You are here

Zašto je važno da unosimo dovoljno Vitamina E

 

Vitamin E, najčešće vezan za hranu kao što je koštunjavo voće, biljna ulja - povrće, avokado, asparagus, lisnato povrće... je jedan od vitamina čiju važnost ne bi smeli da potcenjujemo. Vitamin E je takođe naziv za sledeće sastojke: tokoferoli i tokotrienoli.

Postoje mnogobrojne zdravstvene dobrobiti unosa vitamina E kroz ishranu i suplementaciju. Vitamin E pomaže u prevenciji određenih komplikacija kao što je dijabetes. Takođe igra značajnu ulogu u mehanizmima ćelijske signalizacije.

Da li ste primetili da mnoge reklame sve češće ističu značaj unosa vitamina E govoreći da pomaže u prevenciji starenja i da pomaže očuvanju zdrave mladalačke kože? U nastavku ćete saznati koje su to sve zdravstvene dobrobiti ovog važnog vitamina.

 

Antioksidativno dejstvo

 

Vitamin E je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Ima to svojstvo da se vezuje za reaktivni kiseonik. Oksidacija nastaje onda kada dolazi do gubitka elektrona. Nastaju serije reakcija koje su jako štetne po naš organizam, oštećuju ćelije i nastaju slobodni radikali. Vitamin E stoga ima zaštitnu, antioksidativnu ulogu. Važnost unosa antioksidanata za prosečnog čoveka, a pogotovo za sportistu čiji treninzi predstavljaju dodatni stres za telo, je danas neosporna i nezaobilazna.

Zdrava koža

S obzirom na aktivnu ulogu vitamina E kao antioksidanta, on je obično uključen kao aktivni sastojak u proizvodima za lepotu. Gde god se pominje zdrava i mladalačka koža - tu je i vitamin E. Oksidacioni procesi takođe oštećuju i kožu. Stoga ne treba da budemo iznenađeni zašto je vitamin E obično u sastavu brojnih sapuna, šampona, kremi i losiona.

Smanjenje komplikacija kod dijabetičara

Vitamin E se takođe vezuje za smanjenje šansi za komplikacije pri oboljenjima kao što je dijabetes. Bazirano na studijama, povećanje nivoa šećera u krvi što se obično dešava kod dijabetičara dovodi do oksidativnog stresa. Vitamin E i ovde nastupa sa svojim moćnim antioksdativnim dejstvom.

Alfa tokoferoli

Ostala stvojstva vitamina E, pored toga što je antioksidant, su ta vezana za ćelijsku signalizaciju i genetsku regulaciju. Ovo pomaže u produkciji određenih proteina, enzima ili hormona u našem telu.

Oštrina vida

Vitamin E takođe smanjuje rizik od katarakte i ostalih degeneracija vezanih za starenje koji mogu uzrokovati slepilo. Za seniore, vitamin E putem suplemenata može takođe poslužiti kao prevencija.

Izvori vitamina E u hrani

Sveže voće i povrće - nikada dovoljno isticanja njihovog dovoljnog unosa putem hrane. U nastavku je lista namirnica koje se mogu izdvojiti kao najbogatije vitaminom E:

- Blitva - još jedan zeleniš koji dodaje podosta vitamina E u vaš tanjir

- Spanać - sa mnogobrojnim dodatnim dobrobitima za zdravlje. Sa vitaminom E i mnogim drugim antoksidantima i esencijalnim nutrijentima, spanać je takođe jedna od namirnica koje se najlakše spremaju i konzumiraju. Učinite ga delom salata, sendviča, testenine i još mnogo toga.

- Koštunjavo voće - bademi i još neke od vrsta koštunjavog voća sadrže vitamin E i mnoge druge sjajne nutrijente. Koštunjavo voće je jako dobar način da očuvate dobro zdravlje, lako je poneti ih, i mogu se konzumirati u sirovom stanju, gde je iskoristljivost njihovih hranljivih sastojaka najveća.

- Tropsko voće - voće kao što je papaja i kivi je izvor E vitamina. Razmislite o dodavanju ovih voćki u „standardnu“ voćnu salatu.

- Crvene paprike - odličan izvor vitamina E, C i ostalih moćnih antioksidanata. Ponovo, gledajte da unosite ovo povrće u svežem stanju kad god je moguće.

- Brokoli - ovo zeleno povrće je još jedan čest dodatak obrocima koji donosi mnogo toga dobrog. Iako je sveže najbolje, preporučuje se i njegov unos obarenog na pari.

- Ulja - kao što je maslinovo - je dobar izvor E vitamina i ostalih nutrijenata. Eksperti savetuju da se ulja čuvaju dalje od sunčeve svetlosti zbog zadržavanja njihove svežine.

- Pšenica - ova biljka takođe može da bude odličan izvor vitamina E, iako mnogi stručnjaci navode da pšenica u procesu obrade gubi dosta u ovom esencijalnom vitaminu, jednostavno zbog toga što su klice, koje su često eliminisane, one koje sadrže najveću količinu ovog nutrijenta.

Razmislite o kreativnim načinima da ishranu obogatite ovim namirnicama!

Suplementacija E vitaminom

E vitamin takođe možete uzeti i u obliku suplementa. Preporučljiva je konsultacija sa vašim lekarom pre nego što se odlučite na njegovo dodatno uzimanje. Takođe je sastojak svih kompleksa vitamina i minerala.

 

 

 

 

Monika_profile_pic_copy