
U nekom od ranijih tekstova predstavili smo i podsetili na seme lana. A sada ćemo podsetiti i na sve benefite koje ono pruža. Lan je biljka poznata od davnina, koristila se u kulinarstvu, ali i u medicini i kozmetici. Međutim, novija istraživanja su otkrila sve benefite koje ovo seme poseduje.
Seme lana je u poslednje vreme postalo dosta popularno, gotovo je nezaobilazno u preporučenim režimima zdrave ishrane baš zbog ovih benefita.
Gubitak težine
Laneno seme može biti korisno kao deo dijete za mršavljenje. Zbog vlakana koje sadrži ubrzava varenje i daje osećaj sitosti. Fitoestrogeni prisutni u lanu povezani su sa regulacijom telesne mase i smanjenjem masnih naslaga, posebno u predelu stomaka.
Zdravlje srca
Laneno seme je izvanredno za zdravlje srca zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, lignana i vlakana. Zdrave masti smanjuju zapaljenjske procese u krvnim sudovima, što je značajno u prevenciji nastanka moždanog i srčanog udara, kao i srčanog zastoja.
Holesterol u krvi
Visok holesterol u krvi je faktor rizika za srčana oboljenja. Ovo posebno važi za oksidovani LDL (loš) holesterol. Studije pokazuju da dnevna konzumacija lanenog semena ili lanenog ulja može smanjiti nivo holesterola za 6-11%. Ove semenke mogu biti veoma korisne kada se konzumiraju zajedno sa lekovima za snižavanje holesterola.
Smatra se da je ovaj efekat na snižavanje holesterola uzrokovan visokim sadržajem vlakana i lignana u semenu lana. Ove supstance se vezuju za žučne kiseline bogate holesterolom i nose ih niz digestivni trakt. To smanjuje nivo holesterola u organizmu.
Krvni pritisak
Konzumiranje lanenog semena je efikasan način za snižavanje povišenog krvnog pritiska. To se ostvaruje zbog prisustva alfa-linoleinske kiseline. Ova kiselina smanjuje nivo oksilipina u krvi i na taj način dolazi do smanjenja krvnog pritiska. Proteini lana takođe omogućavaju smanjenje krvnog pritiska, zbog prisutnog arginina, koji izaziva širenje krvnih sudova.
Optimalno varenje
U lečenju opstipacije se može primeniti sušeno seme lana. U crevima lan bubri i dovodi do formiranja želatinaste supstance koja omekšava stolicu i tako olakšava pasažu kroz creva.
Dijabetes
Jedan od faktora u nastanku dijabetesa je oksidativni stres. Lan sadrži antioksidanse i na taj način može regulisati dijabetes, odnosno uticati na održavanju adekvatnog nivoa glukoze u krvi.
Pravilno funkcionisanje mozga
Za moždane funkcije važne su omega- 3 masne kiseline. Smanjuju rizik za nastanak Alchajmerove bolesti. Takođe, ublažavaju depresiju, nesanicu i poremećaje pažnje.
Kancer
Laneno seme može suzbiti stvaranje nekoliko vrsta raka, kao što su rak debelog creva, dojke, kože i pluća. Povećani nivoi polnih hormona u krvi su povezani sa povećanim rizikom od nekoliko tipova kancera. Semenke lana mogu umereno sniziti nivoe polnih hormona u serumu kod žena sa prekomernom težinom, potencijalno smanjujući rizik od raka dojke. Zbog prisutnih lignana, lan smanjuje rizik od nastanka raka dojke. A kod već razvijenog raka dojke, lan usporava rast ćelija kancera dojke. Takođe se pokazalo da ova semena štite od raka prostate.
Seme lana je u poslednje vreme postalo dosta popularno, gotovo je nezaobilazno u preporučenim režimima zdrave ishrane, baš zbog ovih benefita.
LITERATURA
- Goyal, A., et al. (2014). Flax and flaxseed oil: An ancient medicine & modern functional food.
- Parikh, M., et al. (2019).Dietary flaxseed as a strategy for improving human health.
- Peterson, J., et al. (2010). Dietary lignans: Physiology and potential for cardiovascular disease risk reduction.
- Khalesi S, et al. (2015). Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials.
- Mason J K, et al. (2014). Flaxseed and its lignan and oil components: can they play a role in reducing the risk of and improving the treatment of breast cancer?


