You are here

Ishrana nakon infarkta miokarda

Infarkt miokarda zahteva promenu životnog stila kao sastavni deo terapije. Sama bolest, a i brojni medikamenti dovode do promena u metaboličkim procesima, radu jetre i bubrega, odnosno do promena u celom organizmu. Nakon popuštanja kardiovaskularnog sistema javljaju se otoci, obično na najnižim delovima tela. Oni su posledica zadržavanja natrijum-hlorida (soli) u telu jer se kroz bubrege ne filtrira i izlučuje isti. So se tada zadržava u telu i vezuje vodu koja se gomila.Takođe, može se javiti i povećana koncentracija mlečne kiseline u krvi zbog poremećaja metaboličkih procesa. Iz ovih razloga zaključićemo da je posle infarkta miokarda neophodna pravilna dijeta koja podrazumeva praćenje nekih osnovnih smernica datih od strane kardiologa i dijetetičara.

Idealno, dijeta treba da sadrži:

• Meso i / ili njegove alternative kao što su jaja, tofu, mahunarke i orašasti plodovi.

• Riba – 2 do 4 porcije masne ribe nedeljno, kao što su losos, skuša ili sardine, pomoći će da organizam dobije puno zdravih omega-3 masti koje povoljno utiču na srce. Time se organizam snabdeva sa oko 7 g omega-3 masnih kiselina što je najmanja potrebna količina nedeljno.

• Integralne žitarice - dobar izbor žitarica uključujući integralni hleb, smeđi pirinač, integralne testenine, kinoa seme, ječam, raž, ovas, palentu i kuskus.

• Mleko i mlečni proizvodi - po mogućnosti sa niskim sadržajem masti.

• Zdrave masti - mala količina zdravih masti i ulja iz orašastih plodova, semena, avokada i masne ribe.

• Voda – i izbegavanje slatkih bezalkoholnih pića i alkohola.

• Generalno potrebno je konzumirati 2 porcije voća, 5 porcija povrća i 4 ili više porcije integralnih žitarica - u zavisnosti od energetskih potreba.

Hrana koju treba izbegavati:

• Prekopoteban unos soli - koristiti što manje soli pri kuvanju.

• Slatka hrana –koja može i doprineti povećanju telesne težine.

Praćenjem ovih smernica uz adekvatnu fizičku aktivnost i medikamentoznu terapiju rehabilitacija je znatno uspešnija i šansa za ponovnim infarktom se znatno smanjuje.

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine
Povezani i slični tekstovi



omogućio Pansport Forum