You are here

ZABORAVLJENA MOĆ TAURINA

Jedan od suplemenata na koji često zaboravljamo nesvesni njegove upotrebne vrednosti je TAURIN. Taurin je amino kiselina koja se ranije smatrala neesencijalnom, ali sa vremenom, „uvođenjem“ modernog stila života, „gde živimo brzo, a hranimo se lako“, postala je uslovno esencijalna. Elem, naše telo može samo proizvesti taurin, ali ne u dovoljnim količinima da se isprate realne potrebe našeg organizma za ovom amino kiselinom (naporni redovni treninzi, stres…). Taurin se normalno nalazi u mesu, ribi, mlečnim proizvodima, ali ako ste „zadrti“ vegetarijanac, vegan, ili se pak vaša ishrana svodi na junk namirnice, suplementacija taurinom je jako bitna!

Taurin mnogi znaju kao sastojak energetskih napitaka i pogrešno ga etiketiraju kao stimulans, što je VELIKA NEISTINA! Dokazano je da je taurin „inhibitorni“ neurotransmiter u našem mozgu uz GABA i glicin, a vezuje se za GABAb i glicinske receptore. Dakle, taurin ima „blag“ sedativni efekat, a novija istraživanja ukazuju na pozitivan učinak kod epilepsije, depresivnih stanja, kao i maničnih epizoda bipolarnog poremećaja ličnosti.

U prilog tome da taurin nije stimulans govore i istraživanja koja se tiču pozitivnih efekata na srčani mišić, kao i „električnu aktivnost srca“. Može se reći da taurin deluje kao stabilizator ćelijske membrane pa na taj način ostvaruje antiaritmogeni učinak (stabilizacijom membranskog potencijala koji zavisi od K i Ca), kao i kod pacijenata sa ishemijskom bolešću srca i kardiomiopatijom (olakšava dejstvo lekova tipa digitalisa, povećanjem kontraktilnosti srčanog mišića).

Ako se vratimo na energetske napitke, veći problem će biti kofein, nego li taurin, čak će „izbalansirati“ neželjene efekte kofeina (ograničeno)!

 

  • TAURIN U SUPLEMENTIMA

Taurin je inače čest sastojak kompleksnih suplemenata poput NO - reaktora, kreatin - transportnih sistema, kao i sagorevača masti. Neki „neuki stručnjaci“ kažu da taurin dodat ovim suplementima umanjuje njihov stimulativni učinak („KICK“), i da dodatkom taurina ovi suplementi postaju „neupotrebljivi“, što je još jedna VELIKA NEISTINA. Taurin će zbog svojih pozitivnih efekata na koncentraciju (bolji fokus na treningu), promet kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, povećanje osetljivosti na insulin, vazodilataciju (širenje krvnih sudova), voluminizaciju mišićnih ćelija, doprineti maksimalizaciji efekata ostalih sastojaka pomenutih kompleksnih suplemenata. Nema prevare, nema zabluda, SA TAURINOM NEMA GREŠAKA!

  • BITNO…

Taurin pozitivno utiče na metabolizam i izlučivanje holesterola iz našeg tela (žučna kesa), pominje se i uticaj na produkciju endotelnog NO (unutrašnji zid krvnih sudova), tako da doprinosi i boljoj regulaciji krvnog pritiska (vrši supresiju renina i rennin – angiotenzin povratne sprege, tu je i „centralni efekat“) , naračito na nivou kornarnih krvnih sudova. Novija istraživanja ukazuju da antiinflamatorni efekat taurina, kada je u pitanju ateroskleroza.

Taurin je bitan i sa aspekta povećane osetljivosti na insulin, kao i smanjenja komplikacija uzorkovanih dijebetesom poput oštećenja vida, perifernih živaca, oštećenja bubrega… Da, taurin je MOĆAN ANTIOKSIDANS! Povećana osetljivost na insulin je značajna i sa aspekta borbe protiv mišićnog katabolizma, boljeg i svrshodnijeg iskorišćavanja ostalih amino kiselina…

Kada je trening u pitanju TAURIN će dokazano umanjiti pojavu grčeva, bolne „zategnutosti“ mišića posle treninga, doprineće značajno voluminizaciji mišićnih ćelija u sinergiji sa kalijumom, kreatinom i glutaminom, neće zaostati ni „vrhunske pumpe“.

  • KAKO DOZIRATI TAURIN?

Preporuka autora je 1000-6000 mg dnevno, podeljeno u 2-3 doze, pre i posle treninga, kao i pred spavanje. Taurin je pogodan za „hroničnu upotrebu“, pogotovu kod aktivnih sportista i svih onih koji sebe izlažu maksimalnim psihofizičkim naporima.

Taurin ostvaruje i odličnu sinergiju sa melatoninom i ZMA, tako da doprinosi lakšem uspavljivanju i kvalitetnom snu uopšteno – san koji donosi odmor sa taurinom!

Ako želite najboljeg borca protiv mišićnih grčeva, antioksidans za dobar vid i dobar sluh, bolji mentalni fokus i pumpu na treningu, veći volumen mišića, zdravo srce i krvne sudove, bezbedno „opuštanje“, TAURIN JE PRAVO REŠENJE ZA VAS!

TAURIN – U SVE SE MEŠA! ;)

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu