You are here

Kokos kao izvor energije i rehidratacije

Kokos, odnosno kokosov orah je od davnina prisutan u životima ljudi. Koristi se u svemu, od naše dnevne kuhinje do naših režima lepote. Međutim, malo poznata činjenica je da je kokos imao lošu reputaciju kao hrana koja začepljuje arterije, prepuna holesterola i koja je doprinela srčanim oboljenjima. Danas se, međutim, kokos ponovo vraća i spominje kao nova čudesna hrana. Na našem podneblju ova namirnica nema češću upotrebu, iz razloga koji se prvenstveno odnosi na njegovo geografsko poreklo, ali sve veći broj ljudi saznaje za koristi ove biljke i upotrebljava je u svojoj ishrani. Kokosovi orasi su veoma hranljivi, bogati vlaknima i prepuni esencijalnih vitamina i minerala. Kokosov orah ima svoje derivate u oblicima kao što su kokosovo mleko, voda, meso i ulje. Svaka od ovih namirnica ima svoje benefite za ljudsko zdravlje ili izgled.

Mladi kokosovi orasi su bolji za zdravlje. Voda u mladom kokosu je jedan od najvećih izvora elektrolita. Elektroliti su odgovorni za održavanje pravilnog hidriranja tela kako bi mišići i nervi mogli da funkcionišu na odgovarajući način. Ovo je odličan izbor za rehidrataciju posle treninga. Kokosova voda sadrži malo kalorija, ugljenih hidrata i šećera i skoro je potpuno bez masti. Pored toga, ima visok sadržaj askorbinske kiseline, vitamina B i proteina. Uprkos svojim prirodnim lekovitim svojstvima, mnogi ljudi su još uvek zbunjeni da li je kokosovo ulje dobro za naše zdravlje ili ne, prvenstveno zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, ne treba mešati hidrogenizovano kokosovo ulje sa čistim hladno ceđenim ekstra devičanskim kokosovim uljem. Čisto kokosovo ulje se dobija od zrelih kokosovih oraha koji sadrže tvrđe meso. Belo meso je iseckano, sakupljeno, a zatim hladno ceđeno na 90-100 stepeni Farenhajta. Neprerađeno, nerafinisano devičansko kokosovo ulje nije hidrogenizovano i siguran je izbor za konzumaciju.

Ako uzmemo u obzir kokosovo ulje, koje možemo pronaći u skoro svakoj prodavnici, i koje jeste zasićena mast, treba da znamo da je to isto ulje bogato masnom kiselinom srednjeg lanca koja može pomoći u ubrzavanju metabolizma i gubitku masti. Takođe, treba znati da se brzo metaboliše i umesto da se masnoća lepi za stomak, sagoreva se kao energija. Pored toga pomaže u detoksikaciji vašeg tela i uravnotežuje vaš probavni trakt.

Jedna od poznatijih upotreba kokosovog ulja je za kuvanje hrane. Kokosovo ulje je jedno od najstabilnijih ulja kada se kuva na visokoj temperaturi. Interesantano je da kokosovo ulje možete staviti u kafu, umesto šećera i tako obezbediti sebi ukusan napitak i dobar energetski boost pred trening. Koristeći kokos i njegove oblike, doprinosimo očuvanju zdravlja, ali i lepote. Ovaj plod podržava zdravlje imunološkog sistema tako što deluje antivirusno, antibakterijsko, protiv gljivica i parazita. Kokos je vrlo značajan za aktivne sportiste jer pruža prirodan izvor brze energije i poboljšava fizičke i atletske performanse.

U Brazilu je kokos vrlo prisutan kod boraca iz Brazilske jiu jitse, a znamo koliko ovaj sport iziskuje napora što je u direktnoj povezanosti sa adekvatnim oporavkom. Kokos poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija, vitamina i minerala. Pomaže u zaštiti tela od raka kroz smanjenje insulina i uklanjanje slobodnih radikala koji uzrokuju prevremeno starenje i degenerativne bolesti. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava dobar holesterol.

Ovo su samo neki od fantastičnih benefita koje kokos obezbeđuje za naš organizam i pravo je vreme da počnete sa redovnom konzumacijom ovog čudesnog oraha.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine