You are here

Zoltan Kozma: Kombinacije za dobijanje na masi

image

Zima je uveliko u toku, a to je idealan period koji mnogi vežbači koriste za rad na mišićnoj masi. S obzirom na to da je to period off sezone za mene, makar što se takmičenja tiče, i ja ovaj period koristim za rad na masi i popravljanje nekih mišićnih partija sa kojima nisam potpuno zadovoljan.

Jedno zasigurno mogu reći, a to je da mi je zimski period veoma pogodan za radi na dobijanju mase, a verujem da je tako i mnogima. Kao i za sve ostale periode u toku godine, prvo sebi napravim plan i program rada, a onda krenem u ostvarivanje zadatih ciljeva. Taj plan obuhvata i sastav suplementacije.

Sama suplementacija je veoma važna i svaki vežbač bi njoj trebao da da poseban značaj. Naravno, ishrana je uvek na prvom mestu i ona je glavna dok su suplementi tu kao potpora za postizanje bržeg napretka. Osnovna suplementacija koja bi trebalo i sada da bude zastupljena je: Whey protein, a geiner dolazi u obzir kod onih vežbača koji imaju izuzetno velikih problema sa „nabacivanjem“ telesne mase i kojima fali mnogo kalorija u toku dana. Zatim, takođe u osnovnu suplementaciju za ovaj period, svakako spadaju, vitamini i minerali, omega 3 masne kiseline...

100whey_proteindaily_vita-minOmega_3_Fish_Oil

Ovo je neka osnova ili, bolje rečeno, temelj. Kao kada gradite kuću, prvo temelj treba da je čvrst, pa se na to nadograđuje sve ostalo. E upravo tako se i ovde radi, ide se redom. Ostali supelementi se uzimaju tek onda kada regulišete ishranu i osnovne suplemente koje sam naveo.Većina vežbača početnika na početku prave greške, jer uglavnom novac potroše na kreatin- misleći da će on dati veliku masu i snagu koja će ostati i posle korišćenja ovog suplementa. Ne vodi se računa ni o ishrani, a onda kada rezultati budu jako slabi ili ih uopste i nema, krivi se suplementi, proizvođač, pa i prodavac, neshvatajući osnovno, a to je da je krivac jedino vežbač koji je sve ovo isuviše olako shvatio.

Zato i pišem ovaj tekst da svim početnicima skrenem pažnju na česte greške koje se dešavajuKozma_3 na samom početku i time vam olakšam makar malo put ka uspehu. Kreatin je odlična stvar, ako se uklopi sa dobrom ishranom, osnovnim suplementima, treningom i odmorom. Rezultati će tada sigurno doći samo je za to potrebno vreme. Ovo je sport koji traži puno odricanja, ali za one najupornije sledi nagrada, a to je dostizanje željenog cilja.

 

Neke od mojih kombinacija suplemenata za masu su:

 

 

Kada sve ovo završim bitno mi je da u što kraćem roku jedem kvalitetan obrok koji, u ovom Kozma_2periodu rada na masi, kod mene podrazumeva povećan unos kvalitetnih izvora ugljenih hidrata, pretežno kroz pirinač i unos proteina, kroz crveno meso (konjsko, juneće i goveđe meso). Veoma je bitan i unos vlaknastih materija i mislim da se i tu uglavnom pravi velika greška, jer, slušajući vežbače, mislim da uglavnom zanemaruju povrće, što je velika greška.

Jako je bitno da slušate svoje telo i vidite kako na povećan unos ugljenih hidrata reagujete. Niko vam tačno ne može reći: „Treba vam toliko i toliko uh ili proteina“, može reći samo otprilike koliko svakome od nas odgovara. Svako mora ponaosob da proba na sebi i vidi koliko je za njega dovoljno da bi napredovao.

Bitna je upornost i želja, nikada ne odustati već ići samo napred, a cilj će vremenom doći.

KOzma_profile_pic_copy

Branka Patić Macan
urednik