You are here

Sve više novootkrivenih dobrobiti Omega-3 ribljeg ulja

 

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuju dotok krvi u mišiće i poboljšavaju ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja.

 

Prema istraživanjima koja su objavljena u američkom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition navedeno je da omega 3 masti mogu da povećaju mineralnu gustinu u kostima i na taj način da doprinesu povećanju koštane mase kod muškaraca u razvoju. Istraživanje je ukazalo na to da kada je pojačan unos omega 3 masti u ishrani muškaraca od 22 godine došlo je do povećanja gustine kostiju u telu i kičmi nakon dve godine sprovođenja ovog načina ishrane.Dakle ukoliko se unosi dovoljna količina omega 3 masti može se sprečiti pojava osteoporoze u budućnosti. Iako se ova bolest vezuje za žene, muškarci takođe obolevaju od osteoporoze uzrokovane nedovoljnom fizičkom aktivnošću, pušenjem i korišćenjem sredstava za smanjenje lučenja želudačne kiseline.

 

Dalja istraživanja omega 3 masti su uključila 55 zdravih odraslih ljudi. Analiziran je uticaj omega 3 na mozak i moždanu materiju. Nakon pregleda magnetnom rezonancom (osobe koje su u ishrani imale veću zastupljenost omega 3 masti) ustanovljeno je da povećani unos omega 3 dovodi do povećanja obima moždane materije u delu mozga koji je zadužen za raspoloženje i emocije.Takođe je ustanovljena korelacija između nivoa omega 3 masti u krvi i pozitivnog pogleda na život. Osobe sa nižim nivoima omega 3 u krvotoku će biti mnogo impulsivnije i imati negativan pogled na život u odnosu na osobe sa višim nivoima omega 3, koje će imati pozitivan životni pogled. Dakle analiziranja omega 3 su ukazala na to da one imaju značajnu ulogu u strukturiranju i unapređenju funkcije mozga koja se odnosi na raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline takođe sprečavaju rak debelog creva kod muškaraca za 66%. S obzirom da su u ishrani ljudi iz Azije i Afrike u velikoj meri zastupljene omega 3 masti (riba,laneno ulje) procenat oboljevanja od raka je najniži u svetu.

One sprečavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500 muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazali na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso (bogato omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao nepromenjen. Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efiikasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specifični gen.

Omega 3 masti ne samo da smanjuju rizik od pojave raka prostate one takođe dramatično smanjuju rizike i od pojave raka dojke, srčanih oboljenja, depresije i mnogih drugih bolesti i poremećaja u našem telu.

 

 

Monika_profile_pic_copy

 

Galerija: 



omogućio Pansport Forum