You are here

Da li je gluten zaista toliko opasan

Da li je gluten zaista toliko opasan kao što neki „Paleo“ tipovi kažu? Ili uopšte nema razloga za brigu osim ako nemate bolest celijakiju? Razgovarali smo sa Dr. Rousellom koji nam je sve pojasnio u vezi glutena. Vaš cilj je ozbiljna mišićna masa. Želite da izgledate poput zveri i zato trenirate poput ludaka i jedete sve što vam dođe pod ruku. Ali istini za volju, vi ne postajete veći, nego samo naduti. I kada napustite kupaonicu u teretani, domar mora zvati ekipu za sterilizaciju. Šta se zapravo događa? Vrlo je verovarno da vam je Probavni trakt zaribao i treba ga popraviti. Koji je smisao unošenja ogromne količine hrane, ako iz nje ne možete apsorbovati potrebne kalorije? Tako je, nema smisla, ali ipak nešto možete učiniti po tom pitanju. Ako vaš klijent pita za glikemijski indeks, najprije ga priupitam podnosi li gluten. Oko tri milijuna Amerikanaca ima problema sa celijakijom – alergijskom reakcijom na protein gluten – od čega 97% tih ljudi nema dobro postavljenu dijagnozu. Ali to je samo bolest celijakija. Ovi podaci ne uključuju osobe s alergijom na pšenične proizvode ili netolerancijom na gluten. Jeste li među njima i vi? Saznajmo! Gluten je sastavni protein pšenice. On je vezivna tvar, što znači da sastojke drži slijepljenima. Da brašno ne sadrži gluten, hleb bi bio poput palačinke. Ovde je navedeno brašno i žitarična hrana u kojoj možete naći gluten: Ječam, Raž, Ječmeni slad/ekstrakt, Seitan, Mekinje, Griz, Bulgur, Spelt, Kuskus, Udon, Graham brašno, Pšenica, Matzo brašno/obrok, Pšenične mekinje, Orzo, Pšenične klice, Panko, Pšenični škrob. Gluten se takođe može zavući u namirnice za koje to nikada ne biste očekivali: Pivo, Testenina, Krušne mrvice, Kuvana mešavina brašna i masti, Smeđi pirinac, Umaci, Premazi za hranu, Supa od baze, Krutoni, Punjenja, Bomboni, Imitacije morskih plodova, Vakumirane salame, Sojin umak, Supa, Marinada.

Šta je sa zobenom kašom? Zob ne sadrži gluten, ali zato sadrži avenin, što je vrlo slično. Neka istraživanja pokazuju da ljudi s celijakijom mogu bez problema jesti zobenu kašu, ali postoje osobe koje imaju još manju toleranciju na avenin nego na gluten. Uticaj avenina iz zobene kaše se različito manifestuje kod različitih ljudi. Pojedite šolju zobene kaše sutra ujutro pa ćete videti hoćete li imati probavnih posledica. Ako primetite nadutost, uzrok je vrlo verojatno avenin. Postoji preko 300 različitih simptoma celijakije.

Ovde su navedene najčešće:                                          

Abdominalna nadutost i bol

Hroniči proliv ili zatvor

Poremećaji jetre

Bleda i vrlo smrdljiva stolica

Anemija koja ne reaguje na terapiju gvožđem 

Umor

Bol u zglobovima

Trnci u nogama

Bledilo u ustima

Osip na koži zvan dermatitis herpetiformis (DH)

Periferna neuropatija

Psihijatrijski poremećaji poput depresije i anksioznosti

Bolovi u stomaku i bleda stolica su najočitiji simptomi. Imajte na umu, 65% ljudi s celijakijom nema hronični proliv. Bolest ili netolerancija Desetljećima su znanstvenici mislili da ste ili alergični na gluten ili niste. Ako ste bili alergični na gluten, dijagnosticirana vam je celijakija. Danas znamo da celijakija nije jedini problem. Također možete biti netolerantni na gluten. Glavna je razlika između netolerancije na gluten i celijakije u tome što glutenska netolernacija ne može naškoditi vašem probavnom sustavu. Umesto toga, vaše telo jednostavno ne može probaviti gluten (ali i dalje možete završiti sa zatvorom i drugim problemima). U oba slučaja, trebali biste se odlučiti za hranu koja ne sadrži gluten. Za pravilno dijagnosticiranje celijakije potrebno je napraviti biopsiju. Genetička testiranja i testiranja antitijela su prvi korak. Mnogima je pozitivan test na antitela dovoljan znak za izbacivanje hrane s glutenom iz svoje prehrane. U prošlosti sam imao klijenta koji je radio u teksaškom laboratoriju pod imenom EnteroLab, koji se bavio ispitivanjem DNA kako bi odredio nosite li celijakiju ili gene osjetljive na gluten. Laboratorij je također omogućavao jednostavne testove na gluten, odnosno na celijakiju. Samo zato ako nosite gene podložne ovim poremećajima, ne znači da ćete ih imati, ali znači da ste upozoreni na njih. Laboratorijski testovi pružaju bolju dijagnozu tako da ćete na kraju čuti da imate problema s glutenom, iako vi to ne biste želeli. Pravodobna identifikacija ovog problema je izuzetno važna. Zašto bismo trebali mariti za gluten Osim probavnih poteškoća, imuni sustav koji konstantno napada probavu može dovesti do ozbiljnih reperkusija. Osobe s celijakijom imaju veći rizik od pojave artritisa ili raka debelog creva. Gluten također može zaustaviti mišićni rast. Pogledajmo na kratko fiziologiju glikemijskog indeksa. Vaš GI trakt je dizajniran da upije svaki vitamin, mineral i nutrijent koji pojedete. Ljudi nisu oduvek konzumirali obroke svakih dva do tri sata tako da je ovo bila vrlo značajna anatomska karakteristika. Evo kako bi GI trakt trebao izgledati: Kao što možete vidjeti, postoje nabori iznad nabora tako da možete apsorbirati sve što jedete. Evo kako izgleda GI trakt osobe s celijakijom: Primjećujete li kako su kanalići spljošteni. Ako vaš probavni trakt izgleda ovako, onda je vaš imuni sustav bombardirao GI trakt: bez kanalića, nema stanica iznad stanica koje bi upile svaki nutrijent koji pojedete. To je propast. A sada, koliko biste trebali pojesti hrane ako apsorbirate manje od 80% nutrijenata iz svoje prehrane? To su samo problemi koji se tiču GI trakta. Kao ozbiljni čitatelj, znate ceniti međusobno vezane sisteme ljudskog tijela. I zasigurno već znate želite li maksimizirati hipertrofiju, morate optimizirati druga područja svog tela putem prehrane, odmora, manipulacije stresa, i drugih regeneracijskih procesa. Pa zamislite kako bi ostatak vašeg tela reagirao na upalnu i oksidativnu ravnotežu zaribanog GI sistema. Uz poremećeni GI trakt, znanstvenici kažu da glutenska alergija također utiče na srce, kožu, centralni živčani sustav, reproduktivni sustav i kosti. Zato ljudi s celijakijom pate od upalnih bolesti poput artritisa. Telesni revolt na gluten ima ozbiljne oksidativne i upalne posledice koje sežu daleko iznad probave. Šta se može učiniti? Testirajte se tako da vidite imate li problema s glutenom. Možda nemate celijakiju, ali biste vrlo lako mogli biti netolerantni na gluten. Neki od nas mogu bez problema probaviti gluten, ali ako se borite s napuhavanjem, onda zasigurno ne spadate u takvu kategoriju ljudi. Na kraju krajeva, testirajte se i vidite kako se osećate s glutenom i bez njega. Ako ne osećate nikakve posledica nakon konzumacije glutena, onda je biopsija gubitak vremena (a uz to nikada nećete uspjeti uvjeriti svog lečnika da to napravite). Međutim, ako osećate misteriozne abdominalne probleme, pokušajte s prehranom bez glutena. Najpre se rešite hrane koja sadrži gluten na jedan ili dva tjedna i beležite kako se osjećate. Svaki dan beležite informacije. Nakon dva tjedna, vratite gluten u prehranu na još dva tjedna i ponovno vodite beleške kako se osećate. Beleške ova druga dva tjedna su verovatno najvažnije. Otkrio sam da kada ljudi izbace gluten iz prehrane i ponovno ga vrate, reakcije se znatno povećaju. Zato kada vratite gluten u prehranu, vaše bi telo moglo reagirati vrlo burno što je znak za uzbunu jer imate velikih problema s glutenom. Ako se osećate bolje nakon što izbacite gluten, a zatim vam se stanje pogorša kada ga ponovno uvedete u prehranu, imate dva izbora:

Ograničite količinu glutena. Osim što se počnu bolje osećati, ljudima se nakon izbacivanja glutena iz prehrane zdravlje poboljša preko noći. Na žalost ili na radost, većina junk food-a poput pizze, kolačića i procesuiranih ugljikohidrata sadrži gluten.

Napravite test koji sam ranije opisao. Dokažite sebi (ili svojoj obitelji) da imate problema s glutenom.

Je li vreme za hranu bez glutena? Poigrajte se hranom bez glutena. Jednom kada izbacite gluten nećete imati drugog izbora nego popuniti prazninu voćem, povrćem i proteinima budući da je to sve hrana bez glutena! Ili se testirajte, uložite nešto novca u svoje zdravlje. Učinite nešto! Bit ćete zdraviji, veći i snažniji.

Vladica Jovanović
Bodybuilding takmičar