
Voće je sinonim za neku od najzdravijih namirnica za ljudski organizam. Voće treba da bude zastupljeno tokom cele godine kako bi naše telo bilo zdravo. Neke vrste voća nisu toliko bogate nutrijentima tokom zimskih meseci kao letnji, ali ima nekih ukusnih citrusa i drugog voća koji su sezonski i prepuni vitalnih hranljivih materija koje su nam potrebne da bismo ostali zdravi i jaki tokom hladnijeg doba godine. Napravićemo listu nekih korisnih voćki koji nam mogu koristiti u zimskom periodu.
Na vrhu liste voća neka bude slatki i sočni, a ponekad gorki grejpfrut.
Grejpfrut
Ovo sezonsko voće sazreva u januaru i prepuno je korisnih i zaštitnih hranljivih materija i biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, uključujući likopen. To znači da mogu pomoći u zaštiti ćelija od potencijalnog oštećenja izazvanog nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali. Svo voće je bogato antioksidansima i mnogo istraživanja o ishrani ukazuju na to da bi konzumiranje veće količine hrane bogate antioksidansima moglo pomoći u zaštiti od bolesti. Grejp je odličan saveznik kod sportista jer im daje dobru energiju pre treninga. Grejpfrut je takođe dobar izvor vitamina C, koji pomaže da ojačate vaš imuni sistem, ojačate kosti i brže zaceljujete povrede, kao i beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A da bi podržao funkciju imunog sistema, zdravlje kože i vida.
Kruška
Kruška je dobar izvor vitamina C. Ovo voće takođe sadrži kalijum, vitamin K, bakar, magnezijum i B vitamine. One su takođe odličan izvor vlakana, što pomaže vašem stomaku da funkcioniše normalno. I iako kruške imaju malo prirodnog šećera, njihov visok sadržaj vlakana osigurava da vam šećer u krvi neće rasti nakon što pojedete jednu, što ih čini savršenom užinom za osobe sa dijabetesom. Osim toga, njihov nizak glikemijski indeks znači da nećete biti gladni nekoliko minuta nakon što pojedete jednu.
Nar
Takođe je veoma popularna namirnica koju svake zime možemo naći u prodavnicama.
Nar je kralj među voćem, i poznat je po broju zdravstvenih prednosti koje se kreću od tona antioksidanata do pomoći u prevenciji određenih karcinoma. Dodajte nar svojoj zimskoj ishrani i uživajte u zdravstvenim prednostima i slatko-kiselkastom ukusu svakog ukusnog semena. Možete čak i da popijete čašu soka od nara ako ste u pokretu ove zime. Na ulicama je danas popularno prodavanje ceđenog nara u flašicama koji vam svakog jutra može pružiti veliku količinu vitamina. Zamenite ga umesto kafe. Sok može pomoći u varenju smanjujući zapaljenje u crevima i poboljšati opšte zdravlje gastrointestinalnog trakta. Iz tog razloga, može biti od koristi za ljude sa Kronovom bolešću i drugim inflamatornim bolestima creva. Može pomoći u smanjenju upale u celom telu i sprečiti oksidativni stres i oštećenja.
Narandže
Najpoznatije su i najzatupljenije u ishrani.
Ovo ukusno voće je sjajan izvor vitamina. Narandže, iako nisu nužno iz zimskih useva, uvek su dostupne i uvek su dobra opcija jer su prebogat izvor vitamina C. Vitamin C je antioksidans rastvorljiv u vodi koji sprečava oštećenje ćelija. Određeni sokovi od pomorandže su obogaćeni vitaminom D pored ostalih hranljivih materija koje dobijate poput vlakana, folne kiseline, kalijuma i kalcijuma. Takođe su dobre i mandarine, tangeli i klementine.
Kivi
Znamo da su pomorandže poznate po vitaminu C i banane po sadržaju kalijuma, ali kivi ih ima više u obe kategorije, kao i vitamin E i K povrh svega. Kivi je bukvalno rudnik vitamina C. Jedan kivi obezbeđuje oko 80% dnevnih potreba odrasle osobe za vitaminom C. Izuzetno je ukusan i cena mu je pristupačna tako da je dobro da ga uvrstite u redovan dnevni meni. Dva kivija dnevno su odlična opcija.
Nezaobilazne jabuke.
Jabuka
Jabuke se porede sa superhranom jer su pune toliko hranljivih materija da izgleda nemoguće da jedno malo voće može toliko pomoći, ali jeste. Ova vrsta voća dolazi sa naših prostora i utoliko je korisnija za nas. Od vitamina B, koji održava broj crvenih krvnih zrnaca, do antioksidanata, koji pomažu u sprečavanju bolesti, jabuka bi vas ove zime mogla držati podalje od lekarske ordinacije. Jabuke su bogate kvercetinom i pektinom, od kojih su oba zaslužna za povećanje brojnih zdravstvenih prednosti. Kvercetin je flavonoid, vrsta prirodne biljne hemikalije koja ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, dok je pektin vrsta rastvorljivih vlakana koja mogu pomoći u prevenciji zatvora. Ako volite slatke jabuke, možete ih kombinovati sa bananom i tako napraviti jedan veoma zdrav smuti. Ako ste pak ljubitelj kiselijih jabuka, njih bi trebalo da jedete same zbog bolje digestije.
Na ovu listu korisnih voćnih namirnica možemo dodati i ananas, brusnice i limun koji takođe imaju odličnu ulogu u očuvanju našeg imuno sistema zdravim. Ako počnete dan sa voćem, odnosno ako vam voće bude doručak, pored velikih zdravstevnih prednosti sa sigurnošću će te izgubiti višak kilograma koji želite da uklonite. Ne treba mešati kiselo i slatko voće,zbog hemijiskih reakcija u organizmu. Uživajte u voću i dobrom zdravlju.