You are here

Sve što želite da znate o soja lecitinu

Ukoliko pratite deklaracije industrijski prerađenih namirnica najrasprostranjeniji aditiv koji se dodaje je upravo SOJA LECITIN, poznat i pod oznakom E 322.

Mnogima od nas kojima soja nije omiljena namirnica( fitoestrogeni, goitrogeni, fitinska kiselina, hemaglutinini, tripsin inhibitori…) u prvi plan dolazi prefiks - SOJA lecitin. Otuda i neki podsvesni otpor prema prema ovoj zdravoj masti.

Verovali ili ne, lecitin je kao „gradivna mast“ izolovan iz žumanceta davne 1846. godine od strane francuskog hemičara i farmaceutaTeodora Nikolasa Goblija.

Lecitin je zapravo kompleksna lipidna „smeša“ koja pripada grupi fosfolipida( tj. obiluje istim) koji su značajna komponenta svih ćelijskih membrana našeg tela. Lecitin nije isključivo sastojak soje, već ga imamo i u suncokretu, kvascu, ribi, kikirikiju, mahunarkama, džigerici, goveđem mesu, žumancetu jaja i dr.

Soja lecitin se sastoji se od holina( značajan kardioprotektivni učinak, prekursor neurotransmitera acetil-holina),inozitola( gradivna funkcija – ćel. membrana, ćelijski glasnik), glikolipida, esencijalnih fofsfolipida( tu je i fosfatidna kiselina), triglicerida…

Jedna od glavnih funkcija kojom je soja lecitin zaslužio svoje mesto u prehrambenoj industriji je da je neprevaziđenemulgator koji omogućava spajanje inače nespojivih jedinjenja (npr. voda i masti) u relativno stabilne emulzije( upotrebljava se pogotovo u proizvodnji čokolade).

KORISNE STRANE

U istraživanjima se pokazalo da doza od samo 500 mg soja lecitina dnevno u toku meseca dana dovodi do značajnog pada ukupnog holesterola( za oko 40%), kao i pada LDL „lošeg“ holesterola za čak 42%.

Pored bitne funkcije vezane za normalizaciju lipidnog statusa pokazalo se da soja lecitin ima pozitivne efekte i na imuni sistem, pogotovu kod dijabetičara.

Pomenimo i jednu omiljenu supstancu poznatih bodibildera –fosfatidilserin( takođe fosfolipid) za koju se sa svojim „srodnicima“ iz soja lecitina( poput fosfatidne kiseline) pokazalo da može uticati na kontrolu „divljanja“ hormona stresa – kortizola( uticaj na sekreciju ACTH).

Svi smo čuli da je za naše krvne sudove pored zlog holesterola problematičan i homocistein, tako da soja lecitin i ovde ostvaruje značajan učinak. Holin iz soja lecitina( izvor fosfatidil-holin) pospešuje metilaciju, poput folata, TMG (trimetil glicin) i SAMe (S-adenozil metionin), a oni „uništavaju“ homocistein.

Pominju se i mogući pozitivni efekti lecitina i kod Alchajmerove bolesti, a vezuju se za dejstva holina kao prekursora acetil-holina( pad nivoa ovog neutransmitera u mozgu, kao posledica bolesti). Čak se smatra da ima smirijuće dejstvo pa se može korisiti i kao pomoćno sredstvo kod anksioznosti.

Pokazan je pozitivan efekat soja lecitina i kod masne ( degeneracije) jetre.

Koristi se i kao preventiva od nastanka kamena u žučnoj kesi, a može ublažiti tegobe kod već prisutne kalkuloze.

Pokazano je da uzimanje lecitina i omega-3 masnih kiselina(pogotovu DHA), ima sinergistički efekat nabioraspoloživost omega-3.

Soja lecitin ima pozitivne efekte i na zdravlje kože, sprečava pojavu ekcema, a može i ublažiti reumatske bolove u zglobovima…

PROBLEMI VEZANI SA SOJA LECITIN

Problematika soja lecitina tiče se polazne supstance, tj. problema GMO soje, kao i nedovoljne prečišćenosti samog suplementa( prisustvo denaturisanih proteina soje – uzrok alergija). Neki pominju čak i „kontaminaciju“ fitoestrogenima ili pak studije na pacovima koja dokazuju „neurotoksičnost“ istog.

Ipak, ne bi trebalo ići u krajnost…zato, poštujte preporuke proizvođača oko doziranja i sebe ćete izložiti „minimalnom riziku“, ako on realno i postoji.

Sve u svemu, renomirani proizvođači suplemenata koji sve svoje prozvode stavljaju na tržište po GMP standardima(Good Manufacturing Practice ) su dobro upoznati sa ovim problemima, ipak, cilj im je zadovoljan i zdrav kupac?

Ako se već plašite, na tržištu su se pojavili i suplementi na bazi suncokretovog lecitina, koji je navodno bezbedniji po svim „tačkama“.

Sve u svemu, lecitina ima u mnogim namirnicama koje su nezaobilazni deo našeg menija, tako da, bez krajnosti.

Galerija: omogućio Pansport Forum