You are here

Prijatelji vaših zglobova, kože, kose, noktiju – kolagen i želatin

Dragi moji vežbači, jedno od vaših čestih pitanja u toku treninga tiče se nesnosnog bola u zglobovima... " jao doktore, šta da pijem sve me boli? "..., a da je pri tom i jeftino…

Prvi predlog je svakako čuveni goveđi želatin.

Goveđi želatin je zapravo čist kolagen (gradivni protein, svih naših vezivnih tkiva, ima ga u raznim " tipovima ", ali " polazna tačka " je ista za sve)! Na tržištu imamo niz preskupih preparata kolagena, a naš goveđi želatin možete naći u najbližoj prodavnici zdrave hrane za neverovatnih 160-250 dinara za 100 gr. Naravno, uvek naglasite da tražite GOVEĐI ŽELATIN, koji kao što mu samo ime kaže - dobija se preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavice…, pa čak i kože i papaka drugih domaćih životinja poput svinja npr.

- Hidrolizovani kolagen vs. Želatin

Jedna od čuvenih dilema kada se pomene goveđi želatin je i razlika u odnosu na hidrolizovani kolagen, tj. prednosti i mane naših „suparnika“.

Hidrolizovani kolagen (kolagen hidrolizat) je u svojoj „biti“ finije obrađen želatin, koji ima sva pozitivna svojstva želatina, ali samim procesima obrade je omogućena bolja rastvorljivost u tečnostima, bez svojstava „geliziranja“, što omogućava i bolju svarljivost, tj. apsorpciju od strane našeg digestivnog trakta. Dakle, kod onih sa „osetljivijim“ digestivnim traktom hidrolizovani kolagen je idealno rešenje, čak se i dodaje proteinskim suplementima (neke proteinske mešavine). Naravno, ne zaboravimo da je hidrolizovani kolagen i skuplji. Inače, procesom hidrolize se krupni proteinski molekuli kolagena cepaju na sastavne delove, peptide i amino kiseline.

Želatin karakteriše manji stepen obrade samog proteinskog dela (delimična hidroliza), kao i slabija rastvorljivost u tečnostima, manja svarljivost, mogućnost nadražaja digestivnog trakta kod „osetljivih“, tu je i sposobnost „geliziranja“, ali sve to ne umanjuje drastično moć ovog „all natural“ suplementa.

Pomenimo i to da 1 supena kašika „suvog“ želatinskog praha ima oko 6 gr proteina i oko 23 kCal.

Smatra se da želatin ne spada u izvore kompletnih proteina, visoke biološke vrednosti, jer ne sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, a metionina nema u dovoljnim količinima.

- Šta je ono što želatin čini tako sjajnim?

Kolagen iz goveđeg želatina ima pozitivan uticaj na zdravlje kože i rast noktiju, kao i za bujnu i jaku kosu u smislu boljeg kvaliteta dlake.

Takođe, pomaže u oporavku „bolnih“ zglobova, zateže opuštenu kožu, utiče povoljno na probavni i imuni sistem, a veruje se i da smanjuje pojavu celulita.

I ajmo, onako taksativno, kao " kod učiteljice ", goveđi želatin je " dobar za naše telo ", jer...

- Pozitivno deluje na stanje vezivnih vlakana i sitnih krvnih sudova - mikrocirkulacija

- U sebi poseduje dve aminokiseline: prolin i hidroksiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva, a tu je i glicin, poznat po protivupalnim efektima, pomaže u zarastanju rana, regeneraciji kože i povoljno utiče na kvalitet sna.

- Želatin je u stanju da poveća rast i obim vezivnog tkiva (hrskavica), što je veoma važno kod " bolesnih zglobova "...

Hm, dosta pozitivnog učinka i kod degenerativnih bolesti zglobova, ali ima li naš „čarobni lek“ i neke mane?

U nekim studijama se pominje i negativan uticaj na nivo ukupnog holesterola i pad HDL („dobrog holesterola“), zato se preporučuje da se posle mesec dana svakodnevne upotrebe „napravi pauza“ od 6 meseci, pa da se potom „tretman“ može ponoviti.

Takođe u područjima sa pojavom „bolesti ludih krava“ (bovina spongiformna encefalopatija) neophodan poseban oprez (zemlja porekla).

Način upotrebe:

- Uveče (pred spavanje) sipajte 5-10 gr želatina (jedna - dve ravne kašikice) u 10-20ml hladne vode (najbolje iz frižidera).

- Promešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera), na suvom i hladnom mestu, u zatvorenoj posudi (poklopljena čaša, npr.)

- Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.

- Ujutru "pokušajte" smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom (ukus je malo bljutav).

Već posle nedelju dana pozitivni efekti su OSETNI!                                    

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu