You are here

Zaljubljivanje u doba korone - Dr. Feel Good

U toku jedne od najvećih pošasti savremenog sveta – pandemije COVID-19, otkrih neke novine i zaljubih se. Ovo neće biti prezentacija magičnog dodatka ishrani koji je “lek za sve”, već viđenje jednog nadsve korisnog suplementa pogodnog za vreme u kome se nalazimo.

Kao vežbač, Dr. Feel Good od SAN Nutrition sagledavam kroz tri ključne reči – SREĆAN, STALOŽEN, FOKUSIRAN. Obično teško menjam navike u pogledu odabira suplemenata, pogotovu kada su u pitanju vitaminsko-mineralni kompleksi, ali ovaj put rizik se isplatio. Pametno uložen novac u ovaj bazični suplement, koji spada u grupu suplemenata na koji malo ko od nas obraća pažnju - svi kreću sa proteinskim suplementima, kreatinom, NO-reaktorima, ali dobro znamo da je adekvatan unos mikronutrijenata važan za optimizaciju svih bitnih procesa u našem telu.

Kao lekar, koji interpretira ovaj suplement pokušaću da obuzdam “oduševljenog vežbača” i realno vam predstavim ovaj suplement. Naime, Dr. Feel Good je namenjen naprednim vežbačima i ambicioznim sportistima koji svoj telo izlažu maksimalnim naporima. Dr. Feel Good spada u grupu vitaminsko-mineralnih kompleksa specijalno dizajniranih da doprinesu boljem zdravstvenom stanju, raspoloženju i vitalnosti korisnika. Pre nego krenem u analizu sastava, citiraću stav ADAS (Antidoping agencija Srbije) iz 2018. godine – “Zbog velikog broja biljaka koje se nalaze u sastavu ovog suplementa a ciji metabolizam u organizmu ne poznajemo u potpunosti, ne mozemo da damo pozitivno misljenje i sportista uzima suplement na svoju odgovornost.

Dr. Feel Good sadrži 3 grupe sastojaka – vitamini i minerali, kompleks protiv slobodnih radikala i “liver detox”, kao i kompleks koji “podržava mentalne funkcije” i osećanje blagodeti.

Kada govorimo o sastavu vitamina i minela (puna doza – 8 tableta) Dr. Fell Good nam nosi pravu vitaminsko-mineralnu “bombu” koja obiluje “naprednim” dozama u prvom redu vitamina D3, vitamina C, vitamina B-grupe, cinka, magenzijuma, selena, hroma, joda…napomenimo da su svi minerali u svojim helatnim, tj. visokoapsorptivnim oblicima, tako da je bioraspoloživost sastojaka na zavidnom nivou.

Kompleks zadužen za borbu protiv slobodnih radikala i zaštitu jetre sadrži najpoznatije “zvezde” antioksidativne zaštite – ekstrakt zelenog čaja (sa čak 98% polifenola I 45% EGCG), N-acetilcistein (NAC), silimarin, alfa-lipoinsku kiselinu, estrakt semena grožđa. Ovako moćan kombo delotvornih sastojaka sadrži retko koji suplement na našem tržištu.

Kompleks koji podržava mentalne funkcije i “osećaj blagodeti” je inkriminisan zbog sadržaja različitih biljnih ekstrakata koji su za sada pod znakom pitanja u pogledu mogućeg učinka (doping?) i interakcija. Ne zaboravimo da su neki od kriterijuma koje određeni “biljni esktrakt” mogu “staviti” na listu zabranjenih supstanci:

1) uticaj na poboljšanje performansi,

2) rizik za zdravlje,

3) narušavanje duha sporta.

U prvom redu “sumnjive” su shizandra i bakopa (kineska tradicionalna medicina) koje su poznati mentalni tonici, “benigni stimulansi”, a doprinse i boljem raspoloženju i koncentraciji. Svakako da je potrebno još istraživanja na temu pomenutih biljaka, ali njihova efikasnost nije dovedena u pitanje. Kompleks koji podržava mentalne funkcije i “osećaj blagodeti” sadrži i već poznatog borca protiv demencije i vaskularnih “rizika” GINKGO, a tu su i kordiceps, kao i roseola.

Laički gledano, idealna kombinacija sastojaka, ali problem predstavljaju moguće interakcije između sastojaka samog suplementa, kao i nekih drugih suplemenata (koji se uz Dr. Feel Good koriste), ali i lekova koji se eventaulno uzimaju.

Kao vežbač oduševljen, kao lekar rezervisan.

 

Za izradu teksta korišten materijal:

https://www.adas.org.rs/suplementi/izdata-misljenja-o-suplementima/

 

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu