You are here

Prirodne zamene za šećer

Većina stručnjaka savetuje izbegavanje slatkiša i zaslađene hrane, ali velikoj većini ljudi to je jako teško izvodljivo. Srećom, postoji nekoliko prirodnih zamena za šećer, koje neće samo ublažiti vašu želju za slatkim nego će istovremeno imati i povoljan učinak na vaše zdravlje. Kod aktivnih sportista je preporučljivo koristiti prirodne zamene za šećer, pogotovo iz voća, što se naravno odnosi i na sve druge ljude bez obzira na učestalo bavljenje fizičkim aktivnostima. U sledećim redovima pronađite svoje alternative za šećer..

Med dolazi iz mnogo različitih sorti od kojih svaka sorta ima jedinstven ukus. Tamnije vrste meda sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, isto tako poseduju i jaka antibakterijska svojstva. Med ima veliku iskoristivost što znači da ga telo lako apsorbuje i koristi njegove pozitivne učinke. To izuzetno koristi kod bavljenja sportskim aktivnostima jer je med odličan izvor energije.

Javorov sirup se pravi od soka javorovog stabla koji se redukuje dok se ne dobije gusta tečnost koja nije samo slatka već obiluje kalcijumom, kalijumom, manganom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, niacinom, biotinom, folnom kiselinom, vitaminima B6, B5 i B2. Da biste maksimizirali unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa "B", pre nego za svetliju "A" vrstu koja se pretežno koristi kao preliv za palačinke. Odličan izbor je i javorov šećer koji nastaje kada tečnost u javorovom sirupu ispari.

Stevija. Ekstrakt lišća biljke porodice stevija je najverovatnije najbolja alternativa šećeru. Stevija dokazano poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Zbog njenog pomalo gorkog ukusa nije baš najpopularniji alter za šećer ali je sigurno jedan od najzdravijih. Važno je napomenuti da je stevija glavni neprijatelj karijesa i da ima nula kalorija.

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz vrste južno-američkog kaktusa. Drugi naziv mu je "medena voda" jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ovaj sirup je ređi ali slađi od meda tako da se kod kuvanja manje koristi. Zbog svog neobično niskog glikemičkog indeksa praktično ne utiče na nivo šećera u krvi, zbog čega je idealan za dijabetičare.

Godži bobice. Takozvani crveni dijamanti Himalaja sadrže složeni šećer, koji prema naučnim istraživanjima uništava ćelije tumora, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i gušteraču. Godži bobice takođe sadrže polisaharide koji su delotvorni kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću koja savršeno zamenjuje šećer.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine