You are here

Čudo iz zemlje - ren

Ren je veoma moćna biljka povezana sa širokim rasponom zdravstvenih koristi, uključujući njegovu sposobnost da pomogne u gubitku kilograma, snižavanju krvnog pritiska, izgradnji jakih kostiju i poboljšanju imunološkog sistema.

Ren je biljka iz porodice Brassicaceae, što znači da je usko povezana sa senfom, kupusom i brokolijem. Primena rena je bliža senfu ili vasabiju, jer kada se koren rena razreže oslobađaju se enzimi koji razgrađuju sinigrin koji se nalazi u korenu. Tada prepoznajemo ljutinu i gorčinu rena koji imaju uticaj na naše sinuse.

Zdravstvene koristi rena uglavnom se prepisuju njegovom visokom sadržaju hranljivih sastojaka i minerala, koji uključuju dijetalna vlakna, vitamin C, folate, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink i mangan. Takođe, moramo pomenuti i njegov organski hemijski sastav enzima i ulja, kao pomenuti sinigrin, koji je snažan glukozinolat.

Neke od glavnih benefita ove moćne biljke su:

- Jačanje imuniteta. Ren je prepun korisnih materija i fitohemikalija, od kojih neki daju karakterističan, oštar miris koji nam je dobro poznat.To je razlog zašto tako dobro deluje kao dodatak hrani i sastojak u kuhinjama širom sveta. Sadržaj vitamina C u renu je veoma visok, što pojačava snagu imunološkog sistema i pridružuje se odbrambenim mehanizmima protiv slobodnih radikala.

- Anti-kancerogena svojstva. Ren može da pomogne da povećate svoju sposobnost borbe protiv raka i odložite širenje metastaza ćelija raka. Otkriveno je da bioaktivna jedinjenja u renu imaju inhibitorni efekat na ćelije raka.

- Smanjenje krvnog pritiska. Kalijum je bitan deo našeg tela koji reguliše protok ćelijskih tečnosti i napetost krvnih sudova. Nedostatak kalijuma rezultira višim krvnim pritiskom, među nizom drugih negativnih uticaja na zdravlje. Ren je izuzetno bogat kalijumom i može vam pomoći u poboljšanju i regulaciji krvnog pritiska tokom vremena.

- Poboljšanje varenja. Kada se fitohemikalije biljke kombinuju sa sadržajem vlakana u njoj, pomažu kod stolice i podstiče peristaltično kretanje glatkih crevnih mišića. Ren pomaže u olakšavanju probavnih tegoba i regulisanju pokreta creva, istovremeno smanjujući pojavu opstipacije i proliva.

- Poboljšanje zdravlja kostiju. Dodavanje značajne količine kalcijuma u vašu ishranu, može vas održati jačim i mlađim, a istovremeno će se smanjiti šanse za razvoj oslabljenih stanja poput osteoporoze. Srećom, u renu postoji pristojna količina kalcijuma koja predstavlja bitan deo zdravlja, rasta i popravljanja kostiju. Uključivanje rena u ishranu će sigurno pomoći ojačanju vaših kostiju.

Ipak OPREZ

Na kraju, moramo pomenuti i određene mere opreza jer ren sadrži i određene količine natrijuma i šećera. Iako se obično konzumira u malim količinama (što i jeste preporuka), važno je upamtiti da natrijum može biti štetan za ljude koji se bore sa hipertenzijom i gojaznošću. U svakom slučaju, ren je odličan saveznik u poboljšanju i očuvanju našeg zdravalja, a umerenost u svemu je uvek najbitniji aspekt našeg života. Prijatno.

 

Foto:Flickr, Wikimedia

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine