You are here

Mango kao osveženje

Mango je bio važna kultura u Indiji milenijumima. Danas je ovo šareno, slatko voće oslonac indijske kuhinje i popularno je u celom svetu. Mango može težiti od nekoliko grama do više od pet kilograma, u zavisnosti od sorte. Bez obzira na vrstu manga koju kupujete, ovo voće nudi impresivne zdravstvene prednosti. Iako su mango istorijski bili dostupni samo na kraju sušne sezone, danas se mogu naći u prodavnicama tokom cele godine.

Zdravstveni benefiti ovog sjajnog voća su višestruki. Vitamini, minerali i antioksidanti u mangu mogu pružiti važne zdravstvene beneficije. Na primer, vitamin K pomaže efikasnom zgrušavanju krvi i sprečava anemiju. Takođe igra važnu ulogu u jačanju kostiju. Mango je takođe bogat vitaminom C, koji je važan za formiranje krvnih sudova i zdrav kolagen, kao i za lečenje. Mango je bogat beta-karotenom, pigmentom koji je odgovoran za žuto-narandžastu boju ploda. Beta-karoten je antioksidans, samo jedan od mnogih koji se nalaze u mangu. Pokazalo se da se antioksidanti u mangu bore protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti vaše ćelije i potencijalno dovesti do raka.

Mango je takođe koristan za podršku vašem kardiovaskularnom sistemu. Odličan su izvor magnezijuma i kalijuma, a oba su povezana sa nižim krvnim pritiskom i pravilnim pulsom. Štaviše, mango je izvor jedinjenja poznatog kao mangiferin, za koje rane studije ukazuju da bi moglo da smanji upalu srca. Ovo izuzetno voće može pomoći u stabilizaciji probavnog sistema. Oni nude i jedinjenja amilaze i dijetetska vlakna, koja vam mogu pomoći da izbegnete zatvor. Jedinjenja amilaze mogu pomoći u rastvaranju druge hrane u vašem želucu, razbijajući teške skrobove. U međuvremenu, vlakna u mangu mogu biti efikasnija za ublažavanje zatvora od ekvivalentnih suplemenata vlakana.

Mango je bogat folatom, koji se koristi za zdravu ćelijsku deobu i duplikaciju DNK. Lekari preporučuju da osobe koje mogu zatrudneti konzumiraju najmanje 400 mcg folata dnevno, jer je to ključno za izbegavanje urođenih mana. Listovi manga pomažu u normalizaciji nivoa insulina u krvi. Skuvajte nekoliko listova manga u vodi i ostavite da se namoči preko noći. Konzumiranje filtriranog odvara ujutru je kućni lek za dijabetes.

Glikemijski indeks Manga je nizak, između 41 i 60. Dakle, ima značajan uticaj na povećanje šećera u krvi. U stvari, pokazalo se da konzumacija otprilike pola manga dnevno u periodu od 12 nedelja utiče na snižavanje glukoze u krvi.

Mango može biti koristan za ljude koji žele da dobiju na težini. Svakih 100 grama manga sadrži približno 75 kalorija. Takođe, sirovi mango sadrži skrob, koji se pretvara u šećer poput zrelog voća. Stoga, zreli mango sa mlekom (bogat proteinima) može biti od velike pomoći pri povećanju telesne težine. Sa ovim voćem ne samo da dobijate na težini, već je i rast mišićne mase ravnomeran, zahvaljujući doprinosu proteina i neophodnih hranljivih materija.

Prijatno

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine