You are here

Tirozin – Istina oslobađa

Kao za većinu nutrijenata – vitamina, minerala, esencijanih masnih kiselina, tako i za amino kiseline važi pravilo da su najbolji izvori istih - kvalitetne namirnice. Naravno, u namirnicima se nutrijenti ne nalaze odvojeno, već predstavljaju idealan mix pomenutih sastojaka – sinergija bitnih sastojaka u cilju maksimalne apsorpcije i ostvarenja bitnih bioloških funkcija. Međutim, u raznim patološkim stanjima, koje predstavljaju akutne i hronične bolesti, prolongirana stresna stanja, potrebe organizma za pojedinim nutrijentima mogu biti veće od onih koje obezbeđuje osnovna ishrana, tako da na scenu stupa potreba za nadoknadom istih, tj. suplementima, to se odnosi i na amino kiseline.

Npr. za održavanje „mišića“ i njihov rast nam trebaju „naprednije količine“ amino kiselina razgranatog lanca (BCAA)… triptofan i njegov metabolit 5-HTP su nam neophodni za održavanje dobrog rasploženja, kvalitetnijeg sna, pogotovu u hroničnim stresnim stanjima… glutamin „u suficitu“ je neophodan za zdravlje creva, adekvatan imuni odgovor, oporavak od treninga i drugih vrsta „trauma“.

Dakle, nekada specifično stanje organizma diktira i veće potrebe za pojedinim nutrijentom/nutrijentima.

Šta je sa tirozinom?

Kao i njegovi srodnici – fenil-alanin i triptofan, tirozin je jako bitan kao polazna osnova za sintezu važnih neurotransmitera i hormona. Za razliku od fenil-alanina i tripotofana, tirozin „tehnički“ nije esencijalna amino kiselina, s obzirom da se sintetiše od fenil-alanina, ali u slučaju fenilketonurije, „stanja“ koje se manifestuje nedostatkom ključnog enzima za konverziju fenil-alanina u tirozin, tirozin postaje preko potreban za normalno funkcionisanje.

Tirozin vrlo lako prelazi krvno-moždanu barijeru i polazna je tačka za sintezu – L-dopa, dopamina, adrenalina i noradrenalina. Isto tako je „gradivni blok“ za sintezu hormona štitne žlezde T4 (posledično T3), tako da je neadekvatna količina dostupnog tirozina limitirajući faktor za produkciju hormona štitne zlezde. Naravno, da se ovakva „hipotirozin“ stanja retko javljaju i da su drugi uzroci suboptimalnog funkcionisanja štitne žlezde bitniji uzrok problema!

S obzirom na ulogu tirozina kao „prekursora“ pomenutih neurotransmitera postoje indicije da suplementacija tirozinom može pomoći kod „lakših oblika depresije“, akutnih stresnih stanja, narkolepsije (bolest spavanja), kao i u terapiji zavisnosti od kokaina.

Tirozin se pri transportu kroz krvno-moždanu barijeru „takmiči“ sa metioninom, BCAA, triptofanom i fenil-alaninom, tako da se maksimalna apsorpcija suplemenata na bazi L-tirozina ostvaruje kada se uzima „na prazan želudac“ ili uz obrok, šejk - bogat ugljenim hidratima sa minimalnom količinom proteina. Uzimanje vitamina B6 uz suplemente L-tirozina može pomoći konverzuju ove amino kiseline u dopamin (koenzim dekarboksilaze).

Zbog pomenutog, mogućeg uticaja na neutransmitere, kao i T4, statra se da tirozin ima i „fat-burn“ učinak koji mnogi poistovećuju sa efedrinom (samo bez neželjenih efekata), što je nažalost „puko preterivanje“. Estar oblik N-acetil-L-tirozin je naprednija varijanta suplementacije L-tirozinom, gde se pokazalo da se sa manjom dozom postiže bolji efekat (apsorpcija, transport kroz krvno-moždanu barijeru).

U istraživanjima na američkim marincima se pokazalo da mega-doziranje L-tirozinom može pomoći u slučaju deprivacije sna (bolje vreme reagovanja).

Novija istraživanja pokazuju mogući pozitivan uticaj tirozina u procesu pamćenja i učenja, pogotovu u zahtevnim situacijama, kada je osoba ograničena vremenom i pod intenzivnim stresom. Mogu se naći i tvrdnje o pozitivnom uticaju tirozina kod Parkinskonove bolesti (ali bez istovremenog uzimanja sa L-DOPA i „analozima“ – umanjuje dejstvo leka).

Naravno, većina „izjava“ zahteva dovoljno dodatnih relevatnih istraživanja da bi sa sigurnošću suplementaciju L-tirozinom proglasili „magičnom“ za obnavljanje normalnih nivoa pojedinih neutransmitera (koji su poremećeni raznim uzrocima), značajan „fat-burn“ učinak i sl.

Da, L-tirozin obećava… ali bez magičnih slogana, placeba i sl.

Ne zaboravite, suplementacija L-tirozinom se ne prepoučuje kod uzimanja MAO-inhibitora, kao i kod trudnica i dojilja.

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu