Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Kupine su bobičasto voće ljubičaste boje prepuno hranljivih materija koje pomažu održavanju zdravlja. Osim što obezbeđuju vlakna, vitamine i minerale, kupine su jedan od najbogatijih izvora antocijanskih pigmenata, jedinjenja koja imaju moćna antiinflamatorna svojstva, a pomažu i u smanjenju rizika od razvoja mnogih bolesti.
Uključivanje kupina u ishranu može značajno doprineti očuvanju zdravlja.
Paprika je veoma moćno povrće koje treba da se nađe često u našim obrocima. Govorim o svežoj paprici koja je izvor velikog broja vitamina, a pogotovo vitamina C. Vreme je promenljivo i pogodno za širenje virusa, a mi moramo da čuvamo imunitet gde paprika ima vrlo značajnu ulogu. Paprike nisu samo ukusan i šaren dodatak našim tanjirima, one su prava superhrana za sve koji žele da unaprede svoje zdravlje i podrže telo tokom fizičkih aktivnosti.
Dudinje su plodovi stabala duda. Postoji više vrsta duda, ali su tri najpoznatije - beli, crni i crveni dud. Kod nas se uglavnom gaje crni i beli dud. Koristi se u ishrani, kao i za proizvodnju rakije. Tradicionalno se uzgaja zbog svog lišća (uglavnom u Aziji i Severnoj Americi), jer je hrana za svilene bube.
Plodovi se nalaze u grozdovima i raspoređeni su koncentrično oko centralne ose. Mogu se konzumirati i u svežem i u sušenom obliku.
Dijeta bez glutena (gluten-free diet) podrazumeva eliminaciju glutena iz ishrane. Ova dijeta predstavlja lek za osobe obolele od celijakije, kao i tretman kod necelijakijske intolerancije na gluten. Pošto je važno izbeći konzumiranje namirnica sa glutenom, potrebno je upoznavanje sa izvorima glutena i sa onim namirnicama koje ga ne sadrže.
Stalni osećaj sitosti, žgaravica, umor - sve to može da se javi ako jedemo previše. Bez obzira da li je u pitanju fizički ili mentalni razlog, pazite da ne preterujete! Zbog iscrpljenosti izazvane nedostatkom sna, želimo mnogo više ugljenih hidrata, u proseku neispavani ljudi pojedu 300 kalorija više. Ako trajno unosite više kalorija nego što sagorevate, pre ili kasnije ćete početi da dobijate na težini.
Pravi ljubitelji kafe jednostavno ističu da kafa bez kofeina nije ni stvarna, da je njeno samo postojanje besmisleno. Međutim, to nije slučaj, jer može biti mnogo situacija kada osoba želi da popije kafu, ali mora da odustane od uobičajene crne kafe zbog kofeina. Na primer, neki ljudi su osetljivi na kofein, neki moraju da ga izbegavaju zbog zdravstvenog stanja, a naravno nije preporučljivo piti više od jedne šoljice tradicionalne kafe tokom dojenja ili trudnoće.
Beli luk je jedno od najpopularnijih povrća koje se koristi u kuvanju širom sveta. Poznat je po svojoj karakterističnoj, snažnoj aromi i ukusu. Sa jednom malom lukovicom koja se sastoji od oko 10 karanfilića, hranljiva vrednost belog luka je velika jer sadrži vitamin C, vitamin B6, vlakna i selen.
Mnoge tvrdnje o zdravstvenim prednostima belog luka povezane su sa jedinjenjem koje se zove alicin. Ovo jedinjenje koje sadrži sumpor se aktivira kada se beli luk zgnječi ili isecka i daje mu jak miris i ukus.
U prethodnom delu članka razumeli smo uticaj mišićne mase, godina starosti, kao i trenažnog iskustva i statusa na određivanje optimalnog odnosa makronutrijenata u ishrani. Ostalo je da sve to objedinimo pogledom na telesni tip vežbača i konkretnim preporukama.
Telesni tip ima veliki uticaj na preporuke u pogledu makronutrijenata.
U prvom delu članka videli smo različite teorije u pogledu unosa proteina, ugljenih hidrata i masti. Poenta svega je: ono što je optimalno za jednu, možda neće biti optimalno za drugu osobu. Oni što preporučuju jedan specifičan opseg nutrijenata koji navodno važi za svakog imaće problema zbog razlika u individualnim metabolizmima od osobe do osobe.
Razlike u mišljenjima mogu biti stimulativne i podsticati kreativnost – ali i frustrirajuće. Kad je reč o bodibilding nutricionizmu i dešifrovanju količine proteina, ugljenih hidrata i masti koju treba unositi, većina vežbača ostaje zbunjena međusobno nesaglasnim preporukama. Neki „gurui“ će vam, tako, reći da su ugljeni hidrati potpuno beskorisni i treba ih eliminisati. Drugi će iz sve snage vikati da je mnogo ugljenih hidrata neophodno za maksimalan anabolizam.