Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Često kada se govori o redukcije telesne težine, planovima ishrane, generalno je mišljenje izbaciti masti. Što je donekle tačno, ali, treba znati KOJE MASTI treba izbaciti iz ishrane. Sećam se jedne zanimljive rečenice: „Bolje nekada pojesti masan burek nego integralnu kiflu.“
Zašto je to tako? Koliko su nam masti zaista važne u ishrani?
Kesten je opšte poznata namirnica i za većinu ljudi veoma ukusan. Konzumirajući kesten, naše telo se snadbeva veoma korisnim i hranljivim sastojcima. S obzirom da je jesenje vreme, kesten je lako dostupan svakom konzumentu. Pored svog specifičnog i vrlo lepog ukusa, ova namirnica ima još prednosti za svakog ko ga redovno koristi u ishrani.
U eri modernog doba kada nijedan dan ne prođe a da se ne dotaknemo tema o imunskom sistemu, sve više se okrećemo prirodi i njenim bogatstvima, koja nas još uvek „služe“. Sok od cvekle jedan je od omiljenih prirodnih lekova za imunitet koji je ponovo aktuelan.
Vegani u svojoj ishrani nemaju meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med. Za razliku od vegetarijanca čija ishrana ima mlečnih proizvoda i jaja, ali bez životinjskog mesa (uključujući i ribu), veganska ishrana je u potpunosti svedena na biljnu ishranu.
Reč vegan je nastala 1940. kao skraćenica od reči vegetarijanac, ali u vegetarijanskom društvu u Engleskoj na taj način se jasno htelo ukazati na one članove koji su u potpunosti odbacili proizvode životinjskog porekla.
Vegani tvrde da veganska ishrana može u potpunosti zadovoljiti potrebe ljudskog organizma, pa čak i profesionalnih sportista. Eto i korena vegan bodi-bildinga...
Sok od pomorandže je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih napitaka na svetu. Sok od pomorandže se najčešće pominje u letnjim periodima, kada nas osvežava i hidrira, međutim ovaj fantastičan napitak ima ogromne benfite za ljudsko zdravlje tokom cele godine. Veoma je dostupan i lak za pravljenje. Slatko citrusni ukus ovog napitka je vrlo blagotovoran za zdravlje čoveka i treba ga konzumirati što češće. Hajde da se malo bolje upoznamo sa ovim preukusnim sokom i njegovim karakteristikama.
Svi znamo za sok od paradajza, a većina nas ga voli i veoma često ga konzumira. Sam paradajz je veoma lekovit i predstavlja riznicu vitamina i minerala. Toliko su brojne zdravstvene prednosti paradajza da su ga nekada često koristili u medicinske svrhe za lečenje velikog broja bolesti. Benefiti soka od paradajza potiču od bogatog sadržaja vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Od njih, likopen sazlužuje posebnu pažnju.
Origano se kao začinska biljka često koristi u italijanskoj kuhinji, ali ulje origana osim specifične arome poseduje i brojne zdravstvene benefite. O blagotvornom efektu origana se znalo još u antičkoj Grčkoj, kao i doba rimske imperije. Sam naziv ove biljke se sastoji od dve grčke reči – „oros“ što znači planina i „ganos“ što znači radost ili zadovoljstvo, dakle, pred nama je „planina zadovoljstva“. Esencijalno ulje origana proizvodi se sušenjem lišća i izdanaka biljke „na vazduhu“. Nakon što se osuše, ulje se ekstrahuje i koncentriše „destilacijom na paru“.
Jedna od čestih grešaka vežbača usmerenih na razvoj mišićne mase je – nedovoljan unos hrane. Manje uobičajen, ali i dalje prilično zastupljen, je i neadekvatan unos proteina. Iako im to i nije primarni cilj, sportisti u takozvanim sportovima izdržljivosti su u ovom pogledu najgori, jer gotovo uvek preterano naglašavaju unos ugljenih hidrata – često i do zaista smešnog stepena.
Korigovana ishrana i adekvatno dozirana fizička aktivnost „ključ“ je za postižanje i održavanje željene težine i lepog, definisanog tela. Mislim da svi negde znamo da ne postoji „čarobni napitak“ koji će nas sa manje truda dovesti do rezultata. Ono što imamo jeste mala pomoć iz prirode. Čajevi i voće, u formi napitaka, uz dodatak meda, cimeta ili jabukovog sirćeta, mogu da utiču na bržu razmenu metabolničkih produkata, izbacivanje toksina i viška tečnosti. Izgledaćete zdravije, hidrirano i boljeg osećaja u sopstvenoj koži.
Jedna od najčešće korišćenih voćki kada je obrok neposredno nakon treninga (PWM) u pitanju su banane. Kada nutricionisti govore o njima u prvom planu su 3 aspekta njihove upotrebne vrednosti u ishrani – doprinose boljem varenju, zdravlju srca, a i vitkoj liniji.