko prvi put uzimate kofein, moj savet bi bio da nikako ne prelazite dozu od 200 mg, kao i to da kofein ne uzimate u večernjim časovima kako ne bi došlo do nesanice. Takođe smanjite unos kafe, kole i energetskih napitaka u toku dana jer lako može doći do "predoziranja". Kofein unet u prevelikim količinama dovodi do nervoze, nesanice, razdražljivosti, stomačnih problema, dehidratacije i dr.

Guarana

Guarana je takođe odličan i jeftin suplement. Njeno dejstvo je slično kofeinu, međutim kod guarane ne dolazi do naglog "skoka" u dejstvu, ali isto tako ni do naglog pada. Za razliku od kofeina, njeno dejstvo je "umerenije" i dugotrajnije. Jedini način da vidite da li vam odgovara je da je probate. Guarana utiče i na mentalni fokus.

Kofein i taurin

Veoma popularna kombinacija koju srećemo i u energetskim napicima je kofein i taurin. Ukoliko uzimate tablete, a ne energetske napitke, izbećićete veliku količinu šećera što je super vest za sve one koji vode računa o liniji. Taurin takođe "super-hidrira" mišićne ćelije dajući im veći "volumen", poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina, sprečava kataboličke procese i ubrzava oporavak

Stim_2Sagorevači masti

Mnogi sagorevači masti takođe sadrže stimulanse poput kofeina, guarane, zelenog čaja (prirodnog izvora kofeina), taurina, tirozina i dr. Ovo može biti odlična pomoć onima koji su na dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, kada može doći do pada energije. Ukoliko uzimate sagorevače, takođe je važno da izbegavate ostale izvore kofeina poput kafe i energetskih napitaka i veoma je važno da se držite preporučenih doza i da u početku krenete sa manjim dozama kako bi ispitali toleranciju.

NO reaktori

NO reaktori šire krvne sudove i daju veću "pumpu" mišićima , a ujedno pomažu ugradnju hranljivih sastojaka u mišić, te je zbog toga veoma važno da uz NO reaktore unosite i dovoljno amino kiselina pre, u toku i nakon treninga. NO reaktori se prilično mogu razlikovati po sastavu, ali ono što im je zajedničko (uglavnom) su beta alanin, kreatin, arginin, taurin, tirozin i dr. Iz iskustva, ljudi veoma različito reaguju na njih i potrebno je testirati nekoliko reaktora kako bi se uvidelo koji vam najviše odgovara.

Stim

Tirozin

Tirozin je, u čestom broju slučajeva, pravo iznenađenje i stoga ga mnogi sportisti uzimaju isključivo zbog njegovog jakog stimulativnog dejstva. Čak se tirozin poredi i sa efedrinom, koji se nalazi na doping listi, ali naravno tirozin nema sporedne efekte kao što je to slučaj sa efedrinom. Tirozin, između ostalog, ima i antikataboličku funkciju, što znači da ima pozitivan uticaj i na sprečavanje mišićne razgradnje (katabolizma). Zbog njegovog uticaja na štitnu žlezdu (koja je odgovorna za metabolizam), smanjenje apetita i podizanje energetskog nivoa, neretko srećemo tirozin na etiketama sagorevača masti.

 

Pre nego što počnete sa korišćenjem bilo kog od navedenih suplemenata, važno je da nemate nikakvih zdravstvenih problema (srce, krvni pritisak, hormoni itd...) i bilo bi poželjno da se savetujete sa Vašim lekarom. Držite se preporučenih doza i nakon mesec-dva dana korišćenja, napravite pauzu kako se telo ne bi naviklo, a Vi ponovo imali isti "stari dobri" efekat suplemenata.

 

Monika_profile_pic_copy