You are here

Svojstva i efekti guarane

image

 

 

Glavni sastojak guarane je guaranin, supstanca koja ima slična svojstva kao kofein. Ova biljka je poznata još od davnina, kada su je koristila plemena iz Južne Amerike. Guarana sadrži više kofeina od zrna kafe ili kakaa.Guarana potiče iz Amazonije i poznata je i pod imenom “brazilski kakao”. Ova biljka ima crvene plodove sa crnim semenkama koje se koriste za različite potrebe.

Guarana se koristila tradicionalno za lečenje raznih bolesti i zdravstvenih stanja. Takođe se koristi i kao sastojak mnogih bezalkoholnih pića i ima stimulativne efekte.Guarana se koristila za probleme sa visokim krvnim pritiskom, migrenama, dijarejom, lošom probavom, gasovima, gojaznošću i umorom. S obzirom na stimulativne efekte guarane na nervni sistem, koristi se kao sastojak sportskih napitaka i dijetetskih suplemenata.

Smatra se da konzumiranje guarane može ubrzati metabolizam, sagoreti više kalorija i povećati ukupnu sportsku sposobnost i izdržljivost. Guarana poboljšava koncentraciju i budnost. Studije pokazuju da osobe koje uzimaju suplemente sa guaranom imaju bolju memoriju i više energije.

Svojstva guarane

  • Gubitak težine – guarana je poznata kako sastojak mnogih sagorevača masti zbog efekta na gubitak težine. Danas se može naći u raznim formama – prah, tečnost, tonik ili kapsule. Ovo je jedan od prirodnih i efikasnih sagorevača masti. U jednom istraživanju navodi se podatak da su osobe sa viškom kilograma koje su uzimale guaranu bile site u dužem vremenskom periodu nakon konzumiranja obroka.
  • Guarana ubrzava metabolizam i zato može ubrzati proces gubitka telesne težine.
  • Guarana je takođe i diuretik i ubrzava eliminaciju toksina iz tela. Proizvođači suplemenata guarane navode da je guarana 100% prirodni proizvod za gubitak masti od sastojka čija je baza isključivo biljna. Ipak, guarana je stimulans i treba je koristiti sa oprezom. Trudnice ili osobe koje imaju problema sa srcem, visok arterijski pritisak ili probleme sa bubrezima – bi trebalo da izbegavaju proizvode koji sadrže guaranu.
  • Guarana je diuretik i može dovesti do povećane učestalosti mokrenja i eliminacije toksina it tela. Ovo kao rezultat može dati i čistiju kožu i manje problema poput akni i problema sa kožom.
  • Istraživanja ukazuju da kofein i guarana mogu uticati na nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Sintomi hipoglikemije se mogu pogoršati uz prisustvo kofeina i uzrokovati druge probleme. Ako imate dijabetes, konsultujte se sa Vašim lekarom pre nego što uzmete energetski napitak ili suplement koji sadrži guaranu.
  • Depresija – guarane se često koristi i kao suplement za povećanje energije i za podizanje raspoloženja. Osobe koje su depresivne mogu osetiti pozitivne efekte konzumacijom proizvoda i suplemenata koji sadrže guaranu.
  • Ne samo da guarana sadrži visok nivo kofeina, već se ovaj kofein i sporije otpušta i ima dugotrajniji efekat. S obzirom na njegovo postepeno otpuštanje i duži efekat, za mnoge je guarana bolji izbor nego kafa ili kofein koji deluje veoma brzo i znatno kraće.
  • Mnogi proizvodi za kosu, posebno masnu kosu, sadrže guaranu kao sastojak šampona ili balzama.
  • Libido – u slučajevima poput depresije ili niskog nivoa energije koji kao posledicu imaju smanjenje libida, guarana može biti od pomoći. Guarana je u te svrhe korišćena još od davnina, iako danas nije toliko poznata po ovim svojstvima.
  • Migrene – guarana ima i analgetička svojstva i može pomoći u smanjenju bola, posebno pri glavoboljama i migrenama.

grn_1Sekundarni efekti

Svakako, treba skrenuti pažnju i na sekundarne efekte guarane koji mogu biti: nesanica, anksioznost, ubrzani rad srca, drhtavica, učestalo mokrenje, hiperaktivnost, hipertenzija, povećanje rizika od bubrežnih bolesti, uticaj na normalnu funkciju štitne žlezde, alergijske reakcije koje uključuju teškoće pri disanju i otok usana, jezika ili lica, zatim loša probava, gubitak apetita, dijareja ili zatvor, glavobolje.

Osobe koje imaju visok arterijski pritisak i srčane probleme kao i žene koje su trudne ili doje treba da izbegavaju guaranu i suplemente koji je sadrže. Guarana ne bi trebalo da se uzima u kombinaciji sa drugim stimulansima, s obzirom na to da to može dovesti do ubrzanog rada srca.

 

Pre korišćenja bilo kog suplementa, savetuje se da se konsultujete sa Vašim lekarom, imajući u vidu da guarana može imati negativna dejstva u kombinaciji sa određenim lekovima.

 

 Monika_profile_pic_copy