You are here

Digestivni sistem - Prolaz hrane kroz organizam

Digestivni sistem (sistem organa za varenje) počinje usnom dupljom, nastavlja se ždrelom, jednjakom, želucem, tankim i debelim crevom i završava se analnim otvorom. Pridodati su mu jetra sa žučnom kesom i žučnim putevima, kao i pankreas.

Šta se dešava na putu hrane kroz telo?

Hrana prolazi kroz tri vrste procesa u digestivnom traktu. To su varenje, apsorpcija i eliminacija.

Varenjem se hrana razlaže na prostije sastojke. Varenje počinje u usnoj duplji delovanjem enzima alfa-amilaze koji razlaže skrob. Zatim se hrana tokom gutanja transportuje iz usne duplje u ždrelo, a zatim u jednjak. Niz mišićnih kontrakcija jednjaka (peristaltički pokreti) isporučuju hranu u želudac. U želucu se dešava varenje proteina dejstvom enzima pepsina, varenje skroba delovanjem amilaze i varenje masti delovanjem lipaze. Kada se sadržaj u želucu dovoljno obradi, pušta se u tanko crevo. Tanko crevo se sastoji iz tri segmenta- dvanaestopalačnog creva (duodenum), jejunuma i ileuma. Peristaltika takođe postoji i u ovom organu pomerajući hranu i mešajući je sa digestivnim sokovima iz pankreasa i jetre.

Duodenum je u velikoj meri odgovoran za kontinuirani proces varenja. Jejunum i ileum su uglavnom odgovorni za apsorpciju hranljivih materija u krvotok. Pankreas luči digestivne enzime u duodenum koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. Jetra ima mnogo funkcija, ali njen glavni zadatak u sistemu za varenje je da obrađuje hranljive materije koje se apsorbuju iz tankog creva. Jetra takođe detoksikuje potencijalno štetne materije. Žučna kesa skladišti i koncentriše žuč iz jetre, a zatim je ispušta u duodenum kako bi pomogla u apsorpciji i varenju masti. Preostale neapsorbovane materije se iz završnog dela tankog creva, ileuma, transportuju u debelo crevo. Debelo crevo ima nekoliko delova i odgovorno je za preradu otpadnih materija. Stolica (feces) koja ostaje posle procesa varenja, prolazi kroz debelo crevo peristaltičkim pokretima, prvo u tečnom, a na kraju u čvrstom obliku. Kako stolica prolazi kroz debelo crevo, voda se apsorbuje. Stolica se skladišti u delu debelog creva, koji se zove sigmoidni kolon, sve dok je "pokret mase" ne isprazni u rektum jednom ili dva puta dnevno. Rektum je deo debelog creva. Zadatak rektuma je da primi feces, da vas obavesti da postoji feces koji treba eliminisati, i da ga zadrži dok se ne desi evakuacija. Anus je poslednji deo digestivnog trakta. Omogućava da znate da li je sadržaj čvrst, tečan ili gasovit. Anus je okružen mišićima sfinkterima koji su važni u kontroli eliminacije stolice.

Zašto je varenje značajno?

Varenje je značajno jer su telu potrebni hranljivi sastojci, kao i tečnosti kako bi organizam ostao zdrav i pravilno funkcionisao. Nutrijenti uključuju ugljene hidrate, proteine, masti, vitamine, minerale i vodu. Sistem za varenje razgrađuje i apsorbuje hranljive materije iz hrane i tečnosti da bi se one koristile za važne procese u telu, kao što su produkcija energije, rast i popravka ćelija.

Kako očuvati zdravlje digestivnog sistema?

- Često pijte vodu, jer voda pomaže da hrana koju jedete lakše prođe kroz probavni sistem.

- Uključite vlakna u svoju ishranu. Vlakna su korisna za varenje i pomažu telu da ima redovno pražnjenje creva. Obavezno uključite i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna u svoju ishranu.

- Imajte uravnoteženu ishranu. Obavezno jedite nekoliko porcija voća i povrća svaki dan.

-Birajte integralne žitarice, umesto prerađenih žitarica, i pokušajte da izbegavate prerađenu hranu.

- Ograničite količinu šećera koji konzumirate.

- Fizička aktivnost pomaže u kretanju hrane kroz probavni sistem. Šetnja, na primer, nakon što pojedete obrok može pomoći telu da lakše svari hranu.

- Izbegavajte alkohol i pušenje. Alkohol može povećati količinu kiseline u želucu i može izazvati gorušicu, refluks kiseline i čir na želucu. Pušenje skoro udvostručuje rizik od gorušice.

Pravilno funkcionisanje digestivnog trakta je izuzetno značajno za celokupno zdravlje organizma. Zbog ovoga je bitan način ishrane kojim direktno utičemo na zdravlje našeg digestivnog sistema, kao i celog organizma.

 

LITERATURA

Krisha McCoy, Tips for Better Digestive Health, Medically Reviewed by Kelly Kennedy, RDN, 2020.

Your Digestive System, WebMD Editorial Contributors, Medically Reviewed by Jennifer Robinson, 2022.

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu