You are here

Vitargo - ugljeni hidrat

 

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije i “gorivo” za naše svakodnevne aktivnosti. Za vreme procesa digestije ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu (krvni šecer) koja cirkuliše u krvi i služi kao glavni izvor energije koju koriste, između ostalog, i mišići. Kada glukoza nije odmah iskorišćena, deponuje se u jetri i mišicima u obliku glikogena.

Studije su pokazale da je preko potrebno skladištenje, tj. nadoknada izgubljenog glikogena u krvi neposredno nakon završenog treninga. Osim toga, upravo to je vreme kada se drastično povećava i ubrzava proces proteinske sinteze ili proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. Sportske studije su takođe pokazale da unošenje ugljenih hidrata neposredno nakon treninga povećava nivo hormona insulina, koji predstavlja jednog od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.

Pored toga, uzimanjem ugljenih hidrata nakon treninga sprečavate katabolizam, tj. razgradnju mišića ,dovodeći ih u stanje pozitivnog balansa nitrogena. Takođe, ovo vreme je najidealnije za apsorpciju kreatina i amino kiselina jer je iskoristljivost tada daleko veća. Još jedna bitna činjenica je da kada padnu glikogenske rezerve u mišicima sportisti gube motivisanost i samopouzdanje.

VitarGO – po čemu je toliko poseban?!

VITARGO® je patentirani preparat posebno formulisan za sportiste i sve one koji žele da poboljšaju performanse. Vitargo® je energetski napitak, sačinjen od najboljih ugljenih hidrata, a služi za odezbeđivanje energije i bržu dopunu depoa glikogena. Ovaj preparat je načinjen od 100% čistog vitarga, za kojeg su kliničke studije pokazale da za 80% brže prolazi kroz želudac i da 70% brže obnavlja glikogen od bilo kog drugog ugljenog hidrata. Svojstva, koja poseduje, a koja ga čine boljim od drugih su:

  • Kratko vreme zadržavanja u želucu, čime se izbegava nepotrebno opterećenje ovog organa
  • Njegov prolaz kroz želudac je za 80% brži u odnosu na njemu slične proizvode zbog niske osmolarnosti i velike molekulske veličine
  • Nema zadržavanja vode i efekta „naduvavanja“
  • Ulazi u krvotok duplo brže zbog toga što je digestija znatno brža
  • Korišćenjem Vitarga ne preti opasnost od pojave dehidratacije
  • Obezbeđuje energiju na najbrži mogući način
  • Pruža najkompletniju i najbržu dopunu glikogena u mišićima i jetri, čak 1.7 puta brže u odnosu na maltodekstrin i dekstrozu
  • Značajno je bolji od dekstroze , maltodekstrina i saharoze i dokazano prolazi 2 puta brže kroz digestivni sistem
  • Povećava insulinske nivoe 1.8 puta više i brže u odnosu na maltodekstrin i dekstrozu, što pomaže u obnovi glikogena i aktivaciji anaboličkih procesa nakon treninga

Vitargo može biti sintetisan iz kukuruznog, ječmenog skroba ili krompira. Ključ je da se postigne specifična molekulska masa ugljenih hidrata. Bitno je napomenuti da ovo nije klasičan ugljeni hidrat iz kukuruznog skroba koji je sporoapsorbujući. Poređenja radi, u nastavku su vrednosti molekulskih masa ugljenih hidrata koje označavaju brzinu prolaska ugljenih hidrata kroz digestivni sistem

Skrob > 1,000.000  Vitargo® 500,000-700,000  Maltodekstrin 1,000-10,000   Dekstroza 180

Kako da koristite VitarGO? Rastvoriti jednu porciju u 400ml vode. Najčešće se koristi posle treninga za poboljšanje performansi i bržeg oporavka, dok ga neki sportisti koriste i tokom treninga, kao i pre treninga.

 

Monika_profile_pic_copy