You are here

Mitovi o visokoproteinskoj ishrani po zdravlje bubrega

Po pitanju zdravlja bubrega, ljudi sa normalnom funkcijom bubrega ne ugrožavaju ih hraneći se visokoproteinskom ishranom, ali za one sa rizikom hronične bolesti bubrega, visokoproteinska ishrana može da ugrozi funkciju bubrega. Odnos između funkcije bubrega i visokog unosa proteina je zapetljan i ja ću izložiti dalje tako da razumete i sami odlučite o unosu proteina.

Ovaj članak će rasvetliti mit velikog unosa proteina ishranom, i predstaviti 5 dietetskih strategija koje bi trebalo da iskoristite kako biste iz visokoprpteinske ishrane imali najbolje zdravlje i građu tela.

 

Proteini ne štete zdravim bubrezima

Nema dokaza da visokoproteinska ishrana šteti zdravim bubrezima. Pogrešno shvatanje da jedući dosta proteina šteti bubrezima dolazi od činjenice da kod ljudi koji imaju hroničnu bolest bubrega unos dosta proteina može dodatno da ugrozi rad bubrega, ali to su ljudi kod kojih već bubrezi ne rade dobro.

Bubrezi rade različite stvari u telu uključujući filtriranje krvi od otrova, uspostavljaju odgovarajući pH krvi, proizvode neke hormone i regulišu nivo vode i natrijuma u krvi. Bubrezi obrađuju otrove iz hrane koju jedemo uključujući i protein.

Uzimajući veliku količinu proteina povećava se nivo kojim bubrezi filtriraju (tzv. hiperfiltracija), ali nema dokaza da im to šteti. Čak šta više, jedna istrazivačka grupa koja je objavila pregled kako proteinski unos utiče na funkciju bubrega u časopisu ishrana i metabolizam, piše da je “hiperfiltracija normalni prilagodljivi mehanizam“ na više proteina ili biološki izazov - mislite o tome kao na “trening” bubrega na isti način kao što trenirate kardiovaskularni sistem ili mišićni, kod treninga snage.

STUDIJE KOJE POKAZUJU BEZBEDNOST VISOKOPRPOTEINSKE DIJETE

Naravno, sportisti u sportovima snage imaju godinama u ishrani visok nivo proteina a da nisu razvili bolest bubrega. Studija iz 2000 god koja je imala kombinovane sportiste uključujući bicikliste, veslače, sportiste borilačkih veština i bodibildere, koji su jeli između 1.5 do 2 grama dnevno proteina na kilogram telesne težine, nisu pokazali nikakvo oštećenje u funkciji bubrega. Istrazivači su zaključili da unos proteina od 2.8 g/kg (osoba od npr.100kg unese 280gr proteina u toku dana raspoređenih po obrocima) ne šteti bubrezima kod zdravih sportista.

Čak kod ljudi koji su ”rizični” da obole od bolesti bubrega kao kod dijabetisa ili gojazni ljudi - populacija koja već pati od hiperfiltracije bubrega – visokoproteinska ishrana i pojačana filtracija bubrega im ne štete. Na primer, nova studija koja je objavljena u Kliničkom časopisu američkog društva nefrologa, poredi efekte dijete u periodu dužem od 2 godine, sa nižim unosom ugljenih hidrata, visokoproteinskom ishranom i dijetu sa niskim nivoom masti za gubljenje težine, kako utiče na funkciju bubrega kod učesnika koji su preterano gojazni.

Obe grupe ispitanika su izgubile težinu a kod grupe sa visokoproteinskom dijetom bilo je dokaza hiperfiltracije bubrega koja nije ni na koji način negativno uticala na rad bubrega. Čak šta više zdravlje bubrega se poboljšalo kada su ispitanici izgubili na težini, jer gojaznost sama po sebi donosi poremećaj u funkciji bubrega.. Čak iako su bubrezi radili jače da bi obradili protein, radili su bolje. Na primer, do kraja dvogodišnje studije, ispitanici su imali manje proteina u mokraći, što znači da su se bubrezi adaptirali tako da se višak proteina koji je unošen ishranom apsorbovao i iskoristio u telu.                                                            

 

VEĆ POSTOJEĆE BOLESTI BUBREGA I PROTEINI

Medicinske organizacije odgovaraju ljude sa klinički dokazanom disfunkcijom bubrega ili one na dijalizi da imaju u ishrani visok nivo proteina. Nacionalna fondacija za bubrege ima veliku listu preporuka koje se odnose na unos proteina kod ljudi na dijalizi, ali ističu da su te smernice za ljude koji imaju klinički dokumentovanu bolest bubrega i ne odnose se na opštu populaciju i čak ne služe kao preventivna strategija da bi se izbegao razvoj bolesti bubrega.

Dodatni dokaz da visok nivo unosa proteina može da pogorša već postojeću bolest bubrega, dolazi od masovne “zdravstvene studije medicinskih sestara” koja je uključivala preko 100000 polaznika i pronašla da oni koji su imali već postojeću bolest bubrega i visok nivo životinjskog proteina u ishrani tokom 11 godina koliko je trajala studija, su pogoršali stanje bolesti bubrega. A sa druge strane, kod žena ispitanika koje su imale normalan rad bubrega, nije bilo dokaza o oštećenju bubrega ili čak o hiperfiltraciji od ishrane sa visokim unosom životinjskog proteina.

Realnije je da pristupite unosu proteina na individualan način, pre nego da donosite odluke na slepo da će unos dosta proteina štetiti bubrezima. Na primer, Dr. John Young je govorio na radnoj konferenciji medicine u Vašingtonu početkom 2012. god. o potrebi ljudi koji imaju dijabetičko oboljenje bubrega, da jedu adekvatnu količinu proteina da bi obnovili rupe u bubrezima.

Dr. Young je radio sa svojim pacijentima na povećanju unosa proteina na 1g/kg telesne mase sa alkalnom dijetom i suplementacijom za lečenje dijabetisa. Ova metoda je bila uspešna kod poboljšanja funkcije bubrega jer protein iz ishrane može da obnovi ćelijsko tkivo bubrega – kao primer da čak kod ljudi koji imaju loš rad bubrega i dijabetes, ishrana sa visokim nivoom proteina čini više dobra nego zla.

Galerija: 
Bodybuilding takmičar