You are here

ZMA - moćna kombinacija

image

 

Šta je ZMA?

ZMA kompleks je esencijalna mineralno-vitaminska kombinacija koja sadrži cink, magnezijum i B6. ZMA je veoma popularan suplement među sportistima (sportovi izdržljivosti i snage) kao i među bodibilderima. ZMA je suplement koji može podići nivoe cinka i magnezijuma, prirodno lučenje anaboličkih hormona (IGF-1 i slobodnog testosterona), može poboljšati snagu i osigurati da ne dođe do pražnjenja rezervi cinka i magnezijuma u toku intenzivnih treninga. Sastoji se od specijalne smeše sastojaka koji su važni za vitalne biohemijske procese: Cink (30 mg), Magnezijum (450 mg) i Vitamin B6 (11 mg)

Koji su efekti ZMA?

 • održanje normalnog nivoa testosterona

 • regulacija hormonske aktivnosti

 • reproduktivno zdravlje i dejstvo protiv neplodnosti

 • doprinosi normalnoj proteinskoj sintezi i metabolizmu ugljenih hidrata (makronutrijenata)

 • doprinosi metabolizmu masnih kiselina, acido-baznom metabolizmu, balansu elektrolita

 • podržava normalnu funkciju nervnog sistema - prenošenja nervnih impulsa i mišićne kontrakcije, uključujući i srčani mišić

 • redukuje umor i poboljšava kvalitet sna

 • doprinosi normalnim kognitivnim i psihičkim funkcijama

 • doprinosi funkciji imuno sistema

 • doprinosi očuvanju zdravlja vida, kostiju, kose, noktiju, kože, zuba

 • ima ulogu u procesima deobe ćelija, normalnoj sintezi DNA, formiranju crvenih krvnih zrnaca

 • štiti ćelije od oksidativnog stresa (antioksidativno dejstvo)

U nastavku ćemo izdvojiti neke od njih:

Jačanje imuno sistema

Jedna studija je pokazala da suplementacija cinkom ima pozitivne efekte na smanjenje nivoa oksidativnog stresa smanjujući upalne procese u celom telu. S obzirom na to da je jedna od glavnih sastojaka ZMA - cink, poželjno je dodati ovaj suplement svakodnevnoj ishrani, jer između ostalog može uticati i na jačanje imuno sistema i u prevenciji nastanka prehlade.

Dopuna zdravoj ishrani

Još jedan od razloga za uključivanje ovog suplementa je taj što je cink jedan od minerala koji mnogim osobama fali u ishrani. Najbolji izvori cinka u hrani su ostrige, džigerica, žumance, riba, ali se cink nalazi i u biljnim izvorima poput integralnih žitarica i mahunarki. U jednoj studiji, sportisti koji su se bavili dizanjem tegova, i pored visokog unosa proteina, većina nije imala dovoljan unos ključnog nutrijenta - cinka. Ostali minerali koji su bili u deficitu su magnezijum, kalijum, kalcijum, kao i vitamin E. Svi ovi minerali igraju važnu ulogu u mišićnoj kontrakciji. I ukoliko telo nema na raspolaganju potrebnu količinu minerala i vitamina, to se svakako negativno odražava na zdravlje, ali takođe i na sportske performanse.

Gubitak cinka u toku treninga

Još jedan od bitnih faktora kada je u pitanju nivo cinka u organizmu je intenzivan trening i gubitak cinka putem znoja. Neki istraživači pominju da je gubitak cinka putem znojenja znatno veći od ostalih minerala, te da je telu potrebna njegova brza nadoknada.

Lučenje testosterona

ZMA je jedan od najprirodnijih i najbezbednijih načina da povećate nivo testosterona u organizmu. Testosteron je anabolički hormon, koji je neophodan u izgradnji mišića. Cink je mineral koji se u organizmu direktno vezuje za testosteron kod muškaraca. Takođe pozitivno utiče na plodnost, redukciju umora i kvalitet sna. Neke studije navode i pozitivan uticaj suplementacije cinkom na lučenje hormona štitne žlezde. Pored cinka, ZMA kompleks uključuje i vitamin B6, kao i magnezijum koji takođe igra važnu ulogu u mnogim biološkim procesima uključujući metabolizam i potreban je za normalno funkcionisanje nerava, mišića, imunog sistema i hormona.

zmbSporedni efekti?

ZMA, kao suplement, je veoma siguran i bez neželjenih dejstava. Svakako, ako već uzimate multivitaminsko-mineralni kompleks koji sadrži cink trebalo bi da znate da konzumiranje prevelike količine cinka može povećati nivoe LDL holesterola - lošeg holesterola i može dovesti do deficita bakra. Prevelika količina cinka ometa apsorpciju bakra koji igra važnu ulogu u imunoj funkciji, funkciji belih krvnih zrnaca, produkciji crvenih krvnih zrnaca, sintezi kolegena, zdravlju kostiju i nervnog sistema.

Preporučena upotreba?

Preporuka za uzimanje ovog suplementa je 1 kapsula dnevno 30 minuta pre spavanja. Uvek uzimati na prazan stomak i izbegavati uzimanje proizvoda sa hranom koja je bogata kalcijumom (poput mlečnih proizvoda)

Imate još pitanja ili želite da podelite sa nama vaša iskustva?

Posetite Pansport forum i iznesite nam vaše utiske ili se konsultujte sa Pansport timom u vezi ishrane, treninga i suplementacije.

 

Monika_profile_pic_copy