You are here

Fantastična cvekla

Cvekla je sa sigurnošću jedna od najzdravijih namirnica u ljudskoj ishrani. Cvekla nije nužno glavna namirnica u ishrani mnogih ljudi, ali bi verovatno trebala da bude. Ovo jedinstveno korensko povrće može ponuditi širok spektar zdravstvenih blagodeti, od snižavanja krvnog pritiska do poboljšanja sportskih performansi. Takođe sadrži razne hranljive sastojke i jedinjenja koja nećete naći u mnogim drugim namirnicama. Bez obzira da li je jedete ili pijete sok od cvekle, ovo povrće je lako uvrstiti u ishranu.

Evo nekoliko proverenih benefita koje ovo moćno povrće doprinosi očuvanju zdravlja čoveka:

- Cvekla može da smanji krvni pritisak jer sarži nitrate koje telo pretvra u azot oksid. Azot oksid je vazodilator koji opušta i širi krvne sudove, što može smanjiti krvni pritisak. Jedna studija je pokazala da je konzumiranje 250 ml soka od cvekle dnevno tokom četiri nedelje bilo dovoljno za snižavanje krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom. Cvekla takođe može smanjiti krvni pritisak kod starijih osoba sa prekomernom težinom.

- Ako želite da smršate cvekla je jedan od korisnih izbora. Kada jedete cveklu osećate se sito i ne prejedate se. Cvekla sadrži dosta vode i vlakana. To vam pomaže da budete duže siti i bolje hidrirani, što takođe dosta utiče. Cvekla sadrži relativno malo kalorija i sadrži pristojnu količinu proteina za korensko povrće, što je čini zdravim izborom za nekoga ko pokušava da smrša.

- Ako imate problema sa varenjem, cvekla i je ovde odličan izbor. Visok sadržaj vlakana i vode pomaže u varenju. Vlakna vam pomažu u normalnom pražnjenju creva, čineći tako manjom verovatnoću da će te imati zatvor. Vlakna iz cvekle takođe mogu pomoći u sprečavanju probavnih stanja kao što su rak debelog creva. Sirova cvekla je odličan izbor.

- Cvekla takođe podržava zdravlje mozga. S obzirom da cvekla može da snizi krvni pritisak, ona takođe može da smanji rizik od moždanog udara i drugih moždanih problema. Nitrati u cvekli mogu takođe igrati ulogu u zdravlju našeg mozga. Jedna studija starijih odraslih osoba je otkrila da nitrati povećavaju protok krvi u važne delove mozga, poput frontalnog režnja, koji je povezan sa pažnjom i radnom memorijom.

- Cvekla može poboljšati atletske performance. Ovo je veoma dobar i značajan podatak za sve aktivne sportiste. Nitrati u cvekli utiču na povećanje atletskih performansi zbog efekta koji imaju na mitohondrije, deo ćelije koji proizvodi energiju. Tačnije, nitrati poboljšavaju efikasnost ćelijskih mitohondrija. Budući da su mitohondrije potrebne za proizvodnju energije u ćelijama, sve što im može obezbediti da efikasnije funkcionišu, u ovom slučaju cvekla, pomoći će u sportskim performansama. Takođe, nitrati iz cvekle smanjuju umor mišića. Naravno, ne morate imati cveklu svaki dan na meniju, ali ako jedete cveklu pre treninga primetićete razliku. Nitrati dostižu vrhunac u krvi oko dva do tri sata nakon konzumiranja, pa je najbolje da je iskoristite tri sata pre treninga. Cveklu treba jesti sirovu ili piti sok od nje jer tako dobijamo ono najbolje iz nje. Kuvanjem ili pečenjem uništavamo njene hranljive sastojke.

Uživajte u ovom fantastičnom povrću koje za veoma male pare možete pronaći u svakoj prodavnici.

 

Foto:Freepik, Freepik

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine