You are here

Tinejdžeri i suplementacija

image

 

Obično ne preporučujemo suplementaciju za tinejdžere. I iza verovanja da su suviše mladi da počnu da koriste suplementaciju je samo činjenica da moraju prvo dobro da se hrane, a da suplementacija bude samo ono što jeste – dodatak ishrani. Ipak ako se radi o sportistima, o tinejdžerima koji imaju treninga 5 puta nedeljno onda i prema klinici Mayo ova deca i tinejdžeri mogu imati koristi od suplementacije. Naime u ovom periodu, a naročito za mlade organizme izložene stresu i intenzivnoj mišićnoj izgradnji, može se pomoći suplementacijom. naravno ovde stavljamo veliku ogradu kome treba pomoći a kome ne a zapravo se radi o tome da svakako prvo treba insistirati na pravilnoj ishrani a tek ako se njom ne postigne zadovoljavajući nutritivni status, može se predložiti suplementacija. I njima kao i njihovim roditeljima treba objasniti da su ishrana i trening krucijalni, da će odrediti uspeh mladog sportiste i da na ova dva procesa treba insistirati, tj na podizanju njihovo kvaliteta.

sups2Proteinski šejkovi se mogu koristiti kod ove mlade populacije radi brze i efikasne nadoknade proteina u mišićima koji se tokom vežbanja troše. Proteinski šejk će obezbediti da se mišić izgradi jači, veći i bolji i da se sledeći put ne iskida (toliko) ako je napor isti, a da se brže oporavi ako napor bude još veći. Izbalansirana ishrana mora biti dovoljno bogata proteinima a šejk može biti zgodan prenosiv izvor dodatnih proteina i aminokiselina. U proteinskom šejku se mogu naći proteini izolovani iz različitih izvora kao što su surutka, sir, jaja.. Kod ovih mladih sportista treba izbegavati šejkove koji sadrže prohormone ili bilo oje druge dodatne suplemente (pa čak i šećere).

Aminokiseline kao suplement mogu imati svoje mesto kao dodatak ishrani za tinejdžere ako su treninzi naporni, ako dugo sups3traju ili ako su pauze između treninga prekratke tj ako ih ima više od jedan dnevno. Ovo se naročito odnosi na glutamin i aminokiseline razgranatog lanca (BCAA). Efekat kreatina na zdravlje tinejdžera nije ispitano te ga ne preporučujemo mlađim od 18 godina.

sups4Multivitamin je praktično obavezan suplement za sve mlade a naročito za one ozložene većem fizičkom stresu. Izaberite kvalitetan multivitaminsko mineralni preparat i nemojte ga kombinovati ni sa jednim drugim preparatom koji sadrži pojedinačne vitamine, mineralne ili mikroelemente zbog mogućnosti predoziranja. Nije neophodno da uzmete neki posebno „sportski“ preparat, većina suplemenata iz ove grupe ima sličan sastav koji će sasvim solidno zadovoljiti potrebe mladih.

Ono što naravno ne preoručujemo ni jednom tinejdžeru jesu prohormonski preparati. Godine od 12 do 30 su godine kad je telo najbogatije testosteronom i bilo kakvo uplitanje u prirodne procese može biti samo loše a nikako poboljšati performanse kako se to mladi obično nadaju.

Daniela_potpis_fotografija

Povezani i slični tekstovi