You are here

Sve o kreatinu

image

U ljudskom organizmu kreatin se sintetiše u jetri i sastoji se od tri aminokiseline: arginina, glicina i metionina. Kreatin unosimo putem ishrane i dodataka ishrani, namirnice bogate kreatinom su crveno meso i riba. Uneti kreatin se do 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i testisima. Višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina.

Kako kreatin deluje?
Kreatin u mišićnom tkivu ima ulogu kao energetska rezerva, pošto potpomaže obnavljanje molekula ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića.
Tokom treninga od kreatina naše telo ima mnogostruke koristi. Kreatin sprečava upalu mišića neutrališući mlečnu kiselinu koja se nagomilava tokom rada mišića. Takođe, podstiče sintezu proteina i mišićni rast, odnosno, ima anabolički efekat.
Kreatin povlači vodu u mišiće, povećavajući tako njihov obim.
Tokom upotrebe preparata na bazi kreatina potrebno je unositi dovoljnu količinu tečnosti da ne bi efekat povlačenja vode u mišiće, naporan trening i preznojavanje doveli do dehidratacije.
S obzirom na dugogodišnju prisutnost na tržištu i iskustvo, preporuka je da se kreatin uzima NAKON treninga ili ujutru na prazan stomak u danima kada se ne trenira da bi se popunile rezerve kreatina.
Insulinski potencijatori, kao što je šećer (dekstroza) ili alfa-lipoinska kiselina povećavaju transport i difuziju kreatina u mišićno tkivo. Ostali insulinu slični modifikatori kao što su 4-hidroksiizoleucin i D-pinitol povećavaju transport i retenciju kreatina bez  unosa šećera.
Novije studije su pokazale da uzimanje kreatina u kombinaciji sa proteinima i  veoma malom količinom ugljenih hidrata, takođe, povećava ulaz i retenciju kreatina u mišićno tkivo.
Istraživanja sprovedena u Sidneju (Australija) pokazuju da suplementacija kreatinom ima i značajan uticaj na pamćenje i inteligenciju-veći i pametniji!!!

Magnezijum-kreatin helat je  oblik kreatina koji značajno povećava snagu i apsorpciju kreatina u mišićne ćelije. Povećanje hidratacije ćelija uzrokovano magnezijum-kreatin helatom povećava biosintezu proteina (više proteina, više mišićne mase bez masti).
Kreatin etilestar je novi oblik kreatina. Esterifikovana forma omogućava bolju apsorpciju i rastvorljivost u mišićnom tkivu. Kreatin etilestar prolazi kroz ćelijsku membranu bez prenosioca, što znači bolju apsorpciju!!! Ova forma ne izaziva nadimanje i nelagodnost u stomaku, brzo se apsorbuje u mišićno tkivo podržavajući sintezu ATP-a, snažnu unutarćelijsku volumizaciju, rast mišića, snagu  i izdržljivost.
Jabučna kiselina učestvuje u Krebsovom ciklusu kao posredujuća supstanca, takođe, učestvuje u pružanju neophodne energije za naše telo. Kombinovanjem jabučne kiseline i kreatin monohidrata dobija se trikreatin malat koji se mnogo bolje rastvara u vodi od običnog kreatina, eliminiše mogućnost javljanja stomačnih tegoba i mnogo efikasnije utiče na regeneraciju molekula ATP-a.

weights

Tekst o kreatinu iz biltena mart april 2009.

Među onima koji čitate ovaj tekst sigurno ima onih koji već godinama koriste kreatin kao jedan od osnovnih suplemenata i prosto se ne odvajaju od njega, onih koji ga povremeno koriste jer znaju za njegove prednosti, ima i onih koji su tek počeli da ga koriste i još uvek zapravo ne znaju šta da očekuju od njega i kakvo je zapravo njegovo dejstvo, sigurno ima i onih koji su sto puta čuli u teretani za taj čuveni termin „kreatin“, neki od vas se verovatno pitaju kakva je to moćna čudotvorna stvar i da li je neka opasna „hemija“... Zbog toga smo rešili da vam pojasnimo o čemu se tu zapravo radi i da vam navedemo razloge zbog kojih se kreatin nalazi na top lestvici najprodavanijih i najkorišćenijih suplemenata kako profesionalcima, tako i početnicima, a za vas koji ste godinama „odani“ kreatin monohidratu – daćemo alternativu za jednu unapređenu verziju kreatin monohidrata, takođe za one koji misle da je kreatin preskup i da ne mogu da ga priušte, Pansport pruža akciju za jedan fantastičan proizvod, proverite zašto!

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše telo kao izvor energije za naše mišiće.i sintetiše se u jetri, ali i u pankreasu i bubrezima.  Kreatin se formira u telu od aminokiselina Arginin, Metionin i Glicin i produkuje hemijsku energiju - ATP (adenozin trifosfat). Organizam prosečne osobe proizvede dnevno oko 2 g  kreatina. Dakle, ono što je za nas najbitnije, kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i „produženi rad“ tj. veću snagu i bolju izdržljivost.  Za one bojažljive – korisna informacija – kreatin unosimo i putem ishrane i najviše ga ima u crvenom mesu i ribi. Uneti kreatin se 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina.
Kreatin je jedan od najispitanijih preparata na tržištu i svakako jedan od najviše korišćenih suplemenata kako kod rekreativaca, tako i kod ozbiljnih sportista.
Studije su tokom više godina ispitivale dejstvo ovog prirodnog preparata i dokazano je i višestruko potvrđeno da suplementacija kreatinom može povećati snagu, izdržljivost, takođe može značajno doprineti rastu mišićne mase, otkloniti zamor i poboljšati oporavak mišića nakon napornog treninga.
Kreatin takođe može da super-hidrira mišićnu ćeliju, doprinoseći pritom njenom volumenu, stimuliše sintezu proteina, sprečava razgradnju proteina.
Uvrštavanjem kreatina u Vašu suplementaciju se stvara izuzetno pogodna sredina za mišićni rast, naravno uz pretpostavku da su i ishrana i trening pod kontrolom.
Nema sumnje, kreatin je svakako jedan od najpopularnijih preparata kod svih sportista, bilo da su u pitanju brzinski sportovi, sportovi izdržljivosti ili bodibilding – gde je osnovni cilj povećanje snage i čiste mišićne mase.
Koristeći se dugogodišnjim iskustvom, utvrdili smo da je najbolja preporuka za uzimanje kreatina nakon treninga ili ujutru na prazan stomak u danima bez treninga da bi se popunile rezerve kreatina.
Nove studije pokazuju da se uzimanjem kreatina u kombinaciji sa proteinima i insulinskim potencijatorima kao što su prost šećer dekstroza ili alfa lipoična kiselina – povećava njegov transport i iskorišćenost u organizmu.

Jedna stvar koja se često vezuje za upotrebu kreatina jeste brzo dobijanje na težini. To je normalna pojava koja se dešava zbog prirodne osobine kreatina da povlači vodu u mišić što doprinosi njegovom volumenu i snazi, ali je zabluda da je dobijena težina čista mišićna masa za koju je potreban kontinuiran rad, što podrazumeva izbalansiranu ishranu, trening i suplementaciju.
Takođe jedno od čestih pitanja je da li početnici mogu da koriste kreatin kako bi dobili mišićnu masu. Odgovor je da mogu, ali da ne zaobiđu i ostale suplemente koji se nalaze na listi prioriteta – protein, esencijalne aminokiseline i vitamini i minerali. Potreban je materijal za izgradnju mišića kao i pune rezerve energetskog goriva – tj. ugljenih hidrata i dobrih masti. Kreatin je svakako dobrodošao, ali najpre krenuti od onoga što je primarno.
Postavlja se i pitanje da li kreatin mogu da koriste one osobe koje rade na smanjenju masnih naslaga, takođe je odgovor pozitivan, pod pretpostavkom da je unos ugljenih hidrata sveden na manju meru i povlačenje vode će biti manje, ali je za nijansu bolja preporuka za neke od forma kreatina koje ne izazivaju „kreatinsku nadutost“ a to je preparat koji ćemo vam predstaviti u daljem tekstu, kao i jedan od najnovijih na tržištu, popularni kre alkalyn.

Kad smo već kod toga, postoje razne forme kreatina – kreatin monohidrat, kreatin etil ester, magnezijum kreatin helat, a u ovom izdanju ćemo vam predstaviti kreatin etil estar i izneti više detalja o istom.

Kreatin etil estar je esterifikovani kreatin monohidrat. Estri, kao organske supstance, se dobijaju reakcijom karboksilnih kiselina i alkohola i neka od istraživanja ukazuju na veću efikasnost esterifikovanog kreatina.
Šta se zapravo dobija dodavanjem estra?

machinebenchpress1Sam molekul kreatina će dobiti sposobnost za lakši prolazak kroz membranu ćelija creva i samim tim njegova absorpcija će biti povećana, što se ujedno odnosi i na mišićnu ćeliju.

Dakle jedna od velikih prednosti kreatin etil estra je upravo to što se direktno absorbuje i ne zavisi od insulina, te se smatra da čak i prosti šećeri kao što je dekstroza uz njega nisu neophodni. Još jedna pogodnost je što nema viškova i zadržavanja van mišićne ćelije što znači da neće doći do zadržavanja vode i nadutosti koju neki vežbači nastoje da izbegnu. Takođe, ukoliko imate stomačnih problema – ovo je jedan od dobrih predloga!
Ono što je još veoma praktično je da nema faze punjenja i doze koje se uzimaju su dosta manje nego kod kreatin monohidrata, upravo zbog visokog stepena iskoristljivosti u organizmu, dakle uzimanje se svodi na svega 2g pre i 2g nakon treninga.
Jedna od njegovih mana je lošiji ukus u poređenju sa drugim preparatima, međutim doze koje se koriste su veoma male te je lako zaobići tu činjenicu, imajući u vidu i odličnu cenu ovog suplementa.
Preporučuje se kombinacija kreatina sa čistim proteinom iz surutke, bez obzira na kom cilju radite, a ukoliko je vaš cilj i dobitak na težini tj. mišićnoj masi – veći nivo ugljenih  hidrata – dodatna količina dekstroze i maltodekstrina, neki od gejnera ili pf carb slam ...
Napomena:  uzimati veću količinu vode, minimum 2-3l dnevno prilikom uzimanja bilo kog oblika kreatina.

Kreatin novije generacije
Kre alkalyn
Klinička ispitivanja Kre-Alkalyn
U Medicinskom centru Greenberg, Sofija, Bugarska tokom 2006., 2007. i 2008. godine vršena su klinička testiranja u kojima je ispitivan efekat suplementacije kreatinom na ćelijski metabolizam proteina; upoređivan efekat Kre-Alkalyna i kreatin monohidrata na snagu i telesnu kompoziciju profesionalnih dizača tegova; i ispitivana bezbednost Kre-Alkalyna za ljudsku upotrebu.
Tokom istraživanja korišćene su najsavremenije naučne metode.Anabolički efekti suplementacije kreatinom su već dobro poznati, pokušano je ustanoviti kakav uticaj ima stabilizacijski proces (korišćen tokom proizvodnje KRE-Alkalyna) na ove metaboličke efekte.
U svim eksperimentima Kre-Alkalyn je uzrokovao izraženije povećanje proteinske sinteze u poređenju sa kreatin monohidratom, tako da je Kre-Alkalyn izazvao veći anabolički efekat u poređenju sa kreatin monohidratom. Stoga, imajući u vidu jednake, kontrolisane uslove eksperimenta, uočeni veći anabolički efekti Kre-Alkalyna mogu biti pripisani njegovoj većoj stabilnosti, koja je postignuta specifičnim procesom proizvodnje ove komponente.
Upoređivanjem efekta Kre-Alkalyna i kreatin monohidrata na snagu i telesnu kompoziciju profesionalnih dizača tegova došlo se do sledećeg zaključka: Grupa koja je koristila Kre-Alkalyn pokazala je prosečno povećanje sportskih performansi od 28,25% u odnosu na grupu koja je koristila kreatin monohidrat, kod grupe koja je koristila Kre-Alkalyn nisu primećeni nikakvi sporedni efekti.
Stručni tim lekara koji se sastojao od specijalista sportske medicine, interne medicine, nefrologa, kardiologa i traumatologa ispitivao je bezbednost Kre-Alkalyna za ljudsku upotrebu. Praćeni su svi merodavni parametri (krvna slika, urin, hormonski status, ehokardiografski i ergometrijski nalazi, EKG). Rezultati su pokazali da su svi ispitivani parametri u normalnim granicama, stoga se zaključuje da je Kre-Alkalyn potpuno bezbedan za ljudsku upotrebu.

Galerija: omogućio Pansport Forum