You are here

Kajsija - riznica zdravlja

Kajsije spadaju u red uvek preporučljivih namirnica. Svima poznata voćka koja predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala neophodnim ljudskom telu.

Izvor bitnih vitamina i antioksidanata

Kajsije su bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima. Odlične za unapređenje zdravlja očiju. Lutein pomaže u održavanju zdravlja mrežnjače i sočiva, dok karotenoidi i vitamin E podržavaju ukupni vid. Hranljive materije kajsije takođe pomažu u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte. Najbolje je konzumirati kajsije cele i neoljuštene, jer se koža može pohvaliti velikim količinama vlakana i hranljivih materija.

Kao što smo pomenuli, kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanata, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Štaviše, kajsije su na visokoj lestvici polifenolnih antioksidanata zvanih flavonoidi, za koje se pokazalo da štite od bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca. Flavonoidi koji se nalaze u kajsijama su hlorogenske kiseline, katehini i kvercetin. Oni kao što je poznato neutrališu slobodne radikale koji su uzročnici mnogih hroničnih bolesti, izazivači su gojaznosti i sl..

Pomoć koži

Kada je letnje vremeili ili visoke tempereture uopšte, vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu pomoći vašoj koži. Konkretno, vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača životne sredine neutrališući slobodne radikale. Ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji vašoj koži daje snagu i elastičnost. Ishrana bogata vitaminom C može pomoći vašoj koži da se izleči od UV oštećenja i spreči bore. Jedite kajsije i slobodnije se izlažite suncu, u preporučenom dobu dana.

Pomoć digestivnom traktu

Kada je u pitanju varenje harne, kajsije i ovde imaju značajnu ulogu. Kajsije su dobar izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja hrane zdrave crevne bakterije i mogu poboljšati zdravlje probave.

Izvor kalijuma moćnog minerala

Kajsije su takodje bogate kalijumom, mineralom koji je i elektrolit. Obzirom da je u našem organizmu zaslužan za regulaciju tečnosti zajedno sa natrijum potreban je oprez, ali umerenost u konzumiranju namirnica sa kalijumom je ključ do dobrobiti ovog minerala. Kalijum je moćan mineral, a konzumiranje hrane bogate kalijumom, kao što su kajsije, može pomoći u sprečavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od moždanog udara. Kalijum je takodje odgovoran za slanje nervnih signala kao i za kontrakciju samih mišića, što je posebno sportistima bitan faktor.

Vodonosno voće

Kajsije su takodje bogate vodom što vam omogućava lakšu regulaciju telesne temperature, zaštitu od dehidratacije, lakšu regulaciju kao i održavanje krvnog pritisks, zaštitu zglobova i sl. Obzirom da mnogo ljudi ne pije dovoljno vode, tečnosti uopšte, konzumiranje svežeg voća može biti od pomoći i zaštiti od dehidriranosti. Olakšajte svom srcu da ne mora u dehidriranom stanju pumpati više i jače. Štaviše, zadržavanje hidratacije omogućava vašoj krvi da cirkuliše otpadne proizvode i hranljive materije kroz vaše telo.

Neki podaci i istraživanja sugerišu da kajsije mogu pomoći u zaštiti vaše jetre od oksidativnog stresa. Znamo da je jetra organ koji vrši detoksikaciju organizma, a kajsije su odličan izbor da očuvate jetru zdravom.

I sveže i sušene kajsije su široko dostupne. Možete ih jesti samostalno ili dodati u omiljena jela, smutije, priloge ili deserte. Navalite na kajsije i uživajte u istim.

Prijatno.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine