You are here

Uticaj kofeina na jiu jitsu performanse

Da li nas kofein čini boljim sportistima, borcima ili ne ? Ovo pitanje se često postavlja, a odgovori su različiti. Da bi bili adekvatno informisani treba se upoznati sa ovom supstancom.

Kofein je jedna od najčešće korišćenih supstanci za poboljšanje budnosti, pažnje i fizičkih sposobnosti. Iako je prisutan u širokom spektru prirodnih namirnica, najčešće se konzumira u napitcima kao što su kafa, energetska pića i suplementi pre treninga. Kofein, kao i mnoge druge supstance koje utiču na budnost, deluje prvenstveno u mozgu. Prvo, kao što svi znamo, kofein je efikasan u sprečavanju pospanosti, a to je tako zato što inhibira adenozinske receptore. Kofein takođe deluje u delu mozga poznatom kao striatum, koji je odgovoran za stvari poput motoričke funkcije i spoznaje. Neke studije čak pokazuju da kofein može da produži očekivani životni vek kod određenih grupa ljudi.

Kada je u pitanju sport i aktivno bavljenje istim, mišljenja su podeljena, ali je sigurno da kofein na svakog od nas utiče različito. Iako postoji opšti konsenzus da kofein ima pozitivan uticaj na atletske performanse, postoje ograničeni podaci koji pokazuju da li je to naučno istinito ili samo mit. Štaviše, postoje veoma ograničeni podaci koji pokazuju efekat kofeina na performanse u brazilskoj jiu jitsi, kao veštini koja zahteva velike energetske „inekcije“. U jedinoj studiji koja je ikada sprovedena o uticaju kofeina na performanse u Brazilskoj jiu jisti, istraživači su podelili dve grupe boraca. Jedna grupa je primala kofein dok je druga grupa uzimala placebo. To znači da borci nisu znali da li dobijaju kofein ili ne, a to bi ograničilo placebo efekat. Da bi se utvrdio uticaj kofeina na fizičke performanse, borci su trebali da učestvuju u dva meča sa pauzom između. Utvrđeno je da su borci koji su konzumirali kofein ispoljili ofanzivniju fazu borenja i poboljšali fizičke performanse u vežbama kao što su snaga stiska i bench press, koje su od velike važnosti za veštinu poput jiu jitse. Snaga stiska u velikoj meri odlučuje ishod borbe među profesionalcima.

Iako je kofein bezbedan, a verovatno čak i zdrav u malim i umerenim dozama, i dalje se mora pratiti koliko se konzumira. Visoke doze kofeina mogu uticati na raspoloženje, san i naše srce. Važan neželjeni efekat zbog kojeg smo zabrinuti, nesanica, može imati veliki negativan uticaj na performanse u jiu jitsi, verovatno veći od malog poboljšanja koje kofein može da izazove.

U svakom slučaju, umerenost je ključ u svemu pa tako i slučaju kofeina.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine