You are here

Surutka – vrh svih proteina

Surutka je poznata kao lekoviti napitak još iz antičkih i srednjevekovnih vremena. Surutka zaista sadrži mnoge važne elemente, proteine, kalcijum, jod, i ima odličan odnos kalcijuma prema fosforu, i natrijuma prema kalijumu. Surutka je bogata i B vitaminima, među kojima je vrlo važan B12. Ipak, većina stručnjaka će se složiti da je najvažnija stvar u surutci – proteini.

Mleko sadrži dva osnovna proteina – kazein i protein surutke, koji se bitno razlikuju po svojim karakteristikama i biološkom delovanju. Biološka vrednost (BV) kazeina je 77, dok se biološka vrednost proteina (zavisi od sadržaja aminokiselina) surutke približava maksimalnoj cifri 100.

Prehrambene i funkcionalne karakteristike proteina surutke su zavisne o strukturi i biološkom delovanju proteina surutke. Uobičajene metode pasterizacije delimično uništavaju vredne sastojke surutke. Prema biološkoj vrednosti postoji rangiranje proteina surutke: najveća je biološka vrednost izolata surutke, zatim koncentrata, peptida proteina surutke, intaktnog proteina i na kraju slobodnih amino kiselina. Koncentrat proteina surutke sadrži 35% proteina u suvoj tvari sa 70-85% bioraspoloživosti.

Protein surutke ima visok sadržaj amino kiselina razgranatih lanaca (BCAA), cisteina, laktoalbumina, laktoze, minerala i tragova masti.

Istraživanja su pokazala jedinstveno delovanje proteina surutke na imunitet. Prilično su interesantni bioaktivni peptidni delovi, koji postaju aktivni u toku probave i važni su kako za nastanak entro hormona tako i za poboljšanje imuniteta.

Relno, konkretna vrednost proteina surutke je i u njegovoj iskoristivosti, odnosno visokoj biološkoj vrednosti (BV). BV za proteine različitih izvora tačno pokazuje koje od njih telo najbolje apsorbuje. Na vrhu liste najbolje biološke vrednosti je izolat proteina surutke, a proteini biljnog porekla (kao npr.soja), nalaze se na dnu skale.

Kada su u pitanju treninzi i velika mišićna potrošnja dolazimo do jednostavnog zaključka da je izolat proteina surutke najbolji izvor proteina koji sebi možete obezbediti. U svakom slučaju, surutka je vaš odličan saveznik u oporavku i opšte boljem stanju organizma. 

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine